BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Analiză Goldring: De ce a revenit optimismul pe burse?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sir John Templeton spunea că ”cele mai periculoase cuvinte în ceea ce privește investițiile sunt: de data aceasta va fi diferit”.

De data aceasta, într-adevăr e diferit! Cel puțin până acum…

În ciuda semnelor care prevesteau ce e mai rău pentru economia mondială, ca intervențiile fără precedent ale Rezervei Federale din SUA, rata șomajului la nivel record sau economiile multor state pur și simplu blocate, bursele au înregistrat în ultima perioadă creșteri semnificative iar optimismul se păstrează încă pe piețele financiare, se arată intr-un articol de opinie aparut pe blogul casei de brokeraj Goldring.

Astfel, o criză despre care se credea că va fi una fără precedent și cu un impact pe termen lung, pare să se termine neașteptat de repede, dacă ne uităm la evoluția burselor din ultima perioadă.

Ce anume continuă să genereze acest optimism pe burse?

În primul rând, s-a observat că oricât de negative s-au estimat a fi rezultatele companiilor, puternic afectate de pandemia COVID-19, faptul că FED a intervenit și a anunțat că va injecta lichidități nelimitate, a reușit să susțină piețele financiare, care se îndreptau spre minime istorice.

Pe lângă acest lucru, toate măsurile de sprijin financiar anunțate atât de administrația Trump cât și de Uniunea Europeană au mai redus din panica inițială a investitorilor și chiar au reușit ulterior să schimbe sentimentul acestora.

Chiar dacă efectele asupra rezultatelor companiilor au început să se vadă, investitorii au rămas optimiști și au continuat să achiziționeze acțiuni, principalii indici reușind să recupereze procente semnificative. De exemplu, indicele american S&P 500 a reușit să recupereze 30% de la minimul înregistrat în 23 martie și nu-i mai rămân decât 15 procente până la atingerea maximului de la începutul acestui an.

CITESTE SI:  Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Pe de altă parte, un alt motiv care a schimbat sentimentul investitorilor este anunțarea, de către mai multe state, a relaxării măsurilor de restricție. Multe activități economice urmează să se repornească treptat iar oamenii vor începe să se adapteze la noua normalitate.

Acest optimism prezent în piețe poate să se datoreze conștientizării faptului că oricât de dificilă a fost această nouă realitate, pur și simplu lumea nu se oprește aici, iar companiile, mai mult sau mai puțin afectate, vor continua să funcționeze și să genereze plus-valoare.

În toată această perioadă, mulți investitori au pierdut oportunități mai degrabă pentru că nu au cumpărat la timp, și mai puțin din cauză că nu au vândut la timp.

Se observă faptul că bursele sunt decuplate aproape în totalitate de ceea ce se întâmplă acum cu economia globală.

Pe bursă se tranzacționează viitorul, iar investitorii tocmai asta fac în momentul de față: tranzacționează bazându-se pe ceea ce o să urmeze. Și, indiferent de ceea ce va urma pe termen scurt, pe termen lung, economia își va reveni.

Ce NU e diferit de această dată? Faptul că analiza și selecția acțiunilor rămâne importantă în luarea deciziilor de investiții, iar alegerea acțiunilor potrivite, îi poate ajuta pe investitori să traverseze perioadele de criză fără prea multe griji.

Indiferent care va fi evoluția burselor în următoarea perioadă, prețurile din momentul actual continuă să fie atractive pentru o strategie pe termen lung.

Articol de opinie semnat de casa de brokeraj Goldring. Articolul initial a apărut aici.


 

[ajax_load_more]