BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Alin Brendea, Prime Transaction: Economia în 2021 – imagine extrem de estompată

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Nu stiu cand a fost mai greu, decat acum, să prevezi cum va arăta mediul economic in anul următor. Actiunea fără precedent, la nivel global, de a bloca intreaga economie in scopul intereselor sanitare ale societatii, considerate mai importante, creaza un nou tip de scenariu de lucru. O piață bursieră tinde să functionează in derivă, fără a avea proiectii economice pe care sa le poată asuma, este de părere Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction intr-un editorial.

Blocarea unui mecanism economic functional pentru o perioada de 2-3 luni va fi o piedica in repornirea acestuia? Mentinerea masurilor de distantare socială va functiona ca o „frana de mana” trasa pentru masinaria economica? Sunt intrebari la care speram ca in curand sa aflam un raspuns ajutator pentru a creiona o viziune pe termen mediu.

In acest moment proiectiile privind evolutia economiei romanesti nu arata foarte rau, insa ele contin un grad de incertitudine, evident, ridicat. Desi deficitul bugetar cu care am terminat anul trecut nu este de bun augur (a fost cel mai mare din ultimii 10 ani), predictiile actuale ale principalilor indicatori macroeconomici nu arata neaparat negativ.

Conform platformei de analiză EquityRT, in perioada 2020-2024, Romania va experimenta pe termen scurt o scădere economica de 5%, dupa care va reveni in zona cresterii anuale de circa 3%. Cu toate acestea, PIB per Capita este estimat ca va crește accelerat de la circa 12.500 USD pana la peste 17.500 USD in 2024 (circa 40%).

Sursa: Prime Transaction

Pe de alta parte rata somajului care va urca spre 10% in contextul epidemiei de COVID-19 in acest an, va scadea din 2022 spre 5%. Pe de alta parte rata de indatorare guvernamentala va ramane intr-o zona sigura urcand lent in acesta perioada, pentru a atinge spre 2024 o valoare de 43%.

Sursa: Prime Transaction

Datele de mai sus sunt predictii facute in perioada de maxima incertitudine si ele ar trebui sa fie citite ca atare. O imagine mai clara asupra scenarilor realiste pe care le va urma economia românească o vom avea doar dupa ce vom primi raspuns la cateva intrebari esentiale.

O primă necunoscută este legata de comportamentul actorilor principali din economie – companiile. Nu stim cat vor vrea sa isi mai asume riscuri in noul context economic. Activitatea economica inseamna, in primul rand, alocarea unor resurse de catre companii spre procesul economic in speranta in care acestea vor aduce plus-valoare economică. Au firmele aceste resurse, sunt dispuse să le riste, cu ce asteptari de profitabilitate sunt intrebari extrem de importante.

CITESTE SI:  ANALIZĂ Claudiu Cazacu, XTB: Care sunt șansele ca efervescența din jurul Bitcoin să continue?

A doua necunoscuta majoră vine dinspre comportamentul consumatorilor, cei care ar trebui sa consume bunuri si servicii produse in economie. Probabil, cel putin unul din doi consumatori are dificultati serioase in a-și estima veniturile din urmatorii ani. Acest lucru va genera prudență suplimentara in deciziile de consum. Cat va fi acest sentiment de intens, cati dintre consumatori vor fi afectati, cum se va schimba atitudinea consumatorilor in general sunt alte intrebari esentiale pentru economie.

Intre producatori si consumatori se va interpune Statul. Guvernul Romaniei isi propune să țină economia in viata ajutand ambele tabere. Somajul tehnic platit, amânarea ratelor bancare, facilitatile pentru firme, facilitatile de creditare sunt măsuri care isi propun sa tina activitatea economica la un nivel de avarie, dar totusi functional.

Capacitatea statului roman de a interveni este limitată daca ne uitam la constrangerile bugetare extreme (deficit bugetar initial mare, lipsa incasarilor, asumare de multiple programe economice finantate). Daca la nivelul Uniunii Europene mobilizarea va fi una de amploare, in a combate efectele economice ale pandemiei, atunci sansele guvernului de a realiza acest obiectiv cresc semnificativ.

Mai sus sunt cele trei mari relee care vor influenta evolutia economiei pe termen mediu. Exista multe altele daca mergem spre niveluri micro. Se va mentine creditul furnizor intr-o economie lipsita de resurse, vor scadea salariile, se va ajusta sectorul bugetar, cat se vor ajusta pietele de active (imobiliare, bursa), va scadea ratingul de tara intr-un astfel de context, multinationalele vor sustine activitatea din Romania chiar si in conditiile unor rapoarte risc-randament mult inrautatite, etc, etc… Sunt foarte multe necunoscute cu cat aprofundam mediul economic.

Evident necunoscuta centrala va ramane modul in care va evolua pandemia COVID-19, daca vom avea episoade de creștere masivă a numarului celor infectati si mai ales dacă si cand se vor gasi remedii pentru tratarea ei. Exista suficiente necunoscute pentru a realiza cat de neclar este viitorul in acest moment, ceea ce ar trebui sa ne mentina la un nivel maximal de prudenta. Vestea buna este acea ca, in curand, vom incepe sa primim raspunsuri, pe rand, la intrebarile de mai sus.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction


 

[ajax_load_more]