BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Alser Forest debutează la bursă cu obligațiuni de 1,5 milioane de euro

Autor: Financial Market
3 min

Alser Forest, companie care activează în sectorul forestier din România din 2008, a listat astăzi, 30 iunie, obligațiunile companiei pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București (BVB).

Anterior debutului obligațiunilor la bursă, compania a derulat un plasament privat de obligațiuni în valoare de 1,5 milioane de euro, fonduri pe care le utilizează în consolidarea afacerii. Obligațiunile se tranzacționează la Bursa de Valori București sub simbolul ALS24E.

Alser Forest oferă servicii pe mai multe direcții: furnizarea și întreținerea de echipamente automatizate specifice sectorului forestier, furnizarea de echipamente pentru întreg lanțul de producție forestieră, pentru horticultură, construcții și silvicultură.

Ne bucură faptul că mesajul Bursei de Valori București ajunge la tot mai mulți antreprenori, care activează în cele mai diverse sectoare. Astăzi se listează la bursă obligațiunile unei companii din Săcele, județul Brașov, care a folosit capitalul strâns prin intermediul pieței de capital pentru dezvoltare. Finanțarea este esențială pentru orice afacere, iar astăzi, prin listarea obligațiunilor Alser Forest mai punem o cărămidă pentru dezvoltarea economiei românești. Felicitări echipei Alser Forest și mult succes la bursă”, spune Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Alser Forest a ales să se finanțeze prin intermediul pieței de capital pentru a-și crește stocurile de echipamente și utilaje moderne destinate sectorului forestier. Această infuzie de capital a avut efecte imediate în creșterea vânzărilor și în profitabilitatea firmei. Astfel, la 30 iunie 2021, avem o cifră de afaceri egală cu cea din 2020, iar rezultatul net al firmei în prima jumătate a anului 2021 depășește cu 26% rezultatul net din întreg anul 2020.

Anul 2021 a devenit astfel cel mai bun din istoria de 13 ani a firmei noastre în România. Vrem să devenim liderii de piață în sectorul forestier în privința vânzărilor de echipamente și utilaje modern de import și să participăm în același timp la procesul de dezvoltare a sectorului de producție de puieți forestieri utilizând tehnologie modernă suedeză”, spune Albert Șerban, Președintele Alser Forest.

Compania a încheiat în aprilie 2021 un plasament privat de obligațiuni în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Oferta include 15.000 de obligațiuni corporative, cu o valoare nominală de 100 euro fiecare și o rată a dobânzii de 8% pe an, plătibilă semestrial, cu scadența în 30 aprilie 2024.

În cadrul ofertei au subscris 64 de investitori, iar suma minimă de subscriere a fost de 5.000 euro. Listarea obligațiunilor Alser Forest a fost realizata cu sprijinul Intercapital Invest, în calitate de Consultant Autorizat.

Intercapital Invest susține finanțarea companiilor prin intermediul pieței de capital și asigură sprijin în pregătirea acestora pentru listarea la bursă. Avantajele listării sunt multiple. În afara de accesul la finanțare, atât de necesară pentru dezvoltarea oricărei companii, prin adoptarea principiilor de guvernanță corporativă companiile beneficiază de o creștere a vizibilității pe termen mediu și lung, precum și de o evaluare a valorii de piață necesară pentru orice antreprenor care își dorește să își crească afacerea.

Listarea oferă acces și la investitori, cei fără de care acest proces nu se poate desfășura. Alser Forest a dovedit viziune, ambiție și model de afaceri autentic, elemente cheie pentru companiile care își doresc să creasca prin intermediul bursei. Investitorii știu că probabilitatea de succes crește atunci când compania lucrează cu o echipă cu experiență și un management care înțelege mecanismele pieței de capital. Felicitări Echipei Alser Forest!”, spune Mihaela Stoica, Director General Intercapital Invest.

Alser Forest a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 14,9 milioane de lei, în scădere față de 2019 când a înregistrat o cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei. Scăderea a fost un efect al pandemiei Covid-19, clienții fiind mai precauți în ceea ce privește investițiile și modernizarea flotei de utilaje. În ciuda acestui fapt, profitul companiei aferent anului 2020 a crescut seminificativ, de la 90.499 lei în 2019, la 960.190 lei în 2020.

Pentru 2021, Alser Forest estimează o creștere a cifrei de afaceri și implicit a profitului. Conform calculelor companiei, la finalul anului curent compania va depăși 20 milioane de lei cifră de afaceri, iar profitul estimat depășește 1,6 milioane de lei. Creșterile estimate se bazează pe optimizarea cheltuielilor de exploatare și pe concentrarea vânzărilor pe produsele cu marjă mare de profit.

De asemenea, Alser Forest înregistrează un trend de creștere pentru noile sectoare de activitate pe care a intrat în decursul anului 2020, piața echipamentelor pentru horticultură și construcții, precum și în domeniul silviculturii. Compania a inițiat deja demersurile de extindere a activității și în Republica Moldova, anul acesta urmând să intre în funcțiune prima pepinieră Alser Forest de peste Prut.

Strategia companiei pentru perioada următoare include dezvoltarea celor 6 centre de vânzare din țară (Săcele, Pitești, Bacău, Vatra Dornei, Cluj, Deva) și oferirea de finanțări directe pentru achiziția de echipamente și utilaje. Alser Forest ia în calcul și deschiderea de noi centre de vânzare teritoriale.

Acționarii principali ai companiei sunt Albert Șerban (60%), Dia Skogen SRL (20%) și Anapurna Capital SRL (20%). Dia Skogen SRL și Anapurna Capital SRL sunt deținute în proporție de 50% – 50% de Albert Șerban și Irina Șerban.