BET
12562.47
1.04%
BET-TR
23812.8
1.04%
BET-FI
51530.55
1%
BETPlus
1873.79
1.01%
BET-NG
940.58
0.94%
BET-XT
1094.02
0.89%
BET-XT-TR
2059.93
0.89%
BET-BK
2294.73
0.74%
ROTX
28067.05
1.31%

3 Deserturi Inedite inspirate de savoarea Inghetatei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Inainte de a prezenta cele 3 Deserturi inedite inspirate de savoarea Inghetatei, sa ne reamintim care este istoria ei, cum a fost ea descoperita si de cand o savuram sub diferite arome si culori care ne incanta nu numai vederea ci mai ales gustul…

Istoria inghetatei

Inghetata isi are radacinile in vechile traditii chinezesti ce imbinau mierea cu zapada, cat si in cele turcesti unde apa de trandafir era amestecata cu zapada si condimente. Printre amatorii acestor amestecuri ce aveau sa dea nastere inghetatei de astazi, se numara si Alexandru Cel Mare in secolul IV i. Hr, dar si Nero in anul 62.

Cea mai indepartata referinta la consumul de zapada, fructe si miere, dateaza din 1700 i. Hr in Mesopotamia, unde bauturile reci si sorbetele erau consumate pe toata perioada anului.

In ciuda credintei populare conform careia Marco Polo (1254-1324) s-ar face responsabil de aducerea inghetatei in Italia din calatoriile sale din Est, aceasta deja le era indispensabila francezilor, constituind o parte solida din gastronomia nobililor acelor vremuri.

Secretul succesului de durata 

Faima inghetatei se datoreaza nenumaratelor gusturi si moduri de prezentare ce rezulta din importante exercitii de imaginatie in alegerea ingredientelor si formelor de preparare. Aceasta diversitate stimuleaza fantezia bucatarilor si specialistilor in dezvoltarea produsului, solutionand totodata toate dorintele consumatorilor. Sa lasam deoparte istoria si sa inceapa dezmatul culinar… cu cele 3 retete simple alese de Chef Jaume Drudis.

Icecream brownie

Briose cu inghetata…

6 portii. Timp de preparare 30 min. Timp coacere 30 min. Dificultate: mediu

Ingrediente: 
– 6 cupe de inghetata de vanilie (recomandam Carte d’Or Blueberry Cheesecake)
– 60 g unt
– 125 g faina
– 125 g zahar pudra
– 1 ou
– 60 ml lapte
– 1 lingurita praf de copt
– 1/4 lingurita sare
– 125 gr. coacaze proaspete
– coaja unei lamai
– optional: topping de ciocolata sau caramel

Pre-incalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti 6 forme de hartie de copt pt briose. Puneti faina intr-un bol peste care adaugati praful de copt si sarea. Intr-un alt recipient bateti untul cu zaharul  pana cand devine usor si pufos. Adaugati oulale si bateti bine, dupa care laptele si amestecul de faina si mixati pana cand se combina toate ingredientele. Adaugati coaja de lamaie si coacazele. Umpleti formele 3/4 cu compozitia si coaceti pt 25-30 min. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca.

Montare: taiati un capac la fiecare briosa si apoi folosind o lingura, scoateti o parte mica din interior. Montati in golul ramas o cupa de inghetata, presarati coaja de lamaie si eventual topping de caramel sau ciocolata si … Gata! Serviti, va rog!

Salad fruit icecream

Cocktail racoros de fructe cu inghetata de lamaie

6 portii. Timp de preparare 20 min. Dificultate: mica
Ingrediente:

– 6 cupe de inghetata de lamaie (recomandam Carte d’Or Lemon Pie)
– fructe asortate (mango, banane, capsuni, kiwi, fructul pasiunii)
– dulceata de zmeura (la alegere)
– frisca si menta pt decor
– Vodka

Inmuiati fructele taiate in vodca. Puneti fructele intr-un pahar cat mai inalt. Intre straturile de fructe adaugati cate o cupa de inghetata sau dulceata de zmeura.

Pentru decor folositi frisca si o frunza de menta. Nu-i asa ca a fost cea mai simpla reteta pe care ati urmat-o vreodata?

Sweet vanilla cu Gofre si zmeura proaspata

6 portii. Timp de preparare 10 min. Dificultate: mica.
Ingrediente:

– 6 mini gofre
– 6 cupe de inghetata de vanilie (recomandam Carte d’Or vanilie)
– 125 gr. zmeura proaspata (sau alte fructe de padure – la alegere)
– sirop de caramel
– menta si 1 lingurita zahar pudra pt decor

Puneti baza de mini vafe (gofre) intr-un castronel de dimensiunea gofrei. Adaugati deasupra cupa de inghetata de vanilie si alaturi zmeura. Decorati cu frunze de menta si pudrati un pic de zahar deasupra. Desertul zeilor este Gata!!!

Pofta buna!

Foto credit: Dreamstime | © stockcreations | © Aoo3771 | © Pablo Hidalgo