BET
12284.63
0.07%
BET-TR
23894.03
0.07%
BET-FI
50040.43
0.13%
BETPlus
1836.14
0.15%
BET-NG
913.12
-0.13%
BET-XT
1069.61
0.08%
BET-XT-TR
2067.58
0.08%
BET-BK
2333.68
-0.04%
ROTX
27417.73
0.07%


De ce guvernanța corporativă va fi un ‘must’ în viitorul foarte apropiat?

Autor: Mihaela Pântea
Timp de citit: 4 minute

Pentru că un consiliu de administrație mobilat cu profesioniști integri asigură difuzarea și perpetuarea principiilor de integritate și etică într-o organizație și, mai departe, o companie cu guvernanță corporativă robustă va reuși să atragă resurse financiare importante.

Este nevoie, totodată, de specialiști, oameni perfect pregătiți să asigure adoptarea și, mai apoi, respectarea regulilor de guvernanță corporativă în companii. Magdalena Manea, Independent Director, este unul dintre primii asemenea experți români, cu certificare internațională.

După o cariera de top in bankingul romanesc si european, a urmat cursurile renumitei universități de business INSEAD, programul special dedicat guvernanței corporative, International Directors Program (IDP), obtinând astfel certificarea într-o profesiune nouă pentru mediul de afaceri din România, aceea de ”Independent Director”.

Care sunt, în accepțiunea Magdalenei Manea, argumentele pentru aplicarea pe scară largă a principiilor guvernanței corporatiste în România și de ce acest pas va fi aproape obligatoriu în viitorul apropiat, inclusiv pentru firmele private? Iată explicațiile:

Cel mai simplu argument în favoarea aplicării principiilor guvernanței corporative este legat de calitatea potențialilor investitori și de apetitul pieței de capital pentru companii care încorporează bunele practici în procesul decizional. Apariția codului de guvernanță al Bursei de Valori București, discuțiile pe OUG 109 și aprobarea legii privind guvernanța corporativă au deschis dezbaterea publică și interesul pentru această temă în România.

Eficacitatea actului decizional, responsabilitatea și integritatea celor care administrează o afacere întăresc încrederea în afacerile companiilor, în mediul economic național și îmbunătățesc perspectivele de cooperare comercială și financiară la nivel global ale unei companii. Pornind de la aceste premise elementare, pare simplu de înțeles ca aplicarea principiilor de guvernanță corporativă este obligatorie pentru orice companie din România care vizează extinderea pe piețele internaționale.

Practic, în acest moment, co-există două curente total opuse. Pe de o parte, odată cu maturizarea unei noi generații de antreprenori, aceia care văd potențialul de scalare a afacerilor lor prin atragerea de capital, audiența acestui subiect și dorința de conformare au crescut.

Cea de-a doua tendință este reprezentată de acele companii care driblează regulile și slăbesc guvernanța corporativă,  înregistrând astfel o continuă diluare a responsabilității la vârf, a transparenței actului decizional și a percepției de echitate în relația cu acționarii, angajații și partenerii de afaceri. Consecința implacabilă va fi diluarea competitivității și a rentabilității acestor companii.

Reglementarile europene și România

Uniunea Europeană a avut continuu în atenție construcția unui cadru robust al normelor care reglementează viață companiilor în context european, de la înființare și operare, la drepturile acționarilor și norme privind responsabilitatea socială a afacerilor.

Asta pentru că toate acestea împreună construiesc un mediu unitar al modului cum se derulează afacerile în Uniune. La nivel individual, respectarea acestui cadru normativ susține durabilitatea, rezilientă afacerilor independent de contextul economic global.

CITESTE SI:  Ce reprezintă şi cum ajută Guvernanţa corporativă la conducerea eficientă a Afacerii?

Dacă din punct de vedere formal, în România avem norme locale de guvernanță, practic lucrurile sunt încă departe de stadiul care ar fi de dorit la ora actuală. Dacă încă nu se întâmplă mai multe lucruri concrete în direcția asta, înseamnă că mai avem timp și lecții de învățat.

Deschiderea economiei și concurența comercială într-un mediu global, concurență pentru capital și pentru contracte, impun respectarea acelorași reguli care li se aplică și competitorilor din alte piețe. Dacă nu vor fi aplicate și respectate înseamnă că viziunea antreprenorilor români, sau cel puțin a unora dintre ei, privind perspectivele afacerii lor se limitează la zona de acțiune actuală și la o durată de timp pînă la care această zonă va fi ocupată de un competitor. Astfel de jucători au o contribuție limitată la dezvoltarea fibrei economice și sociale a unei țări.

Ne bucurăm de prezența lor ca de trecerea unei comete, dar reperele sistemului le vor construi tot jucătorii grei, “planetele”, afacerile cu viziune care își urmăresc strategia de afaceri în mod metodic și responsabil.

E simplu de înțeles că etica în afaceri e benefică nu numai mediului economic dar, de fapt, fiecăruia dintre noi, pentru că garantează un sistem în care prețurile și schimburile de bunuri și servicii sunt neviciate de practici neconcurențiale sau decizii administrative discreționare.  Transparența practicilor comerciale, deciziile informate, nediscretionare, care nu depind de o singură persoană, crează un mediu concurențial eficace.

Calea corectă și pentru afacerile private  

Cadrul legal există, mai rămîne să practicăm regulile pe care le facem. Pentru firmele private nu e obligatoriu, e o opțiune. Dar dacă vrei să fii în afaceri pentru cîteva generații, aceasta e calea, chiar și pentru afacerile de familie. Nu e mai puțin adevărat, conformarea vine natural, atunci cînd firmele înțeleg singure beneficiile guvernanței.

Pe de altă parte, și alte instituții ale economiei s-ar putea implica mai bine. Astfel, băncile ar trebui să evalueze conformarea la principiile bunei guvernanțe atunci cînd analizează riscurile unei companii. Sau, unele instituții independente ar putea să evalueze nivelul de conformare al companiilor listate și, eventual, să publice un rating din această perspectivă și, de ce nu, să facă și recomandări de îmbunătățire. Însă, pînă acolo, piețele vor reacționa mult mai repede și vor sancționa neconformarea. În perioade de stress, firmele cu guvernanță slabă sunt primele afectate.

Profesionist în guvernanța corporativă 

Modelul de conducere, încă foarte prezent la noi, de “command and control”, modelul liderului la butoane, cel care ia toate deciziile și care controlează tot, foarte bun într-o anumită perioadă, și-a depășit potențialul, chiar de prin anii 90.

Acum leadershipul este participativ, colaborativ. Știți că se spune că liderul este cel care are grijă de cei care sunt responsabili de clienții care, la rîndul lor, au grijă de acționari. Ca să poți schimba acel model vetust, trebuie să te educi chiar tu și, din fericire, există în lume câteva instituții reputabile care au programe foarte bune pentru pregătirea celor care doresc să practice această meserie. International Directors Program (IDP), la INSEAD, pe care l-am și urmat de altfel,  este un astfel de program, unde sunt pregătiți directori pentru mediul de afaceri global.

Dacă în urmă cu cîțiva ani, nimeni nu vorbea despre meseria de director independent, avem acum câteva inițiative remarcabile. La nivel individual și asociativ, există inițiative de agregare a unei voci comune și responsabile a practicienilor și, în același timp, a apărut un flux continuu de învățare și certificare în domeniul guvernanței corporativei în context internațional.

Cea mai importantă condiție este integritatea, busolă morală. Un director independent este un specialist în domeniul sau de competență care a evoluat pe toate treptele carierei pînă la nivel executiv, are interes și pregătire în control intern, este actualizat la cadrul legal.  Și, mai presus de orice, este continuu curios, pentru că e mult mai important să fii interesat decât interesant.