BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Acționarii Fondului Proprietatea au aprobat reînnoirea mandatului Franklin Templeton

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

La Adunarea Generală a Acționarilor organizată astăzi, acționarii Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022.

Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul inițial de administrare fiind semnat în 2010. În această perioadă, Fondul a susținut continuu piața de capital din România și a generat valoare substanțială pentru acționarii săi. 

Ilinca von Derenthall, Președinte al Comitetului Reprezentanților, a declarat: „Comitetul Reprezentanților apreciază rezultatele obținute de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea și eforturile sale în vederea îmbunătățirii standardelor de guvernanță corporativă, transparență și profitabilitate ale companiilor din portofoliu.

Odată cu atragerea a numeroși noi investitori locali și internaționali, privați si instituționali, Fondul a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România si va continua acest lucru în vederea susținerii listărilor ulterioare ale companiilor de stat românești la Bursa de Valori București.

Sub administrarea profesionistă a Franklin Templeton, Fondul Proprietatea va continua să aducă valoare și beneficii tuturor părților interesate în viitor. Suntem foarte încântați să vedem că printre acționarii săi valoroși Fondul Proprietatea numără toate fondurile de pensii private active la nivel local și contribuie la bunăstarea viitoare a unui număr semnificativ de români.”

Cu această ocazie, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „În întreaga organizație, misiunea Franklin Templeton este de a-și ajuta clienții să obțină rezultate mai bune datorită expertizei de peste 70 de ani în administrarea investițiilor.

În România, acest lucru are o relevanță deosebită, deoarece lucrăm îndeaproape cu companiile din portofoliu de mai bine de un deceniu, pentru a genera valoare pentru acționarii Fondului Proprietatea. Sunt deosebit de recunoscător echipei foarte talentate și dedicate din București, fără de care aceste rezultate nu ar fi fost posibile.

Este încurajator să vedem că Franklin Templeton a obținut din nou sprijinul acționarilor pentru continuarea mandatului de administrator al Fondului Proprietatea. În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participațiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori.

Avem un angajament ferm privind susținerea profesionalismului, guvernanței corporative și transparenței și credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acționari prin inițiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica și Salrom.”

În perioada următoare va fi organizată o nouă Adunare Generală a Acționarilor, care va fi convocată în săptămânile următoare și la care acționarii vor fi chemați să voteze cu privire la condițiile detaliate ale mandatului incluse în proiectul contractului de administrare.

Evenimente cheie ale activității Fondului, sub administrarea Franklin Templeton:

CITESTE SI:  Proiectul Contrapărții Centrale (CCP.RO) ar putea fi amânat pe fondul unor potențiale riscuri ce țin de administrarea tehnică a sistemului

• Fondul Proprietatea a fost listat pe două burse (Bursa de Valori București în 2011 și London Stock Exchange în 2015) și a contribuit semnificativ la promovarea României și a pieței sale de capital pe scena internațională, către cei mai mari investitori din lume.

• A fost un pionier în protejarea drepturilor acționarilor minoritari din companiile de stat și și-a asumat fără ezitare sarcina dificilă de a fi un acționar activist. A pledat fără încetare pentru standarde mai înalte de guvernanță corporativă, transparență și management profesionist pentru aceste companii.

• A contribuit la deblocarea potențialului și valorii multor companii din portofoliul Fondului în ultimul deceniu. Transformarea majoră a unor companii din portofoliu, precum Hidroelectrica, este o dovadă elocventă a acestui angajament constant.

• A utilizat pentru prima dată în România noi instrumente precum programele de răscumpărare și ofertele publice de răscumpărare, deschizând noi drumuri pe piața locală de capital.

• A clădit un istoric solid în generarea de valoare considerabilă pentru acționarii Fondului:

• Prețul acțiunii a atins un maxim istoric de 1,8780 RON pe acțiune la 15 iulie 2021, cu mult peste 1,00 RON pe acțiune, care era valoarea nominală a acțiunii la înființarea Fondului, consolidând astfel performanța constantă din ultimii 11 ani.

• La 31 august 2021, randamentul total al prețului acțiunilor a fost de 512,28%, calculat de la listarea fondului pe BVB la 25 ianuarie 2011, în timp ce randamentul total al VAN pe acțiune a fost de 187,51%, calculat începând cu 31 decembrie 2010.

• Discountul de tranzacționare față de VAN a scăzut semnificativ de la 55,67% în 2011 până la 3,80% YTD. În 2021, prețul acțiunilor a atins o performanță impresionantă, atingând o nouă etapă istorică pentru Fond: tranzacționarea la primă.

• De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuții brute semnificative de numerar de 2,05 miliarde USD (7,58 miliarde RON) către acționari și a finalizat unsprezece programe de răscumpărare, al doisprezecelea fiind în curs, în valoare de peste 7,27 miliarde lei.

• Între 1 ianuarie 2011 și 31 august 2021, valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiunile Fondului a reprezentat mai mult de 24,3% din valoarea totală a tranzacțiilor pe BVB, în timp ce volumul tranzacționat cu acțiunile Fondului a reprezentat 33,8% din volumul total de acțiuni tranzacționat pe BVB.

Sub condiția aprobării de către acționari a termenilor detaliați ai mandatului la noua Adunare Generală a Acționarilor, Franklin Templeton se va concentra în viitor pe colaborarea și mai strânsă cu companiile din portofoliu existent și va continua să impulsioneze reformele și îmbunătățirea standardelor de guvernanță corporativă, transparența și profesionalism cu obiectivul de a crește profitabilitatea și randamentele pentru acționari.