BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Alin Brendea, Prime Transaction: 2020 va trebui să fie anul confirmării pentru bursa românească

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dupa un 2019 cu creșteri susținute, 2020 se anunță un an bursier mai greu de modelat si, evident, mai dificil de prognozat.

Din capul locului putem spune că vectorii principali ai aprecierii cotatilor din 2019 rămân valizi. Au existat cativa piloni puternici de crestere care vor ajuta la mentinerea unui trend ascendent, cel putin in primele luni din anul curent,” menționează Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction, intr-un editorial.

In primul rând rezultatele financiare bune ale companiilor listate rămân garantia unui grad de subevaluare inca consistent. Exista inca valoare intrinseca semnificativă, pentru marea majoritate a emitentilor listati, ceea ce justifică mentinerea unor poziții long pe piața locală.

Pe de altă parte avem asteptări rezonabile pentru inca un sezon de dividende semnificative. Intr-un mediu international monetar cu dobânzi reale negative (inclusiv in Romania) activele bursiere, cu randamente ridicate ale dividendelor, vor ramane la un nivel inalt de atractivitate.

Un alt element de suport, poate cel mai important, il reprezinta revigorarea economiei mondiale si scăderea accentuată a șanselor de a inregistra recesiune economică in marile economii. Dacă bursa este barometrul economiei, o economie care nu scade este un bun motiv pentru a justifica un trend bursier ascendent.

Politica monetară a băncilor centrale, care mentin dobanzi extrem de scăzute si oferă perspectiva unei perioade indelungate in care vor continua sa faca acest lucru, este un alt element pozitiv. Tabloul pietelor investitionale este puternic distorsionat de randamentele monetare negative, pietele cu active de risc mai ridicat, cum este cea bursiera, părând mai atractive in această conjunctură.

Nu in ultimul rând capacitatea instituțională de a tine sub control riscurile politice globale importante, fie că vorbim despre BREXIT, razboiul comercial americano-chinez sau mai nou escaladarea conflictului din zona Orientului Mijlociu este o bună neutralizatoare de riscuri ale pietelor financiare.

CITESTE SI:  Hidroelectrica recompensează acționarii cu dividende de aproape 6,3 miliarde lei, adica un randament de 11%

Însă, din a doua parte a anului, sansele unor corecții bursiere ar putea crește. Alegerile din SUA pot deturna trendul ascendent al pieței americane din ultimii ani, iar o corectie a acestei piete nu ar rămâne fără urmări pentru toate celelalte piețe bursiere.

Pe plan intern, perioada electorală internă, intr-un an in care va trebui mediat intre mesajul politic in pragul unor alegeri foarte importante si echilibrul macrobugetar tot mai precar, pare a fi o zona in care putem găsi motive de corecții bursiere.

Cred, totusi, ca balanța dintre oportunitati si riscuri va fi inclinată de factori pozitivi specifici anului curent. Dintre acestia trei elemente pot avea cel mai mare impact.

» Intrarea in categoria pietelor emergente, in toamna acestui an, va mobiliza un interes mai mare din partea investitorilor institutionali de calibru.

» Posibila listare a unei companii de calibru Hidroelectrica va stimula puternic nu doar interesul pentru piata locala, dar mai ales lichiditatea acesteia.

» Dar poate cel mai important va fi lipsa unei concurențe semnificative din partea pieței bancare, dar si a pietei imobiliare a cărei dinamică este mai degrabă descendentă. In fapt, capitalul care nu isi asuma riscuri este tot mai puternic taxat in actuala conjunctură economică.

Desi 2019 a adus cresteri de peste 30%, lichiditatea pieței locale a scăzut. Tocmai de aceea 2020 trebuie sa fie anul in care bursa romaneasca să confirme ca deține maturitatea, instrumentele si profunzimea necesară pentru a beneficia, cu adevarat, de un mediu economic favorabil.

Articol preluat de pe Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]