
Revoluția start-up: devine Europa noul Silicon Valley?
De fiecare dată când ne conectăm la o anume rețea socială, de pe un anumit smartphone sau când urmărim un anumit serviciu de video streaming, consolidăm involuntar ideea supremației industriei hi-tech pe de Coasta de Vest.
În ciuda reputației de nezdruncinat a coloșilor de peste Ocean, ironia face să nu observăm întotdeauna progresele care se petrec sub nasul nostru, chiar aici, pe Bătrânul Continent.
Care este vechea stare de fapt
Redwood City, Mountain View, Santa Clara, San Jose, Palo Alto. Nicăieri altundeva pe planetă, mitul unui business global, pornit dintr-un umil garaj, nu putea găsi un sol mai fertil. Născută din efervescența universitarilor de la Stanford și din viziunea antreprenorilor de pe piața de venture capital, faima regiunii Silicon Valley a transformat acest loc într-o adevărată Mecca a geniilor.
Mințile luminate din tehnologie, fie că vorbim despre gaming, E-commerce, Social Media sau online banking, se grupează în jurul marilor branduri care dau ora exactă de pe Coasta de Vest a Continentului American. O supremație indubitabilă, care a determinat, de-a lungul timpului, nu doar apariția unor produse inovatoare, ci și nașterea unor industrii întregi.
În fiecare zi folosim gadgeturi și softuri imposibil de imaginat fără efortul developerilor și finanțatorilor americani. Cu toate acestea, ofensiva europeană este tot mai greu de ignorat și pare că a sosit timpul concurenței între continente.
Cum arată noua realitate
La o privire mai atentă, am putea constata că o bună parte a aplicațiilor pe care le folosim astăzi sunt de sorginte europeană. Streaming de muzică, chat criptat, monitorizarea performanțelor sportive sau transfer virtual de bani, toate acestea ne sunt accesibile instantaneu, datorită programatorilor europeni a căror inventivitate nu este cu nimic mai prejos decât a celor americani.
Segmente întregi de piață se nasc din nimic, pe fondul accesibilizării unor servicii îngreunate, altădată, de birocrație, prin intermediul tehnologiei de vârf. Este suficient să ne oprim numai asupra unui nou termen, imposibil de explicat acum câțiva ani: Govtech.
O modalitate inovatoare de implicare a fiecărui start-up competent în rezolvarea unor probleme ce țin de sectorul public. Probleme precum accesul rapid la informații din domeniul medical sau asistarea în timp real a persoanelor defavorizate sunt mult mai ușor de rezolvat, odată ce departamentele de IT din Danemarca, Estonia sau Austria au cale liberă.
Premise pentru viitor
Trăim, așadar, momentul discret al unei predări de ștafetă? Poate că el a avut loc deja, în tăcere, câtă vreme atenția tuturor era distrasă de prezentarea celui mai nou smartphone venit direct din Palo Alto. Cu toate acestea, nu ar strica să folosim o abordare ceva mai lucidă: companii precum Google, Facebook sau LinkedIn și-au așezat capete de pod în multe țări europene.
Să fi ajuns geniile de pe Bătrânul Continent în pat cu dușmanul fără să mai aibă șansa unei confruntări? În cele din urmă, am putea fi tentați să concluzionăm că traversăm o simplă perioadă de tranziție. Pe de-o parte, vom păstra un timp reflexul de a ne raporta la Silicon Valley ca la un oponent. Pe de alta, suntem în situația de a ne alia cu filialele europene ale companiilor americane în fața concurenței neiertătoare, venite dinspre Est.
Nu mai avem timp să ne împărțim în tabere, ci trebuie să punem toate resursele în slujba unui scop cu adevărat nobil: o societate mai bună și mai deschisă, în care tehnologia să faciliteze servicii de cea mai bună calitate unui segment larg de utilizatori.
Suntem cu toții datori să stimulăm creșterea segmentului hi-tech în Europa, indiferent dacă activăm în sectorul public sau în cel privat. Beneficiile dezvoltării fără precedent a tehnologiei nu se simt pe deplin până ce ele nu influențează decisiv evoluția societății.
Autor: Liviu Tudor, President & Founder Genesis Property
[ajax_load_more]