BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Analiză Erste AM: piețele de capital la nivel mondial rămân în continuare prudente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

La nivel mondial, piețele de capital ramân in continuare precaute, desi reactia la acordul dintre Statele Unite și China de a nu accelera în prezent conflictul comercial a fost una pozitivă. Insa momentul a fost doar de scurtă durată. Toate clasele de active rămân în continuare sub presiune, mai multi factori continund să împovăreze piețele financiare, apreciază analistii de la Erste Asset Management, Administratorul fondurilor de investitii al austriecilor de la Erste Bank, intr-un raport de analiză.

Astfel, Președintele Statelor Unite Donald Trump și omologul sau chinez, Xi Jinping, au ajuns la un acord la reuniunea G20 de la Buenos Aires, pentru a nu creste mai mult tarifele de import dintre cele două tari. In acest sens, vor fi purtate negocieri privind noile relații comerciale pe o perioadă de 90 de zile, insa șansele unui acord definitiv sunt destul de mici, dat fiind faptul că soldul balanței comerciale al Statelor Unite cu China va rămâne mare, iar practicile adesea criticate ale Chinei, cum ar fi transferul forțat de know-how și subvențiile publice, vor rămâne în vigoare.

De asemenea, ascensiunea structurală a Chinei la nivel economic, politic și militar înseamnă, in opinia analistilor Erste, trecerea de la un sistem mondial unipolar la un sistem multipolar, China încercand să depășească tentativele de izolare ale Statelor Unite, cele două țări fiind mai degrabă rivale.

Creșterea economică dă semne de încetinire

Conform Bloomberg, creșterea economică reală la nivel mondial a scăzut deja de la 3,8% (trimestru/trimestru, anualizat) în trimestrul III 2017 la 2,8% în trimestrul III 2018, mai mulți indicatori economici sugererand că această tendință va continua.

Iată cele mai relevante aspecte:

Curba randamentului devine plata: Diferența dintre rata dobânzii la titlurile americane pe 10 ani și cele pe 3 luni s-a diminuat semnificativ (în prezent, cu 0,49 puncte procentuale). Însă, istoric vorbind, ori de câte ori randamentele titlurilor pe termen scurt au fost mai mari decât cele pe termen lung („curba inversată a randamentului”), modelul economic sugerează inceput de recesiune.

CITESTE SI:  Arctic Stream estimează o creștere de peste 25% pentru profitul net în 2024

Scăderea ritmului de crestere a creditării in China: rata creditului în China este în scădere. Dacă modificarea volumului creditelor este sub creșterea economică nominală, impulsul produs de credit este mai degrabă negativ. Acest lucru înseamnă că activitatea economică este de fapt „trasă in jos” de limitarea creditării.

Sursa: Bloomberg Intelligence / Erste Asset Management

Banca Centrala Americana (Federal Reserve) devine mult mai precaută: unii membri ai băncii si-au redus așteptările privind majorarea ratei dobânzii, fiind luată in calcul cel mult o creștere de 0,25 puncte procentuale până la 2,25-2,50% la finalul lunii decembrie. O eroare politică, cum ar fi sustinerea creșterii acestei rate ar declanșa o recesiune si reprezintă, prin urmare, un risc substanțial.

Cu toate acestea, Banca centrală a Statelor Unite nu poate rămâne decât prudentă, atâta timp cât inflația nu este în creștere. De fapt, rata inflației va scădea în lunile următoare din cauza prețurilor scăzute ale petrolului.

Politică fiscală expansivă: Deficitele bugetare au crescut în special în SUA și în China, acest lucru avand un efect de sprijinire a creșterii economice globale.

Suspendarea unor noi majorări tarifare de către SUA asupra importurilor din China, declarațiile prudente ale Fed-ului american și politicile fiscale extinse vor continua să susțină economia și piețele. Cu toate acestea, există riscul ca escaladarea conflictului comercial, scăderea suplimentară a creșterii economice globale (mai ales în China) și o creștere drastică a ratei dobanzii de politică monetară de către Fed datorită unei inflații mai ridicate, ar putea diminua potențialul de crestere al claselor de active riscante,” concluzionează analiza celor de Erste Asset Management.


 

[ajax_load_more]