BET
16895.02
0.39%
BET-TR
35055.15
0.39%
BET-FI
60436.58
0.51%
BETPlus
2493.05
0.37%
BET-NG
1215.09
0.45%
BET-XT
1441.82
0.41%
BET-XT-TR
2958.02
0.41%
BET-BK
3095.82
0.24%
ROTX
37118.95
0.4%



7 semne ca produsul pe care il cumperi este contrafacut

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Iti plac cele mai bune lucruri în viaţă: hainele croite de un designer, bijuteriile preţioase şi electronicele top-of-line – dar nu ti le poti permite intotdeauna sau chiar pe toate… Aşa că intri repede pe Internet si tastezi cuvantul „discount” sau iei orasul la pas, intr-un cartier renumit pentru magazinele care ofera produse similare celor de designer, în căutare de reduceri. Tu, dragă cititorule, esti visul devenit realitate al oricarui comerciant de produse contrafăcute!

Piața contrafăcuta este o afacere mare pentru înşelătorii cibernetici care profita de consumatori doritori de replici low-cost (pret scazut), low-quality (calitate scazuta) şi nume de brand. Cele mai populare categorii de produse contrafacute includ îmbrăcăminte şi accesorii, electronice, incaltaminte, ceasuri, bijuterii şi genţi de mână.

Care sunt semnele care iti confirma ca produsul este contrafacut?

1. Pretul este prea bun pentru a fi adevarat

Înainte sa vezi daca faci „cea mai bună afacere”, căuta preţul de vânzare cu amănuntul al producătorului sugerat pe site-ul său oficial sau site-ul unui distribuitor autorizat. De asemenea, evalueaza „generozitatea” oricarei reduceri sau a unui chilipir. Astfel, în timp ce navighezi pe site-uri neverificate care pun la vânzare ceea ce pare a fi produsul dorit, vei şti cat ar trebui să coste produsul original. „Un produs aproape identic, care costă în mod semnificativ mai puţin este posibil fals”, cum ar fi de exemplu o geanta de piele Louis Vuitton Montaigne al carei pret este peste 2.000 usd. iar o replica, mai puţin 26 usd.

2. Produsul este imperfect

Oricat de sofisticati ar fi contrafăcătorii în replicarea produselor cu cerere ridicată, de obicei, există cel puțin un semn care ii da de gol in momentul in care te uiți îndeaproape. Orice lucru care pare neingrijit, cum ar fi cusatura neregulata sau vopsirea neuniformă a unei margini, este un semn al unui fals. Alte indicii frecvent găsite pe mărfuri false și rareori pe versiuni autentice, cum ar fi gențile de mână de designer, includ etichete agatate, manșoane de plastic pe mânere și bandă de mascare folosită pentru a proteja picioarele unei genti, precizeaza site-ul TheRealReal.com. „Produsele contrafăcute sunt concepute să păcălească ochiul – nu vârful degetelor: de exemplu, pielea naturala arata, se simte si miroase diferit de pielea artificiala”.

3. Produsul nu este impachetat in ambalajul original

Probabil unul dintre cele mai mari semne de avertizare ale unui obiect contrafăcut este lipsa de ambalaj de marcă oficial. Veţi vedea de obicei acest lucru pe diferite site-uri care mentioneaza că nu există niciun ambalaj disponibil pentru produsul respectiv. Acest lucru ar trebui să ridice un semn de intrebare imediat, deoarece producatorii de branduri legitime investesc o mulţime de bani in ambalajul lor. De exemplu, multe branduri de accesorii high-end vor include un sac de praf, care ajută la protejarea la exterior de praf şi murdărie a produselor din piele (cum ar fi genţile de mână) atunci cînd nu sunt folosite. Reţineţi că unii falsificatori vor face acest pas suplimentar de a include ambalaj; ar trebui să solicitati fotografii astfel încât sa-l puteţi examina indeaproape si pe acesta. De multe ori, ambalajul care insoteste bunuri falsificate va avea greşeli de scriere, sau cerneala va fi mazgalita sau grafica va fi neclara.

4. Cumperi produsul din strada

Jevgeni Mironov | Dreamstime.comMulte dintre marile orase au zone care sunt cunoscute ca fiind puncte fierbinţi pentru dealeri de produse contrafăcute. Aceste zone sunt situate, de obicei, în cartierele comerciale din centrul orașului și au zeci de magazine de tip „walk-up”. Amintiţi-vă, elementele autentice nu sunt vândute pe colţuri de stradă!

 

 

5. Site-ul de e-commerce nu asigura autenticitatea produsului

Prykhodov | Dreamstime.com

Site-uri de renume şi distribuitori de produse de tehnologie care nu sunt neapărat comercianţi cu amănuntul autorizati, garanteaza autenticitatea produsului sau că produsele vândute îndeplinesc specificațiile producatorului. Cauta „garantii” citind mai multe despre furnizor pe pagina de start a site-ului, pe pagina de „Intrebari frecvente” sau in sectiunea „Despre noi”. „Multe site-uri [frauduloase] vor induce în eroare cumparatorii cu fraze precum”garantată în original” sau „100% nou”  sau „poate sa nu mentioneaze nimic”.

 

6. Site-ul de e-commerce nu este securizat

Joerg Habermeier | Dreamstime.comCând faci cumpărături on-line si plătesti cu un card de credit, uita-te pentru o pictogramă mica de blocare (lacăt) în faţa adresei site-ului, urmată de https (comparativ cu http care este folosit pentru un site necriptat). Site-urile care iau această măsură fac acest lucru pentru a iti proteja informaţiile personale importiva atacurilor informatice care iti pot folosi de informatiile tale personale pentru a deschide conturi de card de credit frauduloase sau pentru a iti fura identitatea.

 

7. Vanzatorul nu raspunde la intrebarile cumparatorului

Producătorii publică de cele mai multe ori listele de comercianţi autorizati pe site-urile lor sau includ aceasta informatie în materialele de ambalare. De exemplu, site-ul marcii electronice Samsung oferă o listă de peste 100 distribuitori online şi comercianti cu amanuntul care sunt autorizati să vândă produse Samsung. Nu esti sigur daca vânzătorul online de produse ieftine pe care l-ai descoperit este un distribuitor autorizat? Pune-i o întrebare. Vânzătorii legitimati ar trebui să răspundă rapid şi în mod clar. Dacă ai de-a face cu un comerciant care refuză să răspundă la o întrebare simplă, folosiţi-va intuitia şi nu cumpăraţi.

Sursa: kiplinger.com

Foto credit: Dinogeromella | Joerg Habermeier | Prykhodov | Jevgeni Mironov | Dreamstime.com