BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Analiză Prime Transaction: companiile din indicele BET-BK au avut afaceri în creștere în primul trimestru

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Companiile din componența indicelui BET-BK, care cuprinde cele mai lichide societăți listate pe piața reglementată a BVB, fiind folosit ca benchmark de către administratorii de fonduri, dar și de alți investitori instituționali, au consemnat cresteri atat la nivelul veniturilor cat si la nivelul profiturilor inregistrate, se arată intr-o analiză a brokerilor de la Prime Transaction.

Astfel, veniturile totale au crescut cu peste 10% pana la 24 mld lei, in timp ce profitabilitatea cumulată a crescut, intr-un ritm mai modest, cu 4.6% pana la nivelul de 5 mld lei (echivalentul unei marje de profit de peste 20%).

Din punct de vedere al evoluției fondurilor inchise de investitii, din care fac parte Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, sectorul AOPC (alte organisme de plasament colectiv) a avut rezultate volatile, in directă corelatie cu evaluarea participatiilor detinute in portofoliu, preluand astfel miscarile ciclice ale pieței bursiere.

Fondul Proprietatea domină categoria atat prin creșterea veniturilor inregistrate cât și a profitabilității. Per ansamblul atat la nivelul veniturilor cât si al profitului net, sectorul inregistrează creșteri semnificative – de circa 35%.

Pe de altă parte, în sectorul bancar se inregistrează cresteri moderate ale veniturilor si ale profitabilitatii. Banca Transilvania inregistrează la ambele capitole cea mai buna dinamică, in timp ce BRD este singurul emitent bancar care inregistreazaă un profit in scădere. Sectorul pare cel mai echilibrat ca si dinamică reflectand creșterea economiei romanesti din ultimul an, fiind sectorul care inregistrează cel mai mare venit total cât si cel mai mare profit in masă brută.

Sectorul de utilitati a fost afectat de reducerea tarifelor reglementate care au determinat in cazul Transelectrica si Transgaz o reducere atat a veniturilor cât si a profitabilității. Pe de altă parte, o alta reprezentantă a sectorului de utilitati – Conpet, a inregistrat cea mai mare creștere a profitabilității dintre emitenții din componența BET-BK (față entitatile AOPC). Desi veniturile au crescut marginal, profitabilitatea sectorului a scazut semnificativ: – 45%.

CITESTE SI:  Rezultate record pentru Hidroelectrica în 2023: Venituri în creștere cu 30% iar profitul net a ajuns la 6,33 mld lei, o creștere cu 42%

Mai departe, analiza reliefează creșterea solidă a sectorul energetic, bazată pe cresterea prețului produselor energetice. Daca Nuclearelectrica inregistreaza cea mai mare crestere a veniturilor, OMV Petrom inregistreaza cel mai mare salt al profitabilității. Trebuie remarcat de asemenea și performanța financiară a OMV Petrom care domină in mod categoric clasamentul companiilor romanesti componente ale indicelui BET-BK.

Un sector aparte este cel al companiilor nou listate la cota bursei, companii care, in genere, sunt companii de crestere. Acestea au inregistrat, in totalitate, salturi ale veniturilor, insa, profitabilitatea a suferit, cu exceptia Purcari Wineries, care a furnizat o creștere semnificativă a câștigului inregistrat in primul trimestru. Deși este sectorul cu cea mai mare creștere a veniturilor (excluzand AOPC) la nivelul profitabilitatii inregistram cea mai mare pierdere cumulată.

In alte sectoare de activitate consemnam rezultate volatile. Teraplast inregistrează creșterea semnificativă a veniturilor si revenirea pe profit, in timp ce Alro se situează la polul opus inregistrand pierdere comparativ cu profitabilitatea ridicată inregistrată anul trecut. Per ansamblu este un sector cu date modeste, cresterea veniturilor fiind marginala, in timp ce profitabilitatea este negativă.

Sursa Prime Transaction

Per ansamblu, BET-BK inregistrează rezultate care indică faptul că marile companii listate au preluat creșterea economiei românesti, desi la nivelul profitabilității generale putem vorbi de un inceput de plafonare a trendului ascendent din ultimele trimestre.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]