

Analiză Goldring: Rezultatele după primele 9 luni ale companiilor listate la BVB au fost în scădere la nivel agregat
Rezultatele din primele 9 luni ale acestui an, au fost în scădere la nivel agregat, însă, unele companii precum Electrica, Transilvania Broker, Teraplast, au reușit să ofere rezultate cu mult peste așteptări, fapt ce s-a reflectat și în evoluția prețurilor, se arată în cea mai recentă analiză a casei de brokeraj Goldring.
Totalul veniturilor companiilor analizate a scăzut cu 14% în primele 9 luni ale anului 2020, în timp ce profitul companiilor a înregistrat o scădere de 58%. În perioada următoare se estimează nivelul dividendelor viitoare ale companiilor, în condițiile în care deficitul bugetar a atins un nivel ridicat, se poate anticipa un scenariu în care se vor oferi dividende suplimentare la companiile unde statul este acționar majoritar.
Iată mai jos o sinteză a rezultatelor
» Rezultate pozitive: EL, TBK, TRP, TEL, M, BVB, ALR
» Rezultate in linie cu așteptări: SNN, BRD, COTE, AAG
» Rezultate in scădere: SNP,TLV, TGN, SNG, WINE, BNET, FP, SNP, DIGI, SFG
Companiile din portofoliu au fost evaluate din punct de vedere fundamental prin construirea unui scor format din indicatori de preț, indicatori bilanțieri, de profitabilitate și evaluare corelat cu un indicator al riscului dat de mărimea și volatilitatea companiilor analizate.
De asemenea, în această evaluare au mai fost luate în considerare următoarele: – includerea companiilor SNN, TRP și TLV în componența indicelui FTSE Russel; – anunțul SNP privind menținerea politicii de dividende; – menținerea rezervelor ridicate ale FP, dar și a programului de răscumpărări de acțiuni; – dividendele estimate în funcție de anunțurile companiilor și politica de distribuție trecută; (Toate cele de mai sus fiind aspecte care au influențat pozitiv evaluarea), dar și: – BRD – ar putea anunța dividende peste nivelul oferit în anii trecuți datorită provizionării profitului de anul trecut; – TEL – ar putea oferi surprize datorită rezultatelor record înregistrate în acest an; -Medlife – prețul acțiunilor a sărit în urma apariției știrilor cu privire la majorarea capitalului prin distribuirea de acțiuni, aici vedem un risc major de revenire a prețului la un nivel mai moderat datorită trecerii euforiei, deși Medlife a anunțat rezultate foarte bune pe al treilea trimestru;

Sursa: calcul dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA – Buy – companii cu rentabilitate așteptată pozitivă (scor peste 0%), HOLD – companii cu rentabilități așteptate in scădere sau negative, pana la -10%, SELL – companii cu rentabilități așteptate sub -10%
Informații pentru investitori cu privire la lista companiilor urmărite de Goldring
Lista companiilor urmărite de Goldring a fost concepută luând în considerare criteriul de lichiditate, risc și rentabilitate așteptată, având ca și referință componența indicelui BET și companii considerate de interes investitorilor.
Portofoliul de referință reprezintă un exemplu de portofoliu de investiție luând în considerare rezultatele emise la 9 luni de către companii precum și nivelul de risc individual asociat fiecărei investiții prin intermediul unui algoritm de risc calculat intern de Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA .
Diversificarea sectorială
Sectorul financiar și cel energetic predomină în portofoliu, însă acesta este diversificat precum în alte perioade de raportare.
Deși nu regăsim companii care să activeze în domeniul IT (un sector câștigător în ultima perioadă), regăsim companii care activează în sectorul energetic, financiar și industrial (sectoare lovite puternic la nivel mondial de pandemie) și care au reușit să întreacă cu mult așteptările.
Principalele companii din sectorul energetic (TEL și EL) au înregistrat creșteri ale profiturilor de peste 100%. Compania reprezentativă pentru industrie, TRP, și-a majorat profiturile cu aproximativ 78%.
Rezultate financiare
Primele 9 luni ale anului 2020 au reprezentat o adevărată provocare pentru companiile listate pe Bursa de Valori București, unele dintre acestea fiind semnificativ afectate de actuala pandemie, în timp ce altele au înregistrat rezultate cu mult peste așteptări. Analizând companiile incluse în raport, putem observa că profitul agregat al acestora s-a redus cu peste 58%, în timp ce veniturile agregate au avut de asemenea de suferit, având scăderi de aproximativ 14% de la o perioadă de raportare la alta.
Top dividende
Companiile din sectorul financiar ar putea conduce topul dividendelor acordate anul viitor. TBK și-a creat deja o reputație prin a acorda dividende semnificative, de la an la an, în timp ce băncile TLV și BRD ar putea să revină la politicile de dividende atractive din anii anteriori, în cazul în care nu mai apar evenimente majore care să influențeze evoluția macroeconomică la nivel mondial.
Odată cu revenirea economiei, acestea ar putea să încerce să recupereze dividendele neacordate (pentru siguranța băncilor) și să vină cu propuneri îndrăznețe – ex. BRD. TRP a propus deja un dividend net în valoare de 0.026 lei/acțiune, care va fi acordat din rezultatele realizate în primele 9 luni ale anului. De asemenea, dividendul SNP este calculat pe baza strategiei companiei privind dividendele.
