BET
12173.29
0.32%
BET-TR
24311.3
0.82%
BET-FI
50780.86
-0.25%
BETPlus
1814.65
0.32%
BET-NG
934.83
-0.18%
BET-XT
1062.85
0.19%
BET-XT-TR
2104.22
0.71%
BET-BK
2315.72
0.22%
ROTX
27091.65
0.38%


Acțiunea zilei: Kellogg – Producătorul cerealelor se va separa în trei companii diferite, cu focus pe snack-uri, cereale și alimente pe bază de plante

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Kellogg (K.US), compania americană care produce diverse cereale, prăjituri și alte tipuri de alimente, a anunțat marți o separare planificată a companiei în trei entități.

Kellogg vrea să se împartă în trei societăți, concentrându-se pe trei afaceri diferite, dar legate de alimente – cereale, snack-uri și alimente pe bază de plante. Analiştii sugerează că o astfel de mişcare poate ajuta la deblocarea valorii companiei.

Kellogg se va diviza în trei companii

Kellogg a anunțat marți că intenționează să-și divizeze afacerea cu cereale și alimente pe bază de plante din America de Nord, împărțind efectiv compania în trei entități separate (a treia se va concentra pe afacerile globale cu snack-uri).

Se așteaptă ca separarea să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023, deși compania a spus că scindarea afacerii cu cereale poate avea loc mai rapid decât cea a afacerilor cu alimente pe bază de plante. Directorii companiei au spus că spin-off-urile ca o potențială strategie pentru Kellogg au fost luate în considerare din 2018.

Cerealele din America de Nord – o povară?

Mișcarea este motivată cu dorința de a oferi fiecăreia dintre cele trei afaceri mai multă autonomie, permițându-le să aloce mai bine resursele propriilor priorități strategice.

Este greu de pus sub semnul întrebării un astfel de raționament, dar este posibil ca lucrurile să nu fie atât de roz pentru toate cele trei segmente.

Afacerile cu cereale din America de Nord au primit un impuls în timpul pandemiei de Covid, deoarece oamenii au rămas mai mult acasă și, ca urmare, cererea de produse pentru micul dejun, cum ar fi cerealele, a crescut. Cu toate acestea, această tendință s-a inversat pe măsură ce restricțiile au fost ridicate și oamenii au început să iasă mai mult – mai puțini oameni au mâncat micul dejun acasă și mai mulți au făcut-o pe fugă, de exemplu în timpul navetei la serviciu.

Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe, prin urmare, se așteaptă ca o nouă companie de cereale de sine stătătoare să aibă o perspectivă destul de sumbră pe termen lung.

Snack-urile la nivel global – potențialul de a debloca valoare pentru acționari

Spinoff-urile devin o modalitate din ce în ce mai populară de a debloca valoare pentru companiile care s-au angajat în activități excesive de fuziuni și achiziții în trecut.

Unele dintre aceste achiziții anterioare nu s-au desfășurat așa cum era de așteptat și au servit ca antrenament pentru întreaga companie. În alte cazuri, cum ar fi afacerea cu cereale Kellogg menționată mai sus, perspectivele pentru unitate s-au schimbat și divizarea companiei poate fi mai benefică pentru acționari decât menținerea ei împreună.

Ce înseamnă deblocarea valorii? Înseamnă că trei entități separate pot valora mai mult decât o entitate combinând trei unități diferite. Să luam ca exemplu afacerea cu snack-uri Kellogg.

CITESTE SI:  Evoluții pozitive pentru indicii europeni și americani la finalul săptămânii, in ciuda datelor economice precare

A avut vânzări nete de aproximativ 11,4 miliarde de dolari anul trecut. Înmulțind această cifră de vânzări nete cu un raport Valoare întreprindere/Total vânzări de 3,5x pentru Mondelez International (MDLZ.US), rivalul Kellogg în domeniul snack-urilor, ar evalua afacerea Kellogg cu snack-uri autonom la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Între timp, Kellogg – ca cele 3 companii combinate – are o valoare a întreprinderii (EV) de 31,4 miliarde de dolari în prezent.

Mâncarea pe bază de plante – un rival al Beyond Meat?

Kellogg a spus că spin-off-ul afacerii sale alimentare pe bază de plante va crea o companie axată pe un singur segment în domeniu. Aceasta este o amenințare potențială pentru Beyond Meat, o altă companie americană alimentară pe bază de plante, care a fost lider în afaceri de ani de zile și a fost una dintre puținele companii de produse alimentare pe bază de plante.

Beyond Meat continuă să fie neprofitabilă, cu venituri de aproximativ 460 de milioane de dolari în 2021. Între timp, afacerea cu alimente pe bază de plante Kellogg a avut vânzări nete de aproximativ 340 de milioane de dolari anul trecut.

Înmulțirea acestei cifre cu 4,77 Valoare întreprindere/Total vânzări a Beyond Meat are ca rezultat o valoare a întreprinderii de aproximativ 1,6 miliarde USD.

Directorii Kellogg au spus că fiecare dintre cele trei entități noi are un potențial semnificativ, dar compania nu a furnizat date despre profitul pe segment, prin urmare, nu se știe dacă afacerea Kellogg cu alimente pe bază de plante va fi profitabilă pe o bază independentă.

Kellogg a mai spus că ar putea vinde afacerea cu produse alimentare pe bază de plante unei părți interesate în loc să o repartizeze acționarilor, dar decizia finală nu a fost încă luată.

O privire asupra graficului

Anunțul planurilor de spin-off a făcut ca acțiunile Kellogg să se aprecieze în presesiune marți, ceea ce a dus la crearea unui gap pozitiv masiv la debutul sesiunii de pe Wall Street din acea zi (cerc portocaliu în graficul de mai jos).

Cu toate acestea, optimismul nu a durat mult și o mare parte din acest câștig a fost șters în timpul sesiunii de marți. Restul acestor câștiguri au fost șterse ieri, iar acțiunile s-au tranzacționat aproximativ plat în comparație cu nivelurile de dinainte de anunț.

Acțiunile s-au tranzacționat recent într-un interval de 66-71 USD și dacă vedem o spargere a zonei de suport marcată cu retragerea Fibonacci de 50% a mișcării ascendente lansate în prima jumătate a lunii martie, o scădere spre limita inferioară a intervalului ar putea fi în cărți.