BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Alin Brendea Prime Transaction: Bursa se află la jumătatea anului curent exact unde se afla în urmă cu un an

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Primul semestru va rămâne o perioadă de referință pentru piețele bursiere in urmatorii ani. După unsprezece ani de creștere, bursele s-au corectat abrupt, in premieră, din motive care nu țineau de evoluțiile economice. Riscurile medicale s-au materializat in planul real, oprind economii și prabușind burse.

Am traversat o perioadă inedită care, la un moment dat, a lasat loc si sanse reale de materializare oricarui scenariu enuntat pe piata, lipsa experientelor de acest gen reflectandu-se pe deplin in comportamentul investitorilor. Am trait momente de volatilitate salbatică. Daca in prima lună a acestui an am marcat noi maxime bursiere, scăderile de la inceputul primaverii au inregistrat o amploare extrema.

Bursa românească (daca privim prin prisma unui indice total return, de exemplu BET-TR, a inregistrat scăderi de peste 30% față de maxime, coborand la nivelurile de la jumatatea anului 2018. Ulterior, odată ce pandemia a parut ca poate fi controlată iar guvernele si băncile centrale au inceput sa promită măsuri fără precedent am inregistrat o recuperare de circa 60% din scăderea indicilor. Piața se află la jumatatea anului curent exact unde se afla in urma cu un an.

Evolutie indice BET-TR. Sursa BVB

Desi e nevoie de timp pentru a sedimenta experienta primului semestru putem gasi cateva tendinte, clar reliefate, care vor insoti si modela evolutiile bursiere viitoare.

In primul rand, solutia politica de rezolvare a crizelor economice pare foarte bine conturata. Multi bani! O accesibilitate a capitalului dusa in extrem. Insotită de generalizarea dobanzilor real negative, in multe situații nominal negative.

Pare un joc periculos care are meritul de a elimina simptomele dureroase ale „bolilor” sistemului economic. Insă probabil va elimina si imunitatea naturală pe care orice sistem economic si-o castigă într-o criză. Se deschide larg, astfel, principala tema de dezbatere a politicilor financiare pentru urmatorii ani…

O alta caracteristica a acestei crize vine din confirmarea asumării de către băncile centrale si organismele internationale a unei implicari mai active in economie, in momentele de criză economică.

Implicare care a devenit tot mai concretă. Bănci centrale care cumpară instrumente financiare emise de companii si inunda cu bani economia sunt exponente ale noului curent de doctrină economică, care considera ca sistemul economic poate fi echilibrat prin astfel de actiuni.

CITESTE SI:  Scăderile companiilor din sectorul semiconductorilor au tras în jos indicii americani. Marcări de profit sau temperarea entuziasmului?

Se cere o atitudine proactivă, iar daca atitudinea este una potrivită se masoară prin evolutia pietelor bursiere. Pare că se formeaza un cerc vicios…Cat de morale si eficiente se vor dovedi aceste intervenții este o altă temă economică ce va fi un subiect fierbinte al viitorului.

O alta consecinta a recentei crize este schimbarea comportamentului investitorilor. Lebăda neagră reprezentată de COVID-19, materializează un concept ce parea abstract dacă nu scolastic (n.r „rupt de realitate„).

Investitorii realizează, chiar supradimensionează, riscurile de piață. Ca atare apetitul de risc tinde să scadă. Apare o aplecare spre asumarea mai mică de riscuri, reflectată intr-o crestere a ratei de economisire sau in preferința pentru instrumentele financiare cu lichiditate de top.

Nu in ultimul rand tendința de transformare digitală susținută, până acum, de cresterea eficientei si a sigurantei prestarii servicilor financiare s-a accentuat brutal, in conditiile in care deserveste acum si un interes superior – cel de ordin medical.

Pandemia COVID-19 marchează, intr-un mod ireversibil, accelerarea procesului de digitalizare a economiei, al serviciilor economice si al interactiunilor dintre actorii proceselor economice. Tehnologia va acapara complet sectorul economic, inclusiv pe cel bursier, determinand un apetit mai mare spre standardizare, in detrimentul relatiilor personalizate.

Cu certitudine primul semestru din anul curent va marca o perioadă de schimbări majore in dinamica burselor. Apetitul pentru digitalizare, polarizarea investitiilor spre companiile de top, apetitul de risc in scadere, experimentul banilor accesibili si ieftini, dus la extrem, sunt tușe ale unui peisaj bursier in plină schimbare.

Inevitabil vom avea un semestru doi cu volatilitate, riscuri si oportunitati semnificative si cu o piață bursieră care va cauta să-și recapete logica economică, adeseori pierdută in ultima perioadă, in plină furtună de știri medicale si politice.

Articl de opinie semnat de Alin Brendea Director General Adjunct Prime Transaction. Articolul initial a parut aici.


 

[ajax_load_more]