BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Alin Brendea, Prime Transaction: Mai are bursa potențial de creștere până la finalul anului?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Pe bursa am intrat in vara acestui an cu noi maxime. Atat pe pietele externe cat si pe piata interna, daca masuram prin intermediul indicilor „total return” (de exemplu BET-TR). In ultimele 14 luni piața romanească a crescut cu circa 80%, crestere care, bineinteles, include un important efect de baza, raportandu-ne la minimele de la finalul lunii martie 2020, insa o crestere absolut spectaculoasa pentru un interval relativ scurt de timp.

Mai poate piata să crească in acest an? Vom mai vedea noi maxime? Sau vom vedea, in cele din urma, corectii ale trendului ascendent, corectii normale din punct de vedere al teoriei bursiere?

Sunt intrebările acestei veri. Ele apar in zeci de materiale bursiere, iar raspunsurile publicate graviteaza in jurul parametrului numit inflatie.

Mai exact dacă creșterea acesteia va fi suficient de puternica pentru a determina bancile centrale sa aiba reacție, prin cresterea costului banilor, mai exact prin cresterea dobanzilor la care banii devin accesibili.

Dobanzile mai mari ar inversa trendul de atractivitate al pietelor bursiere: marcarea de profituri si rotatia capitalului spre piata monetara ar deveni imposibil de stavilit si foarte probabil am vedea un trend bursier descendent.

Sansele unui astfel de scenariu, pentru urmatoarele 12 luni, par foarte mici in acest moment. In principal pentru ca bancile centrale si-au declarat rabdarea in raport cu cresterea inflatiei.

Nu vor interveni semnificativ decat daca trendul de crestere este lung si agresiv. Altcumva cresterea inflatiei este vazuta ca un episod trecator care se va tempera spre finalul anului pe masura ce sprijinul fiscal se vor tempera.

Daca inflatia nu are sanse, deocamdata, sa opreasca pietele din marsul triumfal ce altceva ar putea sa o faca? Deocamdata nimic din ceea ce este previzibil. Evident un scenariu tip „lebada neagra” nu poate fi niciodata exclus, insa prin definitie este unul imposibil de prognozat.

In schimb, daca indraznim sa ne uitam spre vectorii care au produs si condus trendul ascendent al pietelor bursiere, din ultimul an, vedem ca ei inca lucreaza din plin. Mare parte dintre ei vor lucra si in continuare si cu siguranta se vor adauga si altii. Sa ii trecem in revista pe cei mai importanti:

CITESTE SI:  ROCA Industry devine companie listată pe Piața Reglementată a BVB, după doi ani de la debutul pe piața AeRO

1. Folosirea stimulilor fiscali in economie. Practica patentata in criza financiara precendenta (2008-2009), in pandemia COVID-19 ea s-a generalizat. Interventia fiscala in sectoarele afectate, pare ca nu mai are nevoie de justificari economice detaliate. Daca e nevoie, Guvernul intervine si repune pe picioare domeniul/sectorul afectat. Este un instrument la care se va renunta foarte greu si care functioneaza asemenea unui pompier: stinge micile focare care ar putea declansa marile crize.

2. Lipsa oportunitatilor de investitii. Cu o piata monetara eliminata din competitie de politica bancilor centrale si cu o piata imobiliara ce a devenit selectiva, presiunea banilor slab renumerati se va mentine inca o perioada de timp semnificativa. Piata bursiera, cu un istoric bun al randamentelor pe termen scurt va continua sa atraga majoritatea sumelor disponibile. Probabil vom vedea o accelerare a numarului de IPO-uri in urmatoarea perioada, ceea ce va aduce un plus de interes fata de bursa.

3. Cresterea economica. O criza, asa cum a fost si pandemia de COVID-19, creeaza oportunitati de crestere. Economiile importante au intrat intr-o zona de crestere economica care, aproape sigur, va accelera in urmatoarea perioada. Cocktail-ul format din efectul de baza pozitiv, normalizarea vietii economice, comportamnetul expansiv de consum dupa perioada de lockdown, reticienta bancilor centrale de a retrage rapid sprijinul monetar, digitalizarea proceselor economice si planurile de investitii publice masive creaza contextul excelent pentru a sustine ritmuri de crestere economica sustinuta.

De exemplu, pentru Romania relevanta este, in acest sens, prognoza FMI – organism mai degraba conservator- care la finalul lunii mai vedea o crestere de 7%, in 2021.

Ca atare, scaderile bursiere par, mai degraba, să astepte. Anul curent nu si-a consumat potentialul pozitiv, iar raportarile financiare din T2 probabil vor confirma acest lucru. Nimeni nu stie ce va face bursa maine sau peste un an, insa trendul bursier actual pare sa fie unul care se afla in plina desfasurare.