BET
16882.08
0.31%
BET-TR
35028.3
0.31%
BET-FI
60319.87
0.32%
BETPlus
2491.16
0.3%
BET-NG
1213.26
0.3%
BET-XT
1440.53
0.32%
BET-XT-TR
2955.36
0.32%
BET-BK
3094.97
0.22%
ROTX
37093.2
0.33%



BVB tânjește din nou la statutul de piață emergentă. E mai pregătită acum?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

In urma cu trei ani, piața bursieră din Romania era introdusa pe lista de asteptare (watch list), de catre agentia de rating FTSE Russell in vederea unei posibile promovari la statutul de piata emergentă.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction.

La acel moment, BVB indica miza acestei mutări ca fiind una extrem de importanta. De exemplu, fondurile care investesc pe pietele emergente sunt estimate a fi de peste 30 de ori mai mari decat cele care investesc pe pietele de frontiera.

De aici, miza iminența a unei astfel de promovari ce se va manifesta in cresterea lichidității, reducerea gradului de subevaluarea pentru actiunile romanesti, conditii de finantare mai bune pentru emitenti, vizibilitate si notorietate.

La finalul acestei luni vom primi un nou raspuns (el vine in fiecare an la finalul lunii septembrie, acum pe data de 26) din partea FTSE Russell in legatură cu promovarea la ravnitul statut de piață emergentă.

Este greu de estimat un raspuns cert. Sunt argumente atat pentru promovare, cat si pentru amânarea ei. Au fost inlăturate toate barierele tehnice, insa a ramas un nivel de lichiditate mai degraba scazut al pietei locale.

Alin Brendea, Prime Transaction

Criteriul de lichiditate a fost upgradat la ultima revizuire la un nivel intermediar, ce nu ar putea bloca o decizie pozitivă. Totusi, nu putem să nu remarcam ca avem o medie zilnica in 2019 de 41 mil lei – mai mare cu 10% decat cea din 2016, insa sub nivelul din 2018, 2017, 2014 sau 2013.

In continuare cea mai mare valoare zilnică tranzacționată la BVB a fost in 2014 – circa 52 mil lei.

Oricare ar fi decizia pe care o va anunța FTSE săptămana viitoare, problema lichiditatii va ramane drobul de sare al pieței bursiere locale. Promovarea sau nu intr-o ligă superioară nu poate fi panaceul pietei locale pentru o problemă gravă cu care se luptă de ani si ani de zile.

Dupa cum am mai argumentat, problema lichidității provine din lipsa mărfii investiționale de calitate. Free-float-ul real al companiilor listate se tot subtiază, in timp ce alte instrumente financiare lichide intarzie să apară.

Fermentul pietei bursiere, publicul de retail, scade si el conform datelor oficiale anuntate de Fondul de Compensare al Investitorilor. Desi dobanzile mici si aprecierea bursei ar fi trebuit să inverseze violent acest trend…
Nu stiu ce este mai bună: o intrare semiforțată intr-o ligă superioară bursieră sau amânarea până la rezolvarea problemei lichiditatii pietei locale.

Tot ceea ce a fost fortat pe bursă și, in extenso, in economie, pe termen lung a produs efecte negative. Problema lichidității nu este netratabilă.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

3 masuri ar fi suficiente pentru a inregistra o îmbunătățire considerabilă

Prima si cea mai simpla ar fi atragerea statului roman in a lista un sfert din titlurile de imprumut emise pe piața secundară a BVB. In maxim un an, costul de indatorare al statului ar scadea, iar lichiditatea pieței ar crește (ceea ce functionează in orice piață financiara liberă ar trebui să funcționeze și in Romania).

A doua ar putea fi plastic rezumată in următorul mod: in cat timp deschizi un cont bancar să poti deschide si un cont de investitii. Birocrația excesivă ingreunează inregistrarea conturilor de investitii.

De exemplu, deschiderea unui cont de la distanță este un act economic incă descurajant de consumator de timp. Confortul legiuitorului in acoperirea excesiva a unei largi game de riscuri, unele mai mult inchipuite, este „platit” și cu numarul redus al celor care deschid conturi de investitii.

A treia si ultima ar fi atragerea companiilor listate in a se „expanda” pe piața bursieră. Exista un grup de 10 -15 emitenti care ar putea ușor să atragă sume importante de bani prin emisiuni de actiuni noi sau prin emisiuni de obligațiuni.

Lichiditatea injectată in piață ar primi un impuls decisiv in urma unor astfel de operatiuni. Cazul special al companiilor de stat listate, captive din acest punct de vedere, intre lipsa de interes a statului de a face subscrieri in companiile deținute si nevoia acestuia de a mentine poziția de actionar majoritar ar putea fi rezolvată prin emisiunea de actiuni preferențiale sau emisiunea de obligațiuni.

Altcumva, intrarea in zona pietelor emergente va avea un efect pozitiv limitat, dar cu siguranță va fi folosită pentru a estompa problemele structurale pe care bursa locală le inregistrează și fără a caror depășire nu vom vedea o piață bursieră românească cu adevarat prosperă.

Articolul a aparut inițial aici.


 

[ajax_load_more]