BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Ce instrumente de datorii preferă investitorii instituționali?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În SUA și în Europa de Vest, private debt (obligațiunile private) au devenit un instrument obișnuit și au reușit să fie recunoscute ca o clasă de investiții de sine stătătoare.În România, precum și în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, împrumutul prin intermediul obligațiunilor private este încă o metodă necunoscută de finanțare pentru dezvoltarea unei companii, se arata intr-o analiza Credit Value Investments (CVI), o companie de administrare a activelor ce isi desfasoara activitatea in ECE.

La nivel european, potrivit Deloitte Alternative Lender Deal Tracker Summer 2018, obligațiunile private sunt utilizate în principal pentru tranzacții de fuziuni și achiziții (M&A), reprezentând un total de 67% din tranzacțiile care vizează alimentarea achizițiilor, în timp ce plata dividendelor suplimentare, refinanțarea sau creșterea capitalului reprezintă minoritatea.

Deși aceste statistici iau în considerare doar tranzacțiile românești, este clar că acestea nu reprezintă deloc situația actuală, având în vedere numărul mic de tranzacții cu obligațiuni ce au loc la nivel local.

În acest an am reușit să acordăm o finanțare de 25 milioane euro grupului Aaylex, după două investiții anterioare realizate în 2017 – în Impact SA (12 milioane euro), precum și în One United Properties (20 milioane euro). Desigur, nu acoperim toată piața românească, deoarece în ultimii ani, am asistat la numeroase oferte mai mici listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București, care vizează în special investitorii de retail.

Per ansamblu, observăm că există un apetit din ce în ce mai crescut din partea antreprenorilor locali pentru a-și diversifica structura de finanțare a companiilor lor, prin emitere de acțiuni sau obligațiuni, chiar dacă la un nivel mai scăzut în comparație cu jucătorii de pe alte piețe regionale, Polonia fiind lider în acest domeniu,” precizează Ciprian Nicolae, Principal, in cadrul CVI Dom Maklerski.

CITESTE SI:  Am lansat forumul "Advisor's Corner", o nouă platformă de dialog pe teme financiare

În România, în principal datorită costului scăzut, finanțarea bancară tradițională rămâne cel mai popular mijloc de finanțare a afacerilor, indiferent de faptul că oferă grad de îndatorare și flexibilitate limitate, procesul de investiții este lung și strict și, în general, nu este disponibil pentru finanțarea tranzacțiilor de M&A a întreprinderilor mici și mijlocii.

Dacă analizăm aceste caracteristici specifice și le comparăm cu finanțarea oferită de companiile care investesc în obligațiuni private, este clar că nu concurăm cu băncile – suntem în căutarea unor companii complet diferite.

De ce? Pentru că avem un randament mai mare, în comparație cu cel al băncilor, datorită profilului de risc mai ridicat. Acest lucru ne ajută deja să filtrăm o majoritate covârșitoare de proiecte, în care companiile caută cel mai mic cost posibil de strângere a capitalului, mai precizează Nicolae.

Pentru acei antreprenori care caută mai degrabă flexibilitate decât un cost scăzut, finanțarea prin intermediul emiterii de obligațiuni corporative este, de obicei, cea mai bună alegere posibilă – permite controlul complet al afacerii, are o structură mai flexibilă, oferă acces la întreaga structură de capital și este semnificativ mai rapidă decât finanțarea bancară.

Cel mai important este faptul că este disponibilă și în situații cu risc sporit, în care băncile nu sunt, în general, în măsură să furnizeze finanțare, și este oferită împreună cu o structură personalizată, în funcție de fiecare companie în parte.

Deși totul sună relativ simplu, având în vedere cât de robust a devenit sectorul antreprenorial din România în ultimii ani, reușind chiar să repornească motorul pieței locale de IPO-uri al companiilor private după un deceniu de inactivitate, de ce totuși nu auzim despre mai multe tranzacții locale cu obligațiuni corporative?

Pe de o parte, o cauză ar fi lipsa de conștientizare din partea antreprenorilor că astfel de oportunități de finanțare sunt prezente în România, dar suntem dedicați în a schimba acest aspect prin implicarea în dialoguri cu multe companii locale.

Pe de altă parte, luând în considerare riscul mai ridicat deja atașat la acest tip de instrument, procesul nostru de screening este de asemenea unul aprofundat, care necesită un nivel ridicat de deschidere și transparență din partea antreprenorilor. Suntem deschiși să oferim finanțare pentru toate tipurile de obiective – capital de lucru, cheltuieli de capital și investiții, achiziții, preluări, refinanțare a datoriei existente sau chiar plata unor dividende suplimentare, dar întotdeauna solicităm un plan de afaceri solid din partea partenerilor noștri care demonstrează că poate susține perspectivele de creștere ale companiei.

În practică, aceasta înseamnă că analizăm factorii care afectează performanța companiei, căutăm oportunități, analizăm concurența și, bineînțeles, efectuăm analize financiare avansate, care studiază profitabilitatea, costul, structura bilanțului, lichiditatea, fluxul de numerar și evaluările financiare și de rating. În unele cazuri, întâmpinăm blocaje sau chiar deal-breakers pe care nu le putem depăși, însă în alte cazuri, reușim să găsim parteneri, cărora le devenim creditor.

Autor: Ciprian Nicolae, Principal, CVI Dom Maklerski


 

[ajax_load_more]