BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Acționarii BVB au votat înființarea unei Contrapărți Centrale cu capital românesc

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor care a avut loc astazi, actionarii bursei au aprobat cu majoritatea voturilor participarea BVB, in calitate de actionar fondator, la infiintarea unei societati pe actiuni in vederea autorizarii si functionarii sale ca si contraparte centrală (CCP)conform prevederilor Regulamentului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), se mentioneza intr-un comunicat al bursei.

Astfel, societatea va avea ca si obiect principal de activitate „efectuarea de operatiuni de compensare constand in procesul de stabilire a pozitiilor, inclusiv calculul obligatiilor nete si de asigurare a disponibilitatii instrumentelor financiare, a fondurilor banesti sau/si a ambelor pentru acoperirea expunerilor rezultate in urma acestor pozitii, precum si alte servicii si alte activitati legate de compensare si operarea sistemului de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

CITESTE SI:  Economia României pusă la încercare în 2019

Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieței fără ca acest lucru să presupună creșteri de costuri. Contrapartea centrală locală ține cont de specificitatea pieței românești, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacționare nu vor crește nici pentru brokeri, nici pentru clienți. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacționa mai multe strategii de investitii și, pe măsură ce piața se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele,” a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Proicetul infiintarii unei contrapărți centrale vine însă intr-un moment tulbure pe piața de capital locală care incearca sa recupereze pierderile ce au inceput la finalul anului trecut. Rolul sau va fi de „casa de clearing sau compensare” facilitand participantilor tranzactiile cu instrumente derivate, vanzarea in lipsa sau imprumuturile de actiuni. Mai mult, CCP-ul va suporta cea mai mare parte a riscului de credit al cumpărătorilor și vânzătorilor atunci când efectuează compensarea și decontarea tranzacțiilor de pe piață.

Proiectul local diferă insă de alte case de clearing din Europa care sunt de obicei constituite pe langa marile banci pentru a asigura eficiența și stabilitatea piețelor financiare în care își desfășoară activitatea. Astfel, BVB isi va uni fortele cu Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) care actioneza deja ca si casa de compensare pe piata energiei, pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie.

Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB pentru acțiuni, obligațiuni, derivate financiare, proiectul CCP (Contraparte Centrală) să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei. De asemenea ne dorim ca tot din prima etapă să lansăm instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică. La nivelul pieței de capital locale, proiectul de creare a contrapărții centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care să corespundă celor mai înalte standarde și bune practici din Uniunea Europeană,” a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Aportul BVB la capitalul initial al CCP va fi de maximum 10 mil de euro, urmand ca suma finală să se aprobe de Consiliul Bursei in functie de rezultatele procesului de selectie al co-actionarilor in CCP si de cerintele tehnico-financiare considerate necesare pentru bunul mers al soccietății.

În fundamentarea deciziei de afaceri, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea – piața spot (cash), piața de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflectă tarifele aferente deținerii calității de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei, se mai arată in comunicatul BVB.


 

[ajax_load_more]