BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Alin Brendea, Prime Transaction: O bursă fără o bază solidă de investitori retail este o himeră

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Evenimentul acestei săptămani este, fără doar si poate, aniversarea a 25 de ani de piață bursieră in Romania. Este un moment festiv care impune un exercitiu retrospectiv asupra evolutiei acestei piete in Romania.

S-au scris multe despre aceasta aniversare, ca atare as semnaliza doar cateva aspecte, poate nu suficient semnalate,” precizează Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction intr-un editorial.

In primul rand despre obstacole. Bursa romaneasca s-a reinfiintat mai tarziu decat in tari cu care ne place a ne compara: Polonia, Ungaria sau Cehia. A promovat transparenta intr-o societate post-comunista, impregnata si cu un puternic iz balcanic, in care a fi inaintea celorlalti, a detine anumite avantaje competitive era ingredientul obligatoriu al succesului.

Educația financiară nativă a cetatenilor era (si din pacate au fost numeroase evenimente care au generat o si mai mare convingere in acest sens) circumspecta, daca nu refractara, fata de investitia in tiluri de valoare intr-un sistem deschis, transparent. Nu in ultimul rand, fratele mai mare al pietei bursiere, sistemul bancar a dominat mult prea autoritar peisajul financiar romanesc, fără a lăsa prea mult spatiu de dezvoltare pentru concurentii sai.

Astfel premizele de dezvoltare ale pietei locale nu au fost cele mai favorabile. Insa, oarecum natural, bursa românească si-a creat propriul drum, cu numeroase meandre, obstacole, suișuri si coborâșuri, dar totusi un drum ascendent. Simbolic, piata locala a aniversat aceasta varsta rotunda atingand un nivel de dezvoltare care sa ii permite plasarea, in mod oficial, in zona pietelor bursiere emergente. In definitiv o recunoastere a unui efort colectiv care a asigurat crearea unui mediu bursier suficient de performant pentru a fi functional si a indeplini cu adevarat rolul pe care o piata bursiera il joaca intr-o economie de piata.

Mai important ar fi sa ne uitam spre viitor – ce ar putea face bursa romaneasca in urmatorii 10 ani, de exemplu? Bursa de Valori Bucuresti va fi obligata sa se conecteze la trendul general al pietelor bursiere dezvoltate. Asta inseamna digitalizare si o oferta de instrumente financiare cat mai complexa si mai accesibila publicului larg. A deschide un cont, a cumpara o actiune, a vizualiza portofoliul, etc vor trebui sa fie activitati extrem de facile pentru publicul de retail. Produse de investitie simple, confortabile, accesibile si diversificate au nevoie investitorii sa gaseasca pe piata romaneasca pentru a ramane si a dezvolta ecosistemul acesteia. In acest sens va trebui demarată piata de derivate la BVB si dezvoltata cat mai puternic clasa investitorilor de retail. O piață fără public de retail este o himeră.

CITESTE SI:  Creștere consistentă pentru ROCA Industry în T1 2024: Business cumulat de 141,5 mil. RON și EBITDA cu 63% peste valoarea din 2023

Proiectul uniunii pietelor de capital europene va impune adaptarea la noua arhitectura instititutională europeana. O piata unica europeana poate reprezenta fie un obstacol insurmontabil pentru o piata bursiera insuficient dezvoltata, fie o mare oportunitate. Depinde cum va fi „jucata” aceasta provocare si evident cum vom sti sa ne protejam de anumite aspecte legislative nefavorabile. Ar trebui sa invațăm din experienta MIFID II, unde implementarea legislatiei fara a aplica, acolo unde se impunea, principiul proprotionalitatii, a produs nu doar bâlbe legislative dar si pagube industriei de intermediere si pietei bursiere in general.

Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa valorifice avantajul de a fi intrat in noua zona bursiera a pietelor emergente. De exemplu statutul de a fi cea mai importantanta piata bursiera din Balcani ar putea fi un avantaj pentru o dezvoltare mai puternica in contextul tendintei de unificare bursieră europeana.

Se nasc oportunitati in noua conjunctură economica post-pandemie, unde Romania ar putea detine avantaje competitive, daca ne uitam spre nivelul de competență digitala a numerosi romani, dar si spre economia Romaniei.

Șansa de a dezvolta, intr-un al doisprezecelea ceas, infrastructura ar putea oferi un momentum exploziv pentru economie. Intr-o economie mondiala tot mai lipsita de oportunitati, economia romaneasca ar putea oferi o varianta atractiva pentru crearea de pozitii investitionale pentru investitori tot mai numerosi si mai potenti financiari. Evaluarea scăzută a marilor companii românesti si politica de dividend semnificativ mai generoasa ar putea fi catalizatorii acestei tendinte.

Putem vorbi despre o poveste de succes a bursei romanesti in cei 25 de ani parcursi pana acum. Un succes acentuat de mediul dificil in care a trebuit să evolueze. Insă mai ales un succes care lasă să se intrevadă un drum si mai promițător in viitor.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Direcror General Adjunct Prime Transaction