BET
17614.84
-0.84%
BET-TR
37417.19
-0.49%
BET-FI
58295.95
-0.67%
BETPlus
2601.64
-0.78%
BET-NG
1261.32
-1.31%
BET-XT
1494.02
-0.94%
BET-XT-TR
3136.87
-0.58%
BET-BK
3236.68
-0.63%
ROTX
38710.81
-0.92%




Investitie de 5 mil EUR intr-o crama de spumante premium romanesti

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cinci antreprenori originari din Transilvania au investit peste 5 milioane de euro într-o cramă de spumante din judeţul Sălaj, în satul Carastelec, cramă special gândită să producă spumante premium obţinute exclusiv prin metodă tradiţională, cu a două fermentaţie în sticlă, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai investitorului.

Potrivit reprezentanţilor cramei, suma investită în proiectul lansat pe piaţă locală provine din fonduri europene, proprii şi credite bancare, în proporţie egală. Vinurile produse sunt comercializate doar în magazinele de specialitate şi HoReCa, restaurantele fiind cei mai mari generatori de vânzări.

‘Volumul produs de Carastelec într-un an de recolta, fără incidente naturale, este de 200.000 de sticle, preponderent vinuri petiante şi spumante, dar şi o gama de vinuri liniştite, în ediţii limitate de maxim 3.500 de sticle pe sortiment. Focusul nostru, pe termen lung, este reprezentat de spumantele de calitate superioară. Astfel, pentru gama Carassia, ne-am propus să creştem volumul de la 25.000 de sticle îmbuteliate în prima ediţie, până la 50.000 de sticle. Acelaşi obiectiv îl ţintim şi cu vinurile petiante, vrem să dublăm în următorii doi ani volumul de sticle îmbuteliate’, arată Negele Eniko, Brand Marketing Manager Cramă Carastelec, într-un comunicat remis AGERPRES.

În prezent, Crama Carastelec funcţionează cu un total de 19 angajaţi, dintre care 9 persoane sunt prezente pe plantaţie, patru în cramă, iar restul în vânzări şi administraţie.

‘Carastelec este o cramă de spumante, a fost înfiinţată pentru gama de spumante Carassia. Atât alegerea locaţiei, a soiurilor tradiţionale folosite şi în zona Champagne, cât şi echiparea cramei au fost gândite pentru a produce spumant din recolta proprie, întregul proces având loc în aceeaşi locaţie, de la presarea mustului, până la prima şi a două fermentare, degorjare, remuaj, şi până la etichetare. Astfel, considerăm că investiţia totală de 5 milioane de euro a fost o investiţie pentru această gama’, explică Negele Eniko.

Cramă Carastelec a lansat gama Carassia cu obiectivul de a le oferi consumatorilor români o alternativă locală în oferta spumantelor internaţionale. Produsă exclusiv prin metodă tradiţională, cu o măturare îndelungată în sticlă, de minim 20 de luni, nouă gama conţine trei produse distincte: Carassia Blanc de Blancs Brut, Rose Brut şi Classic Extra Brut.

Potrivit datelor OIV, consumul de vin spumant creşte pe plan internaţional, înregistrând în ultimii 10 ani o majorare de 30%, în timp ce producţia acestor vinuri a raportat un plus de 40% pe plan mondial. Prin comparaţie, producţia de vinuri liniştite a crescut cu doar 7% în acelaşi interval de timp. Astfel, susţin reprezentanţii companiei, există un trend vizibil ascendent consumului de spumante.

‘Tendinţa este promiţătoare. Consumul vinurilor de calitate începe să crească, iar pentru că suntem o ţară receptivă la trenduri internaţionale, şi consumul spumantelor de calitate se va majoră. Deşi românii sunt, în mod tradiţional, consumatori sezonieri de spumante – şi de vinuri îmbuteliate, în general – 70% din consum concentrându-se pe perioada Sărbătorilor, sau în jurul evenimentelor importante, am început să întâlnim din ce în ce mai des amatori de spumante la evenimente casual sau wine baruri’, conchide Negele Eniko.

Planul pe termen lung privind producţia Carassia vizează, după penetrarea pieţei din România şi Ungaria, exportul în alte ţări europene.

Crama Carastelec – cramă boutique – este prima investiţie nouă din România, gândită să producă spumante şi vinuri efervescente. Alegerea locului, a soiurilor şi a echipamentelor a fost făcută pentru a reînvia o tradiţie veche, folosind, însă, tehnologia de ultima ora şi know-how-ul investitorilor străini.

Cramă Carastelec deţine o plantaţie de vită de vie tânăra de 22,4 ha., iar clădirea cramei, construită în 2011-2012, a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă în Construcţii în 2015. Această funcţionează cu energie verde: încălzirea şi răcirea sunt asigurate cu pompe de căldură, iar consumul de energie este atenuat cu celule solare. Aria utilă desfăşurată a cramei este de 1.433 mp.

Echiparea cramei cu utilaje ultramoderne a fost efectuată în anul 2013, dispune de rezervoare de fermentare din oţel inoxidabil cu sistem de răcire, linie automată de îmbuteliere vin efervescent şi vin liniştit, utilaj de etichetat şi de remuaj, degorjare şi dopuire mecanizată pentru spumant, astfel întregul proces de vinificare a spumantelor de la recolta până la etichetare se întâmplă în propria cramă.

Foto credit: Pixabay