BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Adrian Tănase, BVB: Încrederea este crucială pentru a dezvolta piaţa de capital

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Nu cred că viitorul unei pieţe de capital se poate întâmpla într-o zonă nereglementată. Sunt un susţinător aprig al zonei reglementate, pentru că are un rost bine definit, acela de a crea încredere pentru investitori. Încrederea este crucială pentru a dezvolta o piaţă de capital. Trebuie să înţelegem foarte bine rolul acestei reglementări şi modul în care se aplică.

Trebuie să facem acest exerciţiu de a înţelege toate aceste articole din legile care sunt propuse şi să putem promova aceste mecanisme. Să înţelegem scopul acestor reglementări mai ales când vorbim despre Legea emitenţilor, care se adresează antreprenorilor care vor să-şi listeze companiile. Şi în Codul Bursei trebuie să existe o revizuire. Încercăm să-l revizuim, încât să eliminăm elementele redundante şi să rămânem cu substanţa acestor elemente şi cu un sistem cât mai puţin birocratic”, a precizat Adrian Tănase, directorul general al BVB în cadrul unui eveniment organizat la sediul BVB de către Organizația Profesioniștilor din Piața de Capital (OPPC) și Concord Communication.

In cadrul evenimentului a fost lansată cartea “Legea privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. Comentariu pe articole“ scrisă de catre avocatul Cristian Duțescu, Presedintele OPPC.

Lucrarea se adreseză practicienilor dreptului în domeniul pieței de capital, oferind soluții pentru situațiile apărute în activitatea curentă a emitenților tranzacționați în cadrul sistemelor de tranzacționare din România. Subiectele sensibile care suscită interesul specialiștilor din piața de capital și creează dezbateri aprinse, se găsesc explicate în cartea lansată astăzi și acestea se referă la instituția juridică a informației privilegiate, utilizarea abuzivă a unor astfel de informații, regimul juridic aplicabil zvonurilor, transmiterea ilegală a informațiilor privilegiate, manipularea pieței de capital și tehnici de manipulare, obligația de publicare a informațiilor privilegiate, amânarea dezvăluirii informațiilor privilegiate.

CITESTE SI:  Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului

Am scris această carte pentru a oferi un instrument în vederea aplicării corecte a legislației emitenților de instrumente financiare. După 2008, în întreaga lume a apărut o suprareglementare a pieței de capital, ceea ce poate să conducă la descurajarea activității, iar lipsa lichidității de la BVB este generată tocmai de acest exces de reglementare. Viitorul trebuie să aducă o simplificare a normelor”, a spus autorul cărtii, Avocat Cristian Duțescu.

Mi-aduc aminte că am trecut printr-o serie de modificări majore de legislaţie pentru piaţa de capital, generată de acel proiect pentru eliminarea celor opt bariere în calea dezvoltării unei pieţe de capital. Legea pieţei de capital a fost schimbată major la acel moment ca urmare a faptului că toţi stakeholderii au fost la aceeaşi masă.

Cred că şi acum asta trebuie să facem, să aducem la aceeaşi masă pe toţi stakeholderii care sunt interesaţi de dezvoltarea pieţei de capital şi să creăm o nouă strategie naţională. Acest lucru va avea parte de clarificări, îmbunătăţiri, simplificări”, a spus Lucian Anghel, Președintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), invitat la evenimentul de lansare a cărții.

Acesta a adăugat că piaţa europeană de capital se confruntă cu un exces de reglementare, care trebuie implementat şi în România, spre deosebire de piaţa de capital americană, unde legislaţia este un pic mai laxă.


 

[ajax_load_more]