BET
11924.7
1.65%
BET-TR
23194.59
1.65%
BET-FI
50127.35
0.55%
BETPlus
1779.36
1.58%
BET-NG
883.96
0.71%
BET-XT
1042.6
1.5%
BET-XT-TR
2015.11
1.5%
BET-BK
2221.28
1.44%
ROTX
26759.92
1.53%


Analiză Prime Transaction: randamentele dividendelor sunt în creștere

Autor: Prime Transaction
Timp de citit: 2 minute

Săptamâna care tocmai s-a încheiat a fost una apatică. Indicii BVB si-au continuat evolutia descendenta, insa, din fericire, a incetinit viteza. In acelasi timp cu reducerea ritmului de scădere a preturilor actiunilor, lichiditatea a ajuns la cote alarmant de mici. Randamentele de peste 10% la companiile din indicele BET nu mai sunt atractive in contextul incertitudinilor si parca toti cei prezenti pe piata de capital au căzut de acord să stea în așteptare.

Autor: Simion Tihon, Senior Broker Prime Transaction

Ce doresc investitorii pare destul de evident, însa ce anume se asteaptă nu e clar. Preturi mult mai mici si care sa justifice riscurile asociate incertitudinii din jurul Pilonului II de pensii sau se asteapta un deznodamant in privinta acestui subiect mult discutat?

Cert este ca aversiunea din piață se resimte la nivelul volumelor de tranzactionare. Avem aproximativ un an de cand piata de capital este lovita de acest subiect. La finalul lunii iunie a anului trecut, declaratia nefericita a ministrului de finante de pe atunci a dus la scăderi importante.

Fiind insa un subiesc relativ nou, piata a reactionat bine la infirmarea respectivelor declaratii. Acum, cred ca nu mai exista urme de îndoiala in ceea ce priveste intentia de a schimba ceva la Pilonul II de pensii. Si cred ca un raspuns la intrebarea de mai sus vine de aici: de schimbat se va schimba, insa trebuie sa vedem forma in care se va schimba pentru a sti cat de grav este. De aici si scaderile de peste 7% – 8% a indicilor in ultima luna, de aici si lichiditatea derizorie.

Suntem in plin sezon de dividende. Desi nu pare. Atractia investiorilor spre companiile cu randament ridicat al dividendelor este mult mai mica in comparatie cu alti ani. Anul a inceput excelent pentru companiile unde se estimau dividende mari, insa in ultima luna s-a sters apetitul investorilor.

CITESTE SI:  Rezultate Nuclearelectrica la nouă luni: Profit net de 1,94 mld lei, în creștere cu 202,7% față de perioada similară a anului trecut

Desi preturile actiunilor inca purtatoare de dividend sunt chiar si cu 10% mai mici decat in urma cu o luna, lichiditatea este tot mai mica, iar cumparatorii isi fac cu greu simtita prezenta. Sigur, putem vorbi de o marcare a profiturilor, dar cred ca nu este suficient pentru a justifica evolutia pietei din aceasta luna care pare mai degraba ca se încadreaza, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, sezonului estival: iulie-august.

De ce este atat de important pentru piata de capital Pilonul II? Din pacate, Pilonul II este pilonul principal al pietei de capital. Piata nu se poate sprijini doar pe investitorii de retail, aceasta categorie fiind oricum slab reprezentata pe piata locala de capital.

Asa cum spuneam anul trecut cand s-au iscat controverse asemantoare in privinta acestui subiect fiebinte, Pilonul II nu este doar o contraparte pentru investitorii de retail din piata de capital. Pilonul II, printre multe altele, are si capacitatea de a creste gradul de alfabetizare economica prin simplul fapt ca legislatia actuala impune informarea constantă a participantilor la acest pilon.

Acestia pot astfel sesiza ce înseamnă să investesti constant, pot intelege ce efect pe termen lung are un cont de investitii si totodata faptul ca prin economisire si investitie isi pot asigura independența financiară. Iar acest lucru, ar face sa avem o piața de capital mai sanatoasă si mai putin depedentă de investitorii institutionali, însa poate cel mai mult ar avea de câștigat oamenii care ar fi mult mai putin dependenti de pensia de Stat.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Puteţi citi aici articolul original.