
Acțiunea zilei: 2Performant (2P) – rezultate în linie cu bugetul prognozat, creștere mai rapidă decât piața de e-commerce
Liderul pieței de marketing afiliat din România, compania 2Performant, a propus încă de la listare o rută de dezvoltare a business-ului mai îndrăzneață față de profilul general al companiilor de la Bursa de Valori București.
Managementul a anunțat încă de atunci, la final de 2020, faptul că își propune o creștere accelerată a cifrei de afaceri, însă cu bugetarea unor pierderi contabile în 2021 și în 2022 și sunt în continuare curios cum va recepta piața această abordare.
Ea se apropie mai mult de cea a companiilor internaționale de tehnologie, care își asumă o perioadă de pierdere pentru a crește accelerat, iar dacă revin pe profit într-un orizont nu prea îndepărtat, atunci ele pot fi bine poziționate pe termen mediu.
Revenirea 2Performant pe un profit net consistent ar trebui să se realizeze începând cu 2023, după cum arătau estimările lor de la momentul listării.
Rezultatele preliminare 2021 sunt apropiate de cele bugetate:
După primul an de aplicare a acestei abordări, rezultatele sunt în linie cu cele promise investitorilor și anume: cifră de afaceri 25.75 milioane RON, ușor peste cea bugetată, pierdere netă 0.7 mil RON, puțin sub cea estimată inițial.
După ce la finalul semestrului I 2021 aveau o cifră de afaceri de 10.75 milioane RON (doar +17% an/an) și o pierdere netă de 1.15 milioane RON, rezultă că în semestrul al II-lea au obținut un profit net de 0.45 milioane RON.
Cum a realizat 2Performant un ritm de creștere de 27% al cifrei de afaceri pe întregul an 2021
Modelul de generare a veniturilor de către 2Performant este de tipul: Număr de click-uri intermediate de platformă x Rata de conversie x Valoare coș mediu fară TVA x Pricing mediu = Cifră de afaceri 2Performant
În tabelul de mai jos, am preluat datele din rapoartele anterioare și din cel preliminar 2021.
Exemplu de citire pentru 2021:
2Performant a intermediat anul trecut 68.7 milioane de click-uri (+23% an/an), cu rata de conversie de aproximativ 2% (mai bună decât în anii anteriori), generând astfel un număr de 1.39 milioane de vânzări în ecommerce (+37% an/an).
La o valoare a coșului mediu de 52.6 euro fără TVA, rezultă că în 2021, 2Performant a generat vânzari în valoare de 73.1 milioane de euro pentru advertiserii din platformă, +44% în 2021 vs 2020.
În condițiile în care ecommerce-ul din România este estimat să fi avut o creștere de 15% în 2021, înseamnă că ritmul de creștere al 2Performant a fost clar peste cel al pieței de e-commerce din România.
Toate cele de mai sus au condus la o cifră de afaceri a 2Performant de 25.75 mil RON in 2021 (+27% an/an).
De aici, am dedus indirect un indicator de pricing mediu, anume cifra de afaceri a 2Performant vs. total vânzări intermediate. Procentul de 7.2% în 2021 a fost în scadere față de anii anteriori, fiind natural pentru o creștere mai agresivă decât piața, care vine la pachet cu un pricing mediu în scădere.
Raportul preliminar 2021 menționează că din această cifră de afaceri, 2Performant achită comisioanele către afiliați, iar anul trecut a rămas cu un venit operațional după aceste plăți de 6.9 milioane RON (+27% vs 2020).
Concluzii în urma rezultatelor preliminare 2P:
• compania a reușit să crească volumul vânzărilor intermediate într-un ritm mai rapid decât piața de e-commerce în ansamblul său;
• de urmărit în 2022 și mai departe cum extinderea prin parteneri externi va începe să conteze din ce în ce mai mult la cifra de afaceri. Deocamdată, externul contribuie cu 11% din vânzări, după cum se menționează în raportul companiei;
• ratele de conversie sunt mai bune decât în anii trecuți, coșul mediu al comenzilor clienților este în creștere, iar acești factori pot rămâne valabili și pentru anii următori;
• singurul element de scădere este pricing-ul mediu aplicat tuturor vânzărilor; rămâne de analizat în perioadele următoare cum 2Performant va urmări un nivel optim, care să permită în continuare îndeplinirea țintelor prognozate.
• rezultatul net ușor mai bun decât cel bugetat este un semnal că aspectele financiare și de profitabilitate sunt controlate, astfel încât să se poată reajunge pe profit net în 2023.
Perspectivele acțiunii 2P:
Capitalizarea bursieră a companiei este de 30.4 milioane RON, calculată la un preț de 4.9 RON/acțiune. Cel puțin următoarele elemente au contribuit la scăderea prețului 2P în ultimele câteva trimestre:
• în corelație cu alte acțiuni din sectorul tehnologic privit într-un sens mai larg, vedem că și apetitul pentru acțiunea 2P a fost în scădere în ultima perioadă;
• orizontul de timp până la reajungerea companiei pe profit este posibil să fi contribuit până acum la incertitudine. Însă atât timp cât managementul livrează corespunzător așteptărilor, s-ar putea ca investitorii să reevalueze, pe parcurs, în mod pozitiv perspectivele acțiunii
In 2023, profitul net e așteptat să reajungă la un nivel apropiat de 2020, 0.8 milioane RON, iar în 2024 business-ul 2Performant să livreze o cifră de afaceri de peste 50 milioane RON și un profit net de aproape 2 mililoane de RON.
Desigur, orizontul pare relativ îndepartat, acum când investitorii de pe burse par mai preocupați de riscurile inflaționiste în general, decât să înglobeze în preț eventuale rezultate de peste 2 sau 3 ani ale unei companii.
Raportul P/E Ratio este ilustrat cu titlu orientativ pentru 2023 și 2024, fiind necesară și aplicarea unui discount care să reflecte factorul timp.
Pentru investitorii care acceptă fluctuații semnificative în prețul actiunii și care urmăresc apoi periodic în ce măsură cifrele și obiectivele de mai sus sunt realizate, acțiunile 2P pot reintra în atenție pe parcursul următoarelor trimestre.