BET
16911.11
0.43%
BET-TR
35088.49
0.43%
BET-FI
59813.65
-0.14%
BETPlus
2498.51
0.4%
BET-NG
1207.76
0.22%
BET-XT
1439.79
0.34%
BET-XT-TR
2953.82
0.35%
BET-BK
3109.76
0.44%
ROTX
37159.6
0.49%


Analiză XTB, 3 grafice ale săptămânii: US500, GBPUSD, AUDUSD. Piețele financiare își revin ușor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ultima perioadă a fost caracterizată de o volatilitate sporită pe piețele bursiere și FX, întrucât tensiunile comerciale dintre SUA și China s-au intensificat din nou. În această analiză vom arunca o privire asupra graficelor care indică evoluția indicelui US500, precum si cotațiilor GBPUSD și AUDUSD.

Piețele bursiere, sub presiunea vânzării

Vom începe această analiză cu indicele de referință american – US500 (S&P500). În primul rând, deteriorarea relației dintre SUA și China s-a tradus prin scăderi dinamice ale burselor globale.

Indicele bursier american a scăzut cu 250 de puncte sau, altfel spus, peste 8% săptămâna trecută. Deși s-a observat o creștere puternică de la limita inferioară a structurii overbalance, ritmul scăderilor recente a fost extrem de accentuat.

Nivelul de 2800 de puncte rămâne cel mai apropiat suport de luat în calcul, iar în cazul în care acesta este spart, un altul mai solid este localizat la aproximativ 2740 de puncte (minimul anterior și nivelul de 38,2% Fibo). Dacă nici în acest caz cumpărătorii nu pot interveni, există posibilitatea apariției unei inversări de trend.

Analizând corecțiile anterioare, o astfel de evoluție, de obicei, a determinat scăderi și mai profunde în trecut. Sursa: xStation5

GBPUSD se apreciază din zona de suport

Cotația GBPUSD, de asemenea, a înregistrat recent evoluții de preț tumultuoase – perechea a scăzut cu peste 300 de pips. Din punct de vedere tehnic, în prezent, prețul a ricoșat din suportul de 1.2100, unde se pot localiza minimele anilor 2016, 2017.

Situația de pe graficul W1 nu sugerează însă nicio corecție iminentă. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că săptămâna abia a început și se mai pot schimba multe în următoarele zile.

Amintim că o posibilă spargere a zonei menționate anterior (1.2100) ar putea declanșa o reluare a mișcării descendente. În aceste momente, cumpărătorii speră ca acest mod de supravânzare să fie suficient pentru a-i favoriza.

Cotația GBPUSD încearcă să revină din zona de suport cheie de 1.2100. Sursa: xStation

Cotația AUDUSD, la minimul ultimilor 10 ani

Nu în ultimul rând, vom trece la analizarea perechii valutare AUDUSD. După declinurile recente, perechea se tranzacționează la cele mai scăzute niveluri înregistrate de mai bine de un deceniu.

Doar o spargere peste nivelul de 0,6870 ar putea invalida trendul descendent. Desigur, pe termen scurt ar putea apărea o corecție, însă trebuie ținut cont de tendința generală.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB Claudiu Cazacu: Apetitul pentru călătorii, mai ridicat decât inflația. Turismul european continuă ascensiunea de după pandemie

Odată ce rezistența este spartă (0,7050), trendul ar putea fi inversat – în acest punct sunt localizate cele mai recente maxime locale și nivelul Fibo de 23,6%.

În cazul în care mișcarea ascendentă se va extinde, merită să urmărim media mobilă de 40 de perioade, deoarece a acționat ca o rezistență în cazul declinurilor recente.

Dolarul australian s-a tranzacționat în scădere recent, din cauza tensionării relațiilor dintre SUA și China ce a determinat scăderi puternice de preț pe piețele de cupru și fier – cele două mărfuri fiind importante pentru export.

AUDUSD se prăbușește sub zona de suport cheie la 0,6870 Sursa: xStation

Ce se intamplă azi pe burse?

Piețele internaționale s-au mai linistit astăzi după declinul major inregistrat ieri, banca centrală a Chinei afirmând că dorește ca yuanul să se tranzacționeze la un nivel mai mare decât cel preconizat față de dolar, reducând tensiunile din piață.

Reamintim că Președintele Statelor Unite a declarat ieri că statul chinez își folosește propria monedă ca armă în războiul comercial.

Stabilizarea cotațiilor vine intr-un moment in care Wall Street-ul a avut cea mai proastă zi de tranzacționare din 2019 în sesiunea de ieri.

Astfel Dow Jones inregistrează creșteri de 1,15%, S&P 500 de 1,2% in timp ce Nasdaq are +1,3%. Totodată, pretul petrolului inregistreaza scăderi de 0,4% iar cotatia titlurilor americane pe 10 ani (US 10-YR) a avut o miscare laterală.

Indicii europeni nu au reusit să revină pe plus, CAC40 inregistrand o scadere de 0,1%, in timp ce DAX si FTSE100 au inchis in jur de -0,7%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, toti indicii au reusit sa inverseze trendul descendent de ieri, inregistrand cresteri cuprinse intre 0,2% in cazul indicelui BET-BK si 0,51% in cazul BET-NG.

Sedinta de azi a deschis în scădere, însa în a doua parte a zilei, piata a trecut pe plus pe fondul revenirilor de pe pietele internationale.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, valoarea tranzacțiilor a inregistrat o creștere considerabilă, ajungand pana la 79 milioane lei cu un aport de peste 57 milioane venit din partea transferurilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP).

Cele mai mari creșteri din BET au fost înregistrate de Sphera Franchise Group (SFG) +2,70%, Purcari Wineries (WINE) +1,30% si Conpet (COTE) +1,28%, la polul opus fiind titlurile Alro (ALR) cu o depreciere de 1,64%.


 

[ajax_load_more]