BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%7 din 10 români consideră că Pilonul II trebuie menținut în arhitectura sistemului de pensii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

La 11 ani de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, românii au încredere în Pilonul II, își cunosc drepturile și sunt conștienți că toate contribuțiile lor contează pentru dezvoltarea economiei, se arata in primul studiu sociologic național care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, efectuat de către compania de cercetare ISRA CENTER.

Deși 51% dintre români nu reușesc să pună deloc bani deoparte, în general, și cu atât mai puțin pentru momentul pensionării, majoritatea covârșitoare a românilor (71%) consideră că este necesară menținerea Pilonului II.

7 din 10 români știu că banii din Pilonul II sunt proprietatea lor
86% dintre români știu de existența Pilonului II – arată studiul citat – și cunosc în mare măsură drepturile lor de participanți la Pilonul II. Dintre aceștia, 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege.

De asemenea, 5 din 10 înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

Românii au încredere în administratorii fondurilor de pensii private
Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor. Participanții la Pilonul II sunt mulțumiți de interacțiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive:

-> înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu
-> administratorii le oferă regulat informații referitoare la situația Pilonului II
-> contribuțiile acumulate sunt permanent reinvestite
-> riscul de faliment este scăzut
-> serviciul de suport clienți este foarte bun

Ne bucurăm că la 11 ani de activitate, românii ne consideră un partener de încredere, că își cunosc în mare parte drepturile și sunt conștienți că ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate în conturile individuale. Pilonul II, apărut pe fondul tendințelor demografice negative, s-a dovedit un succes, asigurând deja o sursă diversificată de venituri pentru români, la pensie. Vom continua să comunicăm cu publicul și să informăm cu privire beneficiile pe care Pilonul II le aduce atât societății, cât și economiei”, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.

Economisirea, mai mult la nivel aspirațional
Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor. Temerea vine pe un fond precar de economisire. 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.

CITESTE SI:  Investitorii vor mai mult decât profit și caută componenta de mediu, socială și de guvernanță a companiilor. XTB răspunde nevoilor și introduce șapte noi ETF-uri pe ESG

Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la plata pensiilor pentru generațiile viitoare.

În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).

Pentru cei mai mulți dintre români, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, și nu la economisire pe termen lung, cu atât mai puțin pentru momentul pensionării. Dar este din ce în ce mai evident faptul că românii au trecut dintr-o stare de pasivitate într-o stare de vigilență și de asumare activă a rolului de cetățean. Sunt mai atenți la drepturile pe care le au și la deciziile macro care au ecou în viața de zi cu zi”, a declarat Vasilica Andronic, sociolog, ISRA Center.

Pilonul II administrează active nete în valoare de 10 miliarde de euro
Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.

In acelasi timp, Pilonu III de Pensii care a fost lansat in anu 2007 a acumulat circa 425 milioane euro in active de la 465.000 de participanti, randamentul mediu anualizat de la lansare pana in prezent fiind in acest caz de 6,47%.

Investițiile fondurilor de pensii private

➢ Cu active nete cumulate de peste 10,4 mld. EUR, fondurile de pensii private (Pilonul II + Pilonul III) sunt cel mai important investitor instituțional din România;
➢ Peste 90% din aceste active sunt investite în economia locală
➢ Legislație prudențială => mandat investițional conservator (cca. 75% din resurse sunt investite in obligațiuni și piață monetară);
➢ Fondurile de pensii dețin în prezent cca. 18% din titlurile de stat ale României (respectiv, cca. 7% din datoria publică a țării);
➢ La Bursa de Valori de la București, fondurile de pensii dețin 1,7 mld. EUR (cca. 20% din acțiunile liber tranzacționate), asigurând aprox. 15% din lichiditate;
➢ Top 10 investitii in actiuni listate la BVB: Banca Transilvania, Romgaz, Petrom, FP, BRD, Transgaz, Electrica, Transelectrica, SIF2, SIF5;
➢ Continuarea dezvoltării Pilonului II este esențială pentru promovarea BVB la statutul de piață emergentă.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]