BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Analiză Tradeville: avans de 40% pentru Teraplast în primele 9 luni din 2018, pe fondul creșterii sectorului de construcții

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Rezultatele financiare pozitive raportate de Grupul Teraplast atestă creșterea sectorului de construcții, prin cererea ridicată pentru materiale specifice, bazându-se în aceeași măsură și pe o strategie de dezvoltare eficientă, arată o analiză Tradeville.

Grupul Teraplast a raportat un profit net de 22,3 mil. RON în primele 9 luni ale anului, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Avansul vine pe fondul unei evoluții pozitive a vânzărilor, în special a celei înregistrate de Divizia Steel, a cărei pondere în total venituri este de aproape 60%.

Astfel, vânzările Diviziei Steel au crescut cu peste 208% față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 350,7 mil. RON, fiind urmate de vânzările înregistrate de Divizia de mase plastice, cu o majorare de peste 33%, până la 240,7 mil. RON.

Compania a beneficiat de o creștere a cererii de materiale de construcție, mai ales dinspre sectorul de clădiri rezidențiale, trendul pozitiv fiind susținut de creșterea veniturilor populației, derularea programelor de stimulare a împrumuturilor ipotecare, dar și de o politică monetară expansionistă la nivel național, cât și global.

Totodată, rezultatele Teraplast vin pe fondul implementării unei strategii eficiente de investiții și dezvoltare a companiei, care a vizat, printre altele, achiziția fabricii din Serbia de panouri sandwich și preluarea controlului companiei Depaco. La doar un an de la deschidere, TeraSteel Serbia a înregistrat un volum de vânzări de peste 1 mil. de metri pătrați de panouri termoizolante și peste 100.000 metri liniari de tablă cutată, în valoare de aproximativ 13 mil. EUR.

De asemenea, strategia de investitii a companiei a condus la cresterea EBITDA cu 60.33% pana la 52.7 mil. RON, insa marja EBITDA s-a diminuat cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent la 8.94%.

CITESTE SI:  AROBS Transilvania Software s-a transferat pe Piața Principală de la BVB după doi ani de la listare

Din punct de vedere al prezentei companiei pe piata internationala, la nivelul Europei Centrale si de Est compania detine o cota de piata pe segmentul de panouri termoizolante sandwich de 17.4%, in timp ce pe segmentul de tabla compania detine 70% din productia autohtona.

Pe langa companiile ce au drept obiectiv sublinierea importantei folosirii unor tevi de calitate, TRP este unul dintre furnizorii principali ai proiectelor de infrastructura finantate prin PNDR si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala si fonduri bugetare, fapt ce a condus la cresterea vanzarilor pe segmentul de instalatii si amenajari cu 43% la 127.9 mil. RON.

In urma unei investitii de 3.8 mil. EUR, compania a creat o sectie de reciclare pentru PVC rigid care are potentialul de eficientizare a cheltuielile cu materiile prime. In prezent, compania TRP se pozitioaneaza in top 10 reciclatori de PVC la nivel European si pe locul 1 la nivel national.

Pe langa strategia de investitii si dezvoltare a companiei care s-a dovedit a fi profitabila pana in prezent, compania a beneficiat de o crestere a cererii de materiale de constructie mai ales dinspre sectorul de cladiri rezidentiale. La nivel general, in ultimii doi ani, numarul autorizatiilor de constructie a urmat un trend pozitiv, in perioada ianuarie – septembrie 2018 inregistranduse un numar de peste 33 mii autorizatii eliberate, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Trendul pozitiv a fost sustinut de cresterea veniturilor populatiei, delurarea programelor de stimulare a imprumuturilor ipotecare, dar si de o politica monetara expansionista prezenta atat la nivel national cat si la nivel global.

Actiunile Teraplast s-au trazacționat in usoară scădere (-0,29%) la finalul sedintei de astazi, inregistrand totusi o declin de aproape de 25% fata de maximul acestui an.

Evolutie actiuni Teraplast. Sursa BVB


 

[ajax_load_more]