BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Adrian Tănase, BVB: în 2019 există șansa de promovare la statutul de „secondary emerging market”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Bursa de Valori Bucuresti a organizat astăzi impreuna cu Medlife, cel mai mare operator privat de servicii medicale, evenimentul Romanian Stock Market Summit ce a adus laolalta specialisti din domeniul pietei de capital din Romania, reprezentanti ai fondurilor de investitii si pensii private precum si experti la nivel european din sectorul administrarii pensiilor private.

Printre cele mai importante teme abordate au fost evolutia mediului de business local si international in 2019, ce busolă folosesc antreprenorii, managerii de investiții și fondurile de pensii pentru a naviga in acest context de piata care se schimba rapid precum si experientele altor piete din Europa Centrală care au trecut prin schimbari legislative similare cu cele adoptate recent de Guvernul Român.

Cu totii ne dorim o piață bursiera eficientă. Ce inseamnă asta? Inseamna in primul rand o piata care sa ofere evaluari corecte pentru businessurile ce se vor lista sau pentru cele deja listate. Vom putea ajunge in acest punct prin trei ingrediente, care din punctul meu sunt necesare: infrastructura competitiva bursiera, investitori multi si diversi precum si un cadru de reglementare stabil si incurajator pentru piata de capital. In acest sens, noi am demarat deja proiectul inființării unei Contrapărți Centrale pentru a lansa piata de derivate care are un rol foarte important pentru acoperirea riscurilor. Totodată, exista si sansa de promovare in 2019, bazată pe cifre, la statutul de secondary emerging market, de catre FTSE Russell. Sper sa nu o risipim!” a declarat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

La randul sau, Valentin Lazea, Economist șef la BNR a reiterat necesitatea mentinerii structurii actuale a sistemului de pensii privat prin Pilonul II, mentionand: „BNR este interesată de evolutia Bursei de Valori Bucuresti din mai multe motive, cele mai importante fiind stabilitatea financiara si macroeconomica precum si incurajarea unei alternative de finantare, alta decat creditul bancar. In acest sens, BNR a sprijinit constant eforturile bursei de a evolua de la statutul de piata de frontiera la piata emergenta, ceea ce ar creste substantial volumul investitiilor pe bursa. Din pacate, efectele OUG 114 par sa incetineasca acest proces pentru ca sunt afectate atat interesele investitorilor cat si finantarea statului de catre fondurile de pensii.

CITESTE SI:  MedLife suplimentează cu 50 de milioane de euro creditul sindicalizat, ajungând la o valoare totală de 268.3 milioane de euro: “Păstrând o abordare prudentă, noile fonduri vor fi utilizate cu precădere pentru noi achiziții”

Cred că acest eveniment este ca amploare unul dintre cele mai mari din ultimii zece ani din piata de capital si traim o perioada definitorie pentru  modul in care vom evolua economic in tara noastra. Cred ca este important sa stim ce vrem. Pentru ca daca stim ce vrem, nu vom mai vorbi de obstacole, despre ceea ce nu merge in aceasta tara, dialogul pietei, antreprenorilor si al legiutorului va fi ancorat intr-un obiectiv comun, incredibil de important pentru bursa noastra. Bursa este definita ca un barometru al economiei care incearca sa estimeze evolutiile viitoare economice. Unul dintre motivele de a dezvolta o bursa in orice tara este acela de a facilita accesul la prosperitate pentru clasa de mijloc. Acest lucru se poate intampla si in Romania.” a declarat la randul sau, Lucian Anghel, Presedintele BVB.

Totodată, reprezentanti ai unor companii lideri in domeniul lor de activitate cum ar fi Fun Courier, Bitdefender sau City Grill și-au expus pozițiile cu privire la oportunitatea si beneficiile listării pe piata de capital, fără a raspunde totusi daca acestea urmează, intr-un viitor apropiat, să devină publice.


 

[ajax_load_more]