
Scrisoarea de garanție bancară și asigurarea de credit comercial, două instrumente pentru a face față provocărilor economice
În perioadele caracterizate de instabilitate și volatilitate economică, pentru a continua să aibă o dinamică continuă de creștere, companiile au nevoie să-și securizeze activitatea și creditul comercial.
În acest context, pentru a susține creșterea și dezvoltarea economică a jucătorilor din domenii diverse, precum și continuarea activităților economice, instituțiile financiare au introdus instrumente specifice, precum asigurarea de credit comercial și scrisoarea de garanție bancară.
Într-un interviu, Eugen Anicescu, CEO AON România, a explicat care sunt beneficiile acestora, precum și diferențele dintre cele două, astfel încât companiile să poată lua decizii informate.
Scrisoarea de garanție bancară
Scrisoarea de garanție bancară este un instrument emis de către o instituție financiar-bancară, utilizat de companii cu scopul de a cumpăra anumite produse sau servicii.
Prin această scrisoare, instituția financiară asigură vânzătorul că, indiferent de situația financiară a cumpărătorului, aceasta va acoperi costurile în cazul în care atribuțiile contractuale nu sunt îndeplinite.
Piața acestor garanții a fost evaluată la 20.28 miliarde de dolari în 2020 și se estimează că această valoare se va dubla până în 2030, conform datelor publicate de Allied Market Research.
Majoritatea companiilor care utilizează această soluție activează în domeniul construcțiilor sau FMCG, atât local cât și internațional. Prin obținerea garanției, companiile își pot consolida statutul de partener de încredere, întrucât demonstrează bonitatea companiei.
Alt beneficiu al acesteia este legat de siguranță – valoarea acesteia nu se modifică, indiferent de situația financiară a companiei.
„Scrisoarea de garanție bancară este utilizată pentru relațiile bilaterale, de tipul cumpărător-vânzător. Poate fi un instrument potrivit pentru companiile care încep să se extindă internațional, întrucât asigură o desfășurare sigură a tranzacțiilor cu partenerii.
Dezavantajul acestei scrisori este acela că, în momentul în care aceasta este emisă, compania își pierde din potențialul de finanțare pe care instituțiile financiare sunt dispuse să îl acorde. Astfel, poate influența posibilitatea companiilor de a accesa fonduri bancare pentru dezvoltări ulterioare”, explică Eugen Anicescu.
Asigurarea de credit comercial
Asigurarea de credit comercial este un instrument pus la dispoziție de către companiile de asigurări care asigură companiile împotriva riscului de neplată sau insolvență și oferă consultanță pentru managementul riscului comercial.
La nivel global, piața acestui tip de asigurare a fost evaluată la 7.7 miliarde de dolari în 2020 și se va estimează că va atinge pragul de 19.85 miliarde de dolari până în 2030, conform unui raport realizat de Grand View Research.
Spre deosebire de scrisoarea de garanție bancară, asigurarea de credit comercial este utilizată de companiile ce furnizează anumite produse sau servicii care își decid politica comercială și utilizează asigurările pentru a o potența.
Beneficiile acesteia constau în faptul că asigurările pun la dispoziție analize, date, consultanță, precum și servicii de colectare și management al riscului. În plus, asigurarea poate fi utilizată drept garanție pentru obținerea creditelor pe termen scurt.
„Având asigurări de credit comercial, companiile își pot crește și dezvolta activitatea prin introducerea unor segmente noi sau extinderea în alte piețe.
Este un instrument benefic companiilor care doresc să-și asigure o creștere constantă a activității, întrucât, prin utilizarea unor date și analize cuprinzătoare, pot afla detalii despre contextul pieței, bonitatea clienților, precum și colectarea clienților în cazuri de neplată prelungită”, continuă CEO-ul AON România.
Companiile care optează pentru asigurarea comercială activează în domenii precum construcții, energie, agricultură sau farmaceutice, întrucât oferă un grad sporit de siguranță și în contexte economice neprielnice.
„Economia este într-o continuă schimbare și modernizare, iar companiile au nevoie să se adapteze constant la contextul economic.
Asigurarea de credit comercial este un instrument standard într-o economie modernă, care le permite companiilor să externalizeze anumite riscuri și activități pentru a se concentra pe dezvoltarea activităților curente”, conchide Eugen Anicescu.