BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Acțiunile Twitter în derivă: Încotro s-ar putea îndrepta rețeaua de socializare după decizia lui Musk?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Elon Musk și-a dezvăluit oficial intenția de a renunța la contractul de achiziție a Twitter. Musk insistă că lipsa de încredere în numărul real de conturi false de pe platformă l-a determinat să ia această decizie.

Se pare că magnatul este dispus să plătească suma pentru încetarea operațiunii în valoare de 1 mld de dolari, în timp ce compania inițiază un proces legal în acest sens astfel încât, în ciuda plății unei astfel de penalități, Musk este obligat să respecte acordul oricum.

Vineri, 8 iulie, Musk a trimis oficial o notificare că va rezilia contractul, într-un context în care prețul acțiunilor deja scăzuseră semnificativ de la nivelul de 50 de dolari la care se tranzacționa când a fost anunțată tranzacția, la scurt timp după ce a fost cunoscută public achiziția de 9% din acțiunile companiei de către Musk, făcându-l pe proprietarul Tesla cel mai mare acționar al rețelei de socializare.

Prețul acțiunilor TWTR

Acțiunile TWTR se tranzacționează sub 33 USD per acțiune, cu mult sub prețul de achiziție de 54,20 USD per acțiune.

Sursa: xStation5

Acest preț îl pune chiar și sub prețul primelor zile ca și companie publică. Investitorii au făcut ca evaluarea riscului ca tranzacția să se destrame să fie evidentă în comportamentul lor timp din ultimele săptămâni, dar acest pesimism a mers prea departe.

În aprilie, la scurt timp după anunțarea tranzacției, diferența de preț a fost necompetitivă, dar acum, după recenta scădere, acțiunile Twitter sunt din nou foarte atractive din alte motive.

Valori cheie Twitter

În ultimul trimestru publicat, Twitter a înregistrat o încetinire a creșterii care era de așteptat având în vedere evoluțiile macroeconomice nefavorabile și postările de la alte companii de social media.

Veniturile au crescut cu 16%, până la 1,2 miliarde de dolari, sau 22%, excluzând obiectele unice din vânzarea MoPub Acquire către AppLovin la începutul anului.

TWTR a generat un profit net de 513 milioane dolari, care a crescut la 970 milioane dolari dacă luăm în considerare vânzarea MoPub. Excluzând acel câștig extraordinar, TWTR a fost neprofitabilă chiar și pe o bază contabilă non-GAAP.

Twitter nu a pierdut timpul în acest al doilea trimestru, compania a răscumpărat acțiuni în valoare de 2 miliarde de dolari și a încheiat trimestrului cu 6,3 miliarde de dolari în numerar față de 5,1 miliarde de dolari în datorii.

Dar cheia este că însăși compania a trebuit să-și revizuiască numerele, în special utilizatorii, care au fost numărați greșit anterior, fiind in momentul de față după cum urmează:

Sursa: Seeking Alpha

Deși diferența nu a fost atât de mare (de fapt, noua rată de creștere este mai mare), o parte din suspiciunile lui Musk au provenit tocmai din această postare.

Acordul Twitter în pericol

Acordul părea să fie într-o formă bună când compania a dezvăluit că, conform unei analize interne, mai puțin de 5% dintre utilizatori erau roboți.

Exista deja mult scepticism cu privire la tranzacție, dar vineri, Musk a depus oficial o notificare de reziliere a tranzacției, invocând lipsa de încredere în numărul de roboți de pe platformă.

Că el estimează aproape 20% din toate conturile existente pe rețeaua de socializare. Acțiunile Twitter au scăzut cu aproape 8% în afara ședinței de tranzacționare de vineri, dar așa cum am văzut la începutul acestei săptămâni, acțiunile s-au corectat cu încă 6%.

Lucrul amuzant este că acesta s-ar putea să nu fie sfârșitul dramei, deoarece Twitter ar putea susține că problema roboților nu este suficientă pentru ca Musk să anuleze unilateral înțelegerea. Indiferent de penalitatea de 1 miliard de dolari, ca să nu mai vorbim de angajamentul legal de a achiziționa compania.

