BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Alin Brendea, Prime Transaction: Bursele și-au revenit mai rapid decât economia reală. Totuși, prudența trebuie să fie un aliat al investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ceea ce părea să aibă șanse zero de reusită, in urmă cu două luni de zile, se materializează in aceste zile pe bursele din marile economii. Revenirea in V a piețelor de capital se generalizează, in condițiile in care in luna mai am inregistrat un adevărat raliu bursier, ce pare ca se continuă si in luna curentă.

Sunt piețe care au recuperat complet scăderile din acest an, NASDAQ afisand o crestere de peste 8% la nivelul anului curent. Alte burse importante se apropie de punctul in care se găseau la inceputul anului. Pentru exemplificare avem mai jos evolutia indicelui german DAX comparativ cu a indicelui S&P500 (poate cei mai reprezentativi indici bursieri ai momentului). Revenirile sunt spectaculoase si trendul pare ca accelerează in ultimele ședințe.

Comparatie intre evolutia indicelui S&P500 (negru) si DAX (verde)

Piețele cresc pe baza optimismului generalizat privind redeschiderea economiilor. In plus stimuli monetari si guvernamentali, de o dimensiune fără precedent, imping piețele bursiere tot mai sus.

Bursele par să nu mai ia, in mod serios, in considerare riscurile legate de COVID-19, cum ar fi un al doilea val de infectări sau noi focare importante. De asemenea datele financiare negative aferente trimestrului doi si ratele inalte ale somajului par să fie anulate, ca si perceptie, de scenariul de baza al unei reveniri foarte rapide a economiei.

Revine si economia in V? Mai degrabă nu. Există numeroase previziuni oficiale care vorbesc despre o revenire lentă in anul curent și incă dificilă in 2021. O mare pungă de lichidități este reversată peste economia globală, tocmai din acest motiv. In aceste condiții mai este bursa o reflectie a economiei? Sau asistăm la un trend de supraincalzire a pietelor de capital?

Raspunsul ar putea să se găseasca intr-o tendință aparută in criza economică precedentă si care acum se accentuează, expresia „prea mare ca să cadă – too big to fail” fiind in continuare de actualitate.

CITESTE SI:  Debutul sezonului de câștiguri pe Wall Street și tensiunile din Orientul Mijlociu au influențat negativ bursele globale

Treptat am asistat la o fragmentare a tabloului economic in companii foarte mari care au resurse să supravietuiască in orice criză, ce au putere de lobby politic si se pot plasa intotdeauna in ipostaze favorabile si celelalte companii care sunt obligate să supraviețuiască in condiții de incertitudine economică ridicată, cu resurse reduse si mult prea instabile.

Bursele sunt dominate la nivel de capitalizare de companiile din prima categorie, companii care au putereă sa o ducă bine chiar daca mediul economic se înrăutățește. Putem asista in aceste conditii la reveniri bursiere spectaculoase, chiar daca cele economice se lasă așteptate…

Este o piață mai rar intalnită, una in care toate scenariile au sanse crescute de realizare: si cele negative si cele pozitive. De la revenirea in V pana la retestarea minimelor – optiunile sunt inca deschise. Pe bursă se tranzacționează asteptări privind evolutiile viitoare. Prețul se formează trecând prin dezechilibre. Intr-o perioadă de volatilitate ridicată ne putem astepta atat la scăderi mari cât și reveniri mari.

Investitorii de retail sunt atrași de această piață, desi nu este o situație usor de inteles. Pentru investitorii cu profil de risc scazut este un moment dificil, pentru cei care iubesc riscurile poate fi o piață profitabilă.

Este foarte greu să faci predicții in astfel de conjuncturi, incertitudinea evolutiilor economice pe termen scurt rămâne una foarte mare, chiar daca piața face (sau doar pare că face) abstractie de acest lucru.

In ultimul raport BNR (asupra inflatiei) apare de 58 de ori cuvantul incertitudine. Dacă adăugăm si asteptata decizie a agentiei Standard & Poor’s privind menținerea ratingului de tară al Romaniei la nivel investment grade avem un tablou al „greutăților” privind politica de investitie pe care investitorii ar trebui să o aplice zilele astea. Ca de obicei, prudența este un aliat al investitorilor.

Autor Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction. Articolul inițial a aparut prima dată aici.


 

[ajax_load_more]