BET
16919.43
0.22%
BET-TR
35105.77
0.22%
BET-FI
60066.16
-0.7%
BETPlus
2499.84
0.19%
BET-NG
1209.25
0.23%
BET-XT
1441.45
0.1%
BET-XT-TR
2957.23
0.1%
BET-BK
3110.94
0.03%
ROTX
37147.63
0.23%


Evaluarea fundamentală a acțiunilor românesti rămâne în continuare atractivă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Anul curent a fost unul in care a existat, aproape omniprezent, un sentiment de piata negativ. Lipsa de predictibilitate pentru sectoarele de baza ale pietei bursiere (financiar si energetic), lipsa unui buget aprobat sau lupta investitorilor pentru depunerea declaratiilor fiscale au fost motive suficiente pentru a alimenta cu stiri negative ecosistemul pietei bursiere.

Articol de opinie realizat de Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction

Cu toate acestea, piata de capital locala inregistreaza in acest moment cresteri ale indicilor de 5-6% la nivel anual. Fata de minimul inregistrat la jumatatea lunii Ianuarie (cu doua luni in urma) cresterile sunt chiar semnificative, avand indici (BET de exemplu) care au urcat cu peste 14%. Din pacate, riscurile, plenar resimtite in piata, au facut ca acesta performanță sa fie greu accesibilă fiecarui investitor in conditiile in care multi dintre cei care dețin conturi de investiții au ales, pe bună dreptate, in diverse procente, protectia pe care ți-o oferă transformarea in cash a detinerilor de actiuni.

Ne-am obisnuit ca imaginea pietei locale sa fie mai proasta decat performanta obiectiva a acesteia. Probabil, si in acest an, cineva care nu citea cotatiile bursiere, in mod frecvent, ar fi avut impresia ca piata locala este una pe care s-a pierdut semnificativ. Realitatea, ca de multe ori, este alta.

Cea mai buna exemplificare o găsim intr-o zona de excelență a cuantificarii evolutiilor bursiere. Principalul creator de indici din lume MSCI (o colaborare cu vechime de 40 de ani dintre Morgan Stanley si Capital Group International) calculeaza un indice dedicat Romaniei.

CITESTE SI:  One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei și un profit brut de 617,5 milioane de lei în 2024

MSCI Romania acopera 85% din capitalizarea companiilor mari romanesti listate la cota bursei. In prezent exista 5 titluri incluse in acest indice (TLV 37,38%, SNP 21,06%, SNG 19,1%,, BRD 13,56% si EL 8,91%). Mai jos gasiti o comparatie a evolutiilor din ultimii 13 ani a indicelui MSCI Romania cu indicii MSCI dedicati pietelor de frontiera (MSCI Frontier Markets) si a celor emergente si dezvoltate (MSCI ACWI).

Sursa: www.msci.com, Prime Transaction

Ceea ce este cu adevarat interesant sunt calculele pe care MSCI le face la nivelul randamentelor nete anualizate. Aceste randamente sunt calculate in USD si tin cont de toate veniturile nete generate de actiunile din indici (dividende, actiuni gratuite, s.a.). Vedeti mai jos aceaste calcule, facute cu data de referinta 28 februarie 2019.

Sursa: www.msci.com, Prime Transaction

Conform calculelor MSCI, piața din Romania a generat un randament net anualizat, in ultimii 10 ani, de 20%. Un randament excelent, cu mult peste ceea ce ar fi „produs” o investitie medie pe pietele de frontiera. Sigur pe ultimele trei luni situatia este mult mai proasta…

Vedem astfel o confirmare obiectiva a faptului ca prezenta pe termen lung pe o piata cu indicatori de evaluare scazuti, asa cum a fost si inca este piata locala, este una castigatoare. Dupa cum se poate observa evaluarea fundamentala a actiunilor romanesti ramane mult mai atractiva decat media.

Sursa: www.msci.com, Prime Transaction

Parcurgand informatiile de mai sus imaginea pietei locale se insenineaza. Deseori, insă, perioada investitională indelungată, ce reclama rabdare si disciplina, precum si atmosfera exagerbat negativă, estompează aceste cifre.

Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]