BET
16903.75
0.44%
BET-TR
35073.25
0.44%
BET-FI
60304.55
0.29%
BETPlus
2494.03
0.41%
BET-NG
1216.23
0.54%
BET-XT
1442.06
0.43%
BET-XT-TR
2958.51
0.43%
BET-BK
3094.59
0.2%
ROTX
37135.69
0.45%



Invata sa fii echilibrat! Cum sa incetinim ritmul? Iata 4 solutii eficiente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Simti ca ai un program mult prea incarcat? Nu esti singurul. “Pretutindeni, oamenii par sa fie mult prea ocupati”, relateaza The Economist.Intr-un sondaj la care au participat 35 de tari, peste 25% dintre cei intervievati, respectiv angajati cu norma intreaga, au declarat ca “sunt grabiti chiar si in timpul liber”. Nu este de mirare… avand in vedere cresterea responsabilitatilor la munca sau acasa care conduc in mod inevitabil la prelungirea programului de lucru dar si la cresterea cheltuielilor.

In Romania, desi programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana (care reprezinta un nivel maxim in Uniunea Europeana), se lucreaza in medie 45 de ore pe saptamana. La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda si Franta, care pe parcursul unei saptamani lucreaza 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

Conform aceluiasi raport, aproximativ 15% din angajatii din UE muncesc mai mult de 48 de ore pe saptamana. Este mult mai probabil ca in cazul acestora sa apara probleme legate de echilibrul dintre viața profesională și viața personala. Acestia au declarat ca datorita orelor suplimentare, se simt epuizati la sfârșitul zilei de lucru, fapt ceea ce le afectează negativ sănătatea.

Cand incercam mereu sa facem mai mult decat ne permite timpul, ajungem sa fim stresati, devenind victime ale fenomenului numit “presiunea timpului”. Putem avea o viata mai echilibrata? Cat de mult conteaza convingerile, alegerile pe care le facem si obiectivele pe care ni le setam? Iata care sunt cele 4 motive pentru care multi dintre noi incercam sa facem cat mai multe.

Naiyanab | Dreamstime.com1. Dorinta de a oferi familiei “ce-i mai bun”

Majoritatea celor care au o familie isi doresc sa ofere copiilor acele lucruri pe care ei nu le-au avut in copilarie. In pofida intentiilor bune, parintii nu reusesc intodeauna sa isi examineze prioritatile, petrecand astfel mai mult timp la lucru considerand ca in acest mod isi cresc sansele de a fi promovati si ca atare de a realiza venituri mai mari, in detrimentul atentiei acordate copiilor si mai ales a starii lor emotionale.

Totodata, din dorinta de a-si ajuta copii sa aiba succes in viata, unii parinti incarca programul lor cu prea multe activitati. Astfel de parinti bine intentionati se comporta ca organizatorii programelor de agreement de pe navele de croaziera pentru familii care impun un program ultra aglomerat”, se afirma in cartea “Putting Putting Family First: Successful Strategies for Reclaiming Family Life in a Hurry-Up World” (Sa punem familia pe primul loc: strategii de success pentru revendicarea vietii de familie intr-o lume grabita) scrisa de William J. Doherty.

2. Ideea ca “mai mult inseamna mai bine”

Reclamele de peste tot incearca sa ne convinga ca, daca nu cumparam cele mai noi produse, ne privam de ceva bun. The Economist insa spune: “Abundenta de bunuri a acutizat senzatia lipsei de timp”, intrucat consumatorilor “le e greu sa decida ce sa cumpere, ce sa vizioneze sau ce sa manance” in putinul timp pe care il au la dispozitie.

In 1930, un renumit economist a prezis ca datorita progreselor tehnologice, muncitorii vor avea mai mult timp liber… dar iata cat de mult s-a inselat! Elizabeth Kolbert, afirma in unul din articolele sale: “In loc sa plece [de la munca] mai devreme, oamenii descopera noi lucruri pe care le considera necesare, iar aceasta ii costa bani si timp”.

3. Dorinta de a satisface asteptarile altora sau ale tuturor

Multi dintre angajati se istovesc la locul de munca din dorinta de a “dovedi” sau de a nu isi nemultumi angajtorul. In acelasi timp, angajati care lucreaza in mod normal peste program exercita presiuni asupra celorlalti facandu-i sa se simta vinovati daca nu lucreaza si ei peste program, acest lucru fiind considerat o lipsa de implicare.

4. Imbunatatirea statutului social, dorinta de a “apartine” unei anumite “categorii”, realizarea personala

Multe persoane considera ca exista o legatura stransa intre parerea despre sine si ritmul de viata. Prin urmare, cu cat ritmul de viata este mai alert sau programul este mai incarcat, cu atat se simt mai impliniti si considera ca isi demonstreaza “cine sunt”. Care este rezultatul? “Faptul de a fi ocupat a dobandit calitatea de statut social. Cu cat esti mai ocupat, cu atat pari mai important” declara aceeasi Elizabeth Kolbert.

Invata sa fii echilibrat! Cum sa incetinim ritmul? Iata 4 solutii eficiente

Ducand o viata echilibrata putem avea si mentine o sanatate fizica si mental mai buna. Care sunt secretele care ne ajuta in acest deziderat? Citeste in continuare…

1. Stabileste care sunt valorile si obiectivele tale

Este normal sa-ti doresti o anumita siguranta financiara. Dar de cati bani ai nevoie in realitate? Ce inseamna pentru tine succesul? Este el determinat numai de bunurile materiale? Pune pe hartie situatia actuala si noile obiective. Discuta cu familia rezultatele deciziilor din trecut si ceea ce ar trebui sa faceti impreuna pentru a va atinge obiectivele.

Pro777 | Dreamstime.com2. Fa ca timpul acordat familiei sa fie mereu prioritatea ZERO

Petrece cat mai mult timp cu familia, cu parintii tai sau cu copiii. Nu te stradui sa tii pasul cu familiile care sunt mereu ocupate. Rezerva-ti timp pentru odihna si relaxare si renunta la lucrurile mai putin importante. Cand petreceti timp ca familie, lasati deoparte telefoanele mobile si nu permiteti televizorului sa va izoleze unii de altii. Luati masa impreuna cel putin o data pe zi si folositi aceasta oportunitate pentru a comunica. Faceti din acesta un obicei de la care sa nu va abateti.

3. Stabileste-ti propriile limite in ceea ce priveste munca

Vorbeste cu angajatorul tau despre munca si prioritatile tale. Nu te simti vinovat ca ai o viata si in afara serviciului. In cartea “Work to Live” (Traieste ca sa muncesti) scrisa de Joe Robinson, se spune: “Cei care stabilesc limite intre serviciu si casa sau isi iau concediu au parte de o mare revelatie: nu se sfarseste lumea cat ei sunt plecati”.

4. Minimizeaza influenta culturii de consum

Reclamele sunt cele care ne alimenteaza aceasta dorinta, care in final te determina sa lucrezi peste program, sa investesti mai mult timp sau bani pe activitati recreative sau produse de care nu ai neaparat nevoie.

In concluzie, pentru a reusi, inainte de toate intreaba-te: “Ce vreau de la viata? Ce-mi doresc pentru mine si pentru familia mea?”

Foto credit: Katarzyna Bialasiewicz | Pro777 | Naiyanab | Dreamstime.com