CITESTE SI:  Purcari încheie anul cu o creștere de 22% a veniturilor și un salt de 45% al profitului net normalizat

Rămâne de văzut dacă această ultimă mișcare a lui Musk este doar o încercare de a scădea prețul de achiziție și dacă va reuși sau nu această schimbare a atitudinii.

Instanțele din Delaware, unde se va judeca disputa dintre cele două părți, au stabilit un standard ridicat pentru ca părțile să renunțe la acordurile lor.

Dar companiile țintă aleg adesea certitudinea unei înțelegeri renegociate la un preț mai mic sau o compensație financiară în detrimentul unei bătălii dezordonate în instanță care poate dura mai multe luni, precum și mai costisitoare pentru buzunarele ambelor părți.

S-a schimbat perspectiva pentru Twitter a altor investitori?

Spre deosebire de acum câteva luni, când acțiunea avea un avantaj relativ față de prețul de achiziție de 54,20 USD, acțiunea se tranzacționează acum la niveluri atractive.

Acțiunile se tranzacționează cu o reducere de 40% față de prețul inițial de cumpărare, dar chiar și fără preluarea cu succes, acțiunile se tranzacționează ieftin de sine stătătoare. TWTR se tranzacționează acum la doar 5x vânzările estimate în 2022, mai aproape de alte companii similare precum Facebook, al cărui raport este de 3,23x.

Sursa: seeking alpha

Se așteaptă ca această companie să crească veniturile cu o rată de două cifre în următorii câțiva ani. În principal, pentru că potențialul de monetizare al platformei este la ani lumină distanță de Facebook sau Instagram.

Twitter are un sold net de numerar puternic și a generat numerar pozitiv în afacerile sale de mulți ani. Acțiunile au avut întotdeauna un caracter cu risc ridicat, dar asta are mai mult de-a face cu sentimentul negativ legat de sectorul tehnologic în momentul actual decât cu fundamentele reale.

Capacitatea de monetizare ar putea genera o marjă netă de cel puțin 30% pe termen lung. Presupunând un raport de creștere Price earnings growth față de estimările de creștere a companiei de 1,5 ori, Twitter s-ar putea tranzacționa de aproximativ 7 ori vânzările în 2027. Acest lucru proiectează un preț potențial al acțiunilor de 112 USD per acțiune, sau 25% un CAGR pentru următorii 5 ani.

Riscuri

Există unele riscuri de luat în considerare. Pe termen scurt, acțiunile Twitter ar putea fi tranzacționate în scădere atât din cauza eșecului tranzacției, cât și a faptului că Snapchat (SNAP.US) și Meta Platforms (META), concurenții săi se tranzacționează la evaluări mai atractive.

Riscul pe termen lung este ca Twitter să-și piardă relevanța și să nu își poată crește baza de utilizatori, iar acest aspect i-ar amenința posibilitatea de creștere organică.

Deși schimbarea poziției celui mai mare acționar și utilizator activ al Twitter, Elon Musk, nu este o știre pozitivă, platforma menține o valoare potențială uriașă care, la prețurile actuale, ar plăti mai mult decât știrile recente, ci capacitatea de monetizare viitoare.

Analiză tehnică

Drama achiziției Musk ar putea face ca acțiunile să-și mențină tendința de scădere până în partea de jos marcată de banda inferioară a zonei în care acțiunile companiei s-au tranzacționat cu o frecvență ridicată, înainte de pandemie, la 26 de dolari pe acțiune, o scădere de 52% față de prețul de achiziție de referință al lui Musk.

Sursa: xStation

În cazul în care corecția continuă, următorul punct de referință pe care investitorii trebuie să-l urmărească va fi minimul din perioada pandemiei de 20 de dolari pe acțiune, în scădere cu peste 63% față de nivelul ofertei lui Musk de 54,2 dolari.

Aceste corecții sunt similare cu potențiala corecție pe care o poate suferi piața generală din cauza impactului pe care îl poate avea recesiunea economică, atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading