BET
17620.93
1.06%
BET-TR
37285.74
1.12%
BET-FI
58582.52
-0.77%
BETPlus
2601.57
1.02%
BET-NG
1254.43
1.11%
BET-XT
1491.49
0.78%
BET-XT-TR
3119.37
0.84%
BET-BK
3214.36
0.3%
ROTX
38737.53
1.11%
Claudiu Cazacu, XTB: Deși e un proces îndelungat, sunt șanse mari ca modul de funcționare a burselor americane să fie schimbat radical

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Gary Gensler, din iunie anul trecut președinte al SEC (autoritatea de reglementare a pieței bursiere din SUA) a lucrat anterior atât în cadrul Goldman Sachs sau CFTC (supraveghere pentru piețele la termen, de materii prime și alte instrumente), cât și în mediul academic, fiind profesor la MIT, unde a predat un curs de blockchain (Blockchain and Money).

Experiența sa în domeniu nu s-a tradus, însă, într-o abordare permisivă sau neimplicată, arată, într-o analiză de piață, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

În aprilie anunța intenția de a supraveghea platformele care oferă tranzacționare de criptomonede, vorbind despre riscurile și conflictele de interese din domeniu, iar în mai se aștepta ca multe din proiecte din spațiul cripto să eșueze.

Reglementări mai stricte pe tema criptomonedelor, a burselor unde se tranzacționează acestea, și a ”stablecoins”, instrumente cu valori legate de monedele tradiționale, sunt în plin proces de realizare. Acesta nu e singurul plan de impact pe care îl pregătește Comisia SEC.

Micii investitori au folosit la începutul anului trecut forumuri publice, precum cele de pe Reddit și alte zone din social media, pentru a-și arăta nemulțumirea față de ceea ce ei numeau un joc incorect al firmelor de brokeraj care trimiteau spre execuție instrucțiunile de tranzacționare către anumite firme, de la care primeau în schimb un comision.

Așa numita plată pentru fluxul de ordine (payment for order flow) era văzută ca o metodă incorectă, aducând firmele în conflict de interese cu investitorii care ar fi preferat o dirijare spre bursa potrivită fără criterii suplimentare.

Fanii Gamestop au mers și mai departe, acuzând unele firme de brokeraj din SUA (între care Robinhood) că au dirijat ordine spre execuție tocmai către Citadel, care a intervenit pentru a salva fondul Melvin, tocmai cel care miza pe scăderea acțiunilor Gamestop, operând în sens opus față de valul de investitori de retail.

Înghețarea deschiderii de poziții de cumpărare suplimentare pe Gamestop a fost reclamată vehement de către participanții din piață prezenți pe Reddit ca favorizând poziția de vânzare în lipsă și mergând, astfel, împotriva intereselor micilor investitori.

Așteptările pentru schimbarea regulilor au venit ca urmare a amplificării unor nemulțumiri mai vechi, iar conferința Piper Sandler de miercuri, un eveniment pe teme de piață, a reprezentat o bună ocazie pentru a face anunțuri majore.

În propunerile din toamna anului 2021, printre alte zeci de sugestii se afla și propunerea de a moderniza regulile referitoare la „structura pieței de capital, printre care cele despre rutarea ordinelor, conflictele de interese, execuția cea mai bună” și alte aspecte adiacente precum comisioanele percepute.

CITESTE SI:  Acționarii One United Properties au aprobat plata unui dividend în valoare de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023

Autoritatea SEC are obligația de a investiga situațiile care aduc atingere bunei funcționări a pieței, și să ofere, astfel, protecție investitorilor de retail.

Schimbările propuse sunt fundamentale, ar interveni asupra modului în care funcționează firme precum Virtu, Citadel sau brokerul Robinhood, acesta fiind remunerat pentru trimiterea fluxului de ordine către firme care le execută, deși, la rândul său, nu percepe comision pentru tranzacționare de la clienți.

Citadel, aflată în top din punct de vedere al veniturilor, a plătit, în 2021, 2,6 miliarde de dolari, către brokerii care au redirecționat ordinele de tranzacționare spre propriile sisteme. Din această sumă, acțiunile reprezintă o porțiune mai mică, de 0.87 mld. dolari, în timp ce opțiunile iau partea leului, 1,7 miliarde de dolari, potrivit firmei care acționează ca market-maker.

„Nu este clar,” a afirmat Gensler, „că sistemul nostru național de piață este corect și competitiv în cel mai înalt nivel posibil”.

Întrebarea principală este: vor fi interzise practicile de plată pentru a primi un flux de ordine? Aceasta ar dizolva sau cel puțin afecta semnificativ, în lipsa unei reinventări, modelul de business al unor firme precum Robinhood. Acțiunile sale au atins un vârf de 85 de dolari în august anul trecut, dar ieri la închidere valorau 8,38 dolari, pierzând peste 90% din valoare.

Procedura de modificare a reglementărilor este una de durată: se speră că regulile ar fi schițate în această toamnă.

Până la implementarea efectivă, este nevoie de două runde de vot în Comisie, a doua luând în calcul comentarii și propuneri, ale tuturor celor implicați, strânse, probabil, pe o perioadă de câteva luni.

Trenul a fost pus în mișcare, și prinde viteză, însă intensitatea activităților de lobby fac ca rezultatul să nu fie unul cert.

Din perspectiva noastră, probabilitatea este în favoarea schimbării, cu o mai bună protejare a investitorilor de retail.

Pentru unii jucători, adaptarea rapidă și refacerea modelului de business va fi esențială pentru păstrarea profitabilității (sau a speranței de profitabilitate pe un orizont mai lung) sau chiar supraviețuire.

Deși e un proces îndelungat, sunt șanse mari ca modul de funcționare a burselor americane să fie schimbat radical.