BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Sedentarismul este “FUMATUL” secolului 21 – afla cum il poti combate intr-un mod placut

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Zi de zi stam din ce in ce mai mult: pe scaun in fata calculatorului, la birou sau la scoala in banca, la o cafea sau in masina infruntand cu greu traficul.

Astfel, o noua forma a sedentarismului, la fel de nociva precum fumatul, devine boala mondiala.

Intr-un studiu despre sedentarism, efectuat pe un esantion de 4 milioane de subiecti, publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer (Journal of the National Cancer Institute), Dr. James Levine – Director al unei clinici din Arizona afirma: “Sedentarismul este mai periculos decat fumatul. Omoara mai multi oameni decat virului HIV si este mai riscant decat parasutismul. Stam asteptand moartea.” In urma acestui studiu au rezultat peste 68 de mii de cazuri de cancer, asta reprezentand 1,7% din totalul esantionului.

Sedentarismul creste riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si a diferitelor tipuri de cancer. Diabetul de tip II este provocat de sedentarism prin suprimarea producerii insulinei la nivelul corpului si cresterea nivelului de zahar din sange. De asemenea, cei cu o viata sedentara sunt de pana la 2 ori mai susceptibili de probleme musculare. Muschii sunt tesuturi flexibile iar sedentarismul accentuat duce la rigidizarea acestora, fiind diminuata capacitatea de a alerga, de a sari sau afectand chiar pozitia dreapta a corpului.

Jurnalul American de Epidemiologie (American Journal of Epidemiology) a relevat ca incidenta de deces este mai mare in cazul indivizilor care stau mai mult de 6 ore/zi fata de cei care stau doar 3 ore/zi.

Care sunt solutiile impotriva sedentarismului?

1. Fa zilnic 30 minute de miscare /zi – echivaleaza cu 10.000 pasi

Oricat de incarcat ar fi programul fiecarei zile, trebuie sa ajungem sa facem cel putin 30 minute de miscare pe zi sau echivalentul a 10.000 de pasi. Pentru a te deplasa acolo unde trebuie sa ajungi, inlocuieste masina cu bicicleta sau mersul pe jos! Incearca sa tii minte sau sa notezi ce activitate fizica faci zilnic. Se stie din experienta ca , in medie, se fac 100 de pasi pe minut. Daca te grabesti putin, ca si cum te-ai duce la o intalnire importanta si esti in intarziere, vei inregistra pana la 120 de pasi pe minut.  Tabelul de mai jos iti indica numarul de pasi pe care ii poti efectua in functie de ritmul de mers:

 

2. Fa din miscare un obicei si alege o activitate care iti face placere, compatibila cu personalitatea ta!

Alege activitatile “sportive” preferate – de la dans si plimbari recreative in aer liber, pana la gradinarit, yoga, ciclism sau sporturi de echipa. De exemplu, exercitiile de tip aerobic stimuleaza sistemul imunitar, imbunatatesc functionarea creierului, energizeaza, dezvolta musculatura si oasele, reducand totodata riscul instalarii bolilor cronice (afectiunile cardiace, cancerul, diabetul).

3. Cauta-ti o companie placuta alaturi de care sa faci miscare!

Respectarea unui program de sport impreuna cu un partener/prieten te poate motiva sa nu renunti usor la un mod de viata activ.

Stabileste-ti obiective pe termen scurt… si recompenseaza-te atunci cand le indeplinesti, dar nu cu o inghetata
Stabilind obiective pe termen scurt iti alimentezi motivatia de a continua sa elimini sedentarismul, fara sa te supui unui chin psihologic. Poti incepe ziua cu cateva minute de gimnastica dimineata, poti face o scurta plimbare in aer liber in timpul pauzei de pranz la birou sau seara dupa program alege mersul pe jos spre casa, in loc de deplasarea cu masina personala. Ca si recompense foloseste un fruct sau un baton proteic, iti vor reface necesarul de energie si iti inlatura si senzatia de a manca ceva dulce (ciocolata, inghetata). Nu uita sa te hidratezi! Bea multa apa – cel putin 2l pe zi.

Si in loc de incheiere afla…DE CE sa faci asta: 3 beneficii aduse sanatatii prin miscarea fizica 

1. Miscarea te face mai destept

Sportul imbunatateste memoria, capacitatea de concentrare si abilitatea de a invata. Acest lucru se datoreaza unei proteine numita BDNF, cu care se incarca celulele in momentul in care depui o activitate fizica.

2. Sportul intareste imunitatea

Activitatea fizica mareste capacitatea de aparare a organismului in general, deoarece contribuie la vasodilatatie si la o mai buna oxigenare la nivel celular. Prin activitate fizica iti protejezi inima si plamanii de boli si iti reglezi tranzitul intestinal.

3. Sportul te face mai fericit si mai iubaret

Endorfinele secretate in timpul activitatii sportive iti mentin buna dispozitie, te ajuta sa dormi mai bine si iti maresc libidoul. Atunci cand faci miscare regulat, viata ta amoroasa este mai buna si tu esti mai fericit.

Surse: Journal of the National Cancer Institute | American Journal of Epidemiology | http://www.sfatulmedicului.ro

Foto credit: Kaspiic | Dreamstime