BET
16944.48
0.15%
BET-TR
35157.74
0.15%
BET-FI
60503.51
0.29%
BETPlus
2503.29
0.1%
BET-NG
1209.06
0.13%
BET-XT
1444.38
0.2%
BET-XT-TR
2963.23
0.2%
BET-BK
3114.73
0.27%
ROTX
37200.53
0.16%


Bursa de la București se apreciază, decorelată de piețele internaționale. Prețul petrolului brut crește semnificativ

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Evoluțiile de pe pietele internaționale nu s-au resimtit astazi pe Bursa de Valori Bucuresti. Desi pietele europene si cele de peste ocean au inregistrat scăderi cuprinse intre 0,7% in cazul indicelui german DAX si 0,94% in cazul FTSE MIB de la bursa milaneză, sau 0,45% in cazul Dow Jones si 0,36% in cazul S&P500, săptămâna a inceput cu creșteri pentru toti indicii BVB.

Aceștia au variat intre +0,25% in cazul BET-FI si +0,70% in cazul BET-NG, iar la nivelul actiunilor cu activitate in domeniul energetic OMV Petrom s-a apreciat modest (+1,10%) și Romgaz +0,88%.

Nici valoarea tranzacțiilor nu a strălucit. Volumul zilnic a depasit cu putin 5 milioane de euro, cel mai activ emitent fiind Fondul Proprietatea (FP). Din cadrul indicelui BET, cea mai mare apreciere a fost consemnată de actiunile MedLife (M) +1,82%, urmate de Digi Communications N.V. (DIGI) +1,02%. La polul opus avem titlurile Conpet (COTE) cu o scadere de 0,75%.

Evoluția prețului petrolului

A fost un început dramatic de săptămână pentru piețele de petrol, cu referința pentru cotația internațională Brent, care a cunoscut cea mai mare creștere (procentuală) de când Saddam Hussein a invadat Kuweit în 1990.

Contractele futures au crescut cu aproape 20% odată cu reluarea tranzacționării de azi-noapte, în urma unui atac asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită din timpul weekend-ului, ceea ce reprezintă un șoc semnificativ la nivelul ofertei,se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB.

Nu numai că daunele au redus peste 5 milioane de barili pe zi din producția saudită – cel mai mare efect în urma unui singur eveniment și în jur de 5% din producția globală – dar există temeri evidente că nu va fi un incident izolat.

Impactul s-a resimțit și asupra altor clase de active

Șocul a provocat mișcări și la nivelul altor clase de active, dolarul canadian și coroana norvegiană fiind doi dintre principalii beneficiari, în timp ce importatorii mari de petrol, precum Turcia, au observat reacții adverse la nivelul monedei naționale. În general, aversiunea la risc s-a accentuat, indicii depreciindu-se, în timp ce obligațiunile și metalele prețioase au traversat o tendință de cumpărare, aurul depășind din nou pragul de 1500 de dolari per uncie.

Rezervele ar putea fi folosite pentru atenuarea șocului

Chiar dacă șocul este cel mai amplu din istorie determinat de un singur incident, există rezerve importante care ar putea fi utilizate pentru a diminua impactul inițial. Arabia Saudită are aproximativ 188 de milioane de barili în rezerve, ceea ce înseamnă că pot acoperi deficitul pentru aproximativ 37 de zile.

CITESTE SI:  Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului

Președintele SUA, Trump, a trimis un tweet aseară, chiar înainte de deschiderea pieței, prin care anunța că este pregătit să elibereze cât petrol este necesar din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), iar cei aproximativ 640 de milioane de barili par a fi o cantitate suficientă pentru a diminua șocul pe termen scurt.

Ce trebuie urmărit

Impactul pe termen lung al acestor atacuri va depinde într-o oarecare măsură de cât de repede poate fi redresată producția. Datorită mărimii și succesului atacului, este probabil ca o primă de risc să rămână în prețul petrolului pentru o perioadă de timp, întrucât, fără îndoială, a indicat cât de vulnerabil este regatul la astfel de mișcări.

Pe termen scurt, traderii vor urmări cu nerăbdare orice actualizări suplimentare cu privire la durata întreruperii, iar dacă perioada se va dovedi a fi scurtă (de exemplu, mai puțin de o săptămână), mișcările inițiale ar putea fi considerate drept o reacție excesivă.

Cu toate acestea, mentenanța programată a producției de petrol durează adesea mai mult decât se estimează, iar o întrerupere prelungită, alături de amenințarea crescută cu privire la creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, ar putea trimite cu ușurință petrolul deasupra pragului de 70 de dolari pe baril și poate chiar de 75 de dolari. Gap-ul negativ de la nivelul de închidere al săptămânii trecute de la 60.25 este un nivel ce merită atenție.

Sursa: XTB, xStation

În urma atacurilor din Arabia Saudită, a avut loc o creștere amplă a prețurilor petrolului. Cu toate că, de atunci, câștigurile au fost pierdute într-o oarecare măsură, în urma speranțelor conform cărora rezervele vor fi utilizate pentru a diminua impactul.

În timp ce perspectiva tehnică pare să capete o importanță secundară după evenimente de genul acesta, tendința pe termen lung ar putea fi văzută ca fiind una de creștere, prețul spărgând norul Ichimoku pe D1. Maximul din 2019, din vecinătatea a 75 de dolari, ar putea fi revizitat dacă impactul va dura, în timp ce prețul de închidere de săptămâna trecută de la 60,26 merită atenție.


 

[ajax_load_more]