BET
17026.09
0.57%
BET-TR
35327.08
0.57%
BET-FI
60610.63
-0.15%
BETPlus
2510.76
0.52%
BET-NG
1227.7
0.87%
BET-XT
1452.42
0.49%
BET-XT-TR
2979.77
0.49%
BET-BK
3111.74
0.24%
ROTX
37398.57
0.54%



Analiză Prime Transaction: la începutul lunii octombrie bursa atinge noi maxime anuale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dividendele pe piața din România au avut anul trecut un randament mediu impresionant, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. Pornind de la cele mai recente raportări financiare ale companiilor incluse în indicele BET, o analiză estimează că, și în anul 2018, dividendele își vor menține dinamica pozitivă.

Astfel, la inceputul lunii Octombrie bursa a atins noi maxime anuale. Indicii TR (total return) – cei care globalizează si dividendele acordate – stabilesc noi maxime.

Dacă ne uitam la BET-TR cresterea este chiar spectaculoasă – circa 19%. In schimb, un indice mai reprezentativ pentru publicul de retail BET-BK (contine toate sectoarele si are o distributie intre companii mai echilibrată) inregistrează o crestere a pieței de circa 6%. Oricum am privi spre bursă, piața a fost una pozitivă pentru investitori in 2018. In mod paradoxal, mai ales pentru cei care au optat spre zona blue – chipsurilor autohtone„, mentioneaza intr-un editorial Alin Bredea, Director Adjunct Prime Transaction.

Autorul își mentine viziunea pozitivă fata de evolutia pietei pana la finalul anului si se bazeaza pe trei factori care pledează pentru un astfel de deznodamânt.

1. Cel mai important vine dinspre evaluarea companiilor listate, dinspre rezultatele financiare ale acestora si mai ales dinspre politica de dividend ce le caracterizează. In ultimii 3 ani Romania s-a aflat in topul randamentelor dividendelor acordate. Situatia nu se va schimba nici in acest sezon bursier. Probabil vom avea iarăși 6-8 companii din indicele BET care vor asigura randamente ale dividendelor de cel putin 7%. Dividendele au fost si raman principalul vector al pietei românesti in sezonul toamnă-iarnă.

2. Un alt motiv de crestere il furnizează, oarecum surprinzător, mediul politic autohton. Temerea privind masuri legislative cu impact negativ pe piața de capital nu s-a adeverit, cel putin pana in acest moment. Tema pilonul 2 de pensii – care a functionat ca un vector de scădere in prima parte a anului, pare să fi apus. Piata pe moment a scapat de angoasele legislative si s-a refocusat pe argumentele de tip bursier.

CITESTE SI:  LIFE IS HARD S.A își majorează capitalul social printr-o nouă subscriere de acțiuni

3. Un al treilea pilon de sprijin este furnizat de recentul comunicat al agentie FTSE-Russell care desi mentine piața locală pe lista de asteptare pentru upgrade la statul de piata emergenta vine cu o importanta clarificare. Se confirma ca singurul criteriu care ne desparte de acest salt este cel al lichiditatii pietei. Pe de alta parte acest criteriu de evaluare a fost upgradat de la nivelul „not met” (neindeplinit) la „restricted” ceea ce inseamna ca lichidatea pietei este satisfactoare, insa nu la un nivel superior. Vestea bună este ca mentinerea la acest calificativ si in evaluarea viitoare ar permite saltul spre nivelul de piata emergenta. Daca pana acum eram obligați să avansăm la acest criteriu de evaluare acum trebuie doar să il mentinem. Perspectiva adresabilitatii catre fondurile de investitii eligibile pentru categoria piete emergente poate deveni, de anul urmator, principalul vector de crestere al pietei locale.

„Avem argumente pentru o piață pozitivă până la finalul acestui an. Cu siguranta mediul in care evolueza piata ramane unul complicat. Frica de corectiile pietelor externe, de cresterea dobânzilor benchmark (dobânda tilurilor americane emise pe 10 ani este la un maxim al ultimilor 7 ani), de un mediu politic intern cu incertitudine in crestere sau de un echilibru bugetar in înrăutățire ne va obliga să mentinem o anumita prudență. Insa, cu siguranta, vor exista oportunitati in continuare. Este o piață pe care investitori ar trebui sa isi intensifice prezenta si să se concentreze pe construirea/updatarea unui portofoliu pentru urmatoarele sase luni,” a concluzionat Alin Brendea.

Articolul initial a aparut aici.

Autor Alin Brendea, Prime Transaction.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]