La finalul primelor 9 luni ale anului 2020, profitul net înregistrat de Transilvania Broker (TBK) a depășit cu 20,5% nivelul aceleiași perioade a anului anterior. Volumul primelor intermediate a crescut cu 9,2%, iar societatea a realizat la finalul perioadei menționate 87% din profitul aferent întregului exercițiu financiar anterior și 80% din veniturile bugetate pentru exercițiul curent.
Veniturile companiei DIGI Communications (DIGI) pentru perioada de trei luni încheiată la 30 septembrie 2020 au fost de 327,6 mil. euro (în creștere cu 9,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut), în timp ce veniturile înregistrate după primele 9 luni au fost în creștere cu 8.7%. Comparativ cu perioada de 9 luni încheiată în anul 2019, Spania a devenit al doilea segment geografic în funcție de veniturile generate în 2020, după o creștere a veniturilor de 45.3%, având și o pondere de 21% din totalul veniturilor (comparativ cu 15.7% ponderea anului trecut). În plus, operațiunile din Ungaria au fost singurele care s-au redus din toate segmentele geografice în care activează compania (-7.3%), în trimestrul al treilea al anului trecut acesta fiind al doilea cel mai mare segment generator de venituri.
Veniturile din exploatare înregistrate de Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 1.8% în primele 9 luni ale anului, evoluție influențată de scăderea cu 3.2% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândute în perioada menționată, comparativ cu cel înregistrat în 2019, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică mai mare cu 1.2%. Profitul net este în creștere cu 14.8% în această perioadă, creștere determinată de scăderea cheltuielilor din exploatare. De asemenea, până la sfârșitul lunii septembrie, societatea a realizat 50.8% din planurile de investiții bugetate pentru anul 2020 (comparativ cu 69.5% realizat în aceeași perioadă a anului trecut).
Purcari (WINE) a încheiat primele 9 luni ale anului 2020 cu venituri similare celor înregistrate un an în urmă, recuperând astfel declinul înregistrat în primele 6 luni ale anului curent. Piața din România a reprezentat 51% din vânzările grupului, acestea fiind în creștere cu 26% de la an la an. A doua cea mai mare piață de desfacere a rămas Rep. Moldova (cu 13%), care a suferit o scădere de 46% a vânzărilor, în timp ce Polonia contribuie cu 12% la venituri, după o evoluție de 18% a acestora. Cu toate acestea, deși profitul net a scăzut cu 13% în acest an, grupul Purcari a reușit să ajungă al patrulea cel mai important jucător din piața de retail din România în 2020, ajungând la o cotă de piață de peste 10%.
Grupul Romgaz (SNG) a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 23.01% (sau 872.4 mil. lei) în primele 9 luni ale anului. De asemenea, profitul net s-a diminuat cu 20.52%, marjele de profitabilitate fiind relativ similare cu cele de anul trecut. Cifra de afaceri consolidată s-a diminuat în principal din cauza evoluției negative a veniturilor din vânzarea gazelor naturale (-28.35%) generată de scăderea cantității de gaze livrate de Romgaz concomitent cu evoluția prețurilor la gaze.
Rezultatele OMV Petrom (SNP) au fost afectate semnificativ de evoluția negativă a prețurilor de piață mai mici ale mărfurilor și de volumele mai mici ale vânzărilor. Compania a realizat o pierdere trimestrială de 41 mil. de lei, fiind primul rezultat negativ din anul 2015 și până în prezent. La nivel de 9 luni, profitul net al OMV Petrom sunt în scădere cu 70%, în timp ce veniturile înregistrate sunt cu 17% mai mici (comparativ cu perioada similară a anului trecut). Ca și perspective pentru acest an, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 40 dolari/bbl (în 2019 acesta fiind de 64 dolari/bbl). De asemenea, cererea de produse petroliere și electricitate se estimează a fi sub nivelul de anul trecut, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată a fi la același nivel ca și cel din anul trecut.
Deși având venituri din dividende de 1.2 mld. lei (în creștere cu 68.5%), Fondul Proprietatea (FP) a încheiat trimestrul al treilea cu o pierdere netă de 726 mil. lei (comparativ cu un profit net de 1.9 mld. lei anul trecut), rezultat influențat de evoluția piețelor dar și a mediului economic în urma apariției COVID-19. Pierderile nete aferente participațiilor la valoare justă în valoare de 1,88 mld. lei au fost generate de OMV Petrom (642,8 mil. lei, în urma scăderii cotației SNP), dar și de companiile CN Aeroporturi București SA (287,1 mil. lei), E-Distribuție Banat SA (266,7 mil. lei), E-Distribuție Muntenia SA (215,8 milioane lei), Hidroelectrica SA (179,0 milioane lei) și E-Distribuție Dobrogea SA (156,8 milioane lei), ca urmare a procesului de actualizare a evaluărilor de la sfârșitul lunii iunie. Discount-ul prețului acțiunilor FP față de VUAN era de 19.4% la 30 septembrie 2020, după ce în acest an discount-ul minim atins a fost de 11.8%, iar cel maxim de 40.0%. Discount-ul mediu al cotației în această perioadă a fost de 22.6%, obiectivul companiei fiind ca acesta să se mențină sub pragul de 15%.
Lichiditățile companiei au crescut cu 128.6% în ultimele 9 luni ale anului, creștere determinată în principal de încasările de dividende de la companiile din portofoliu (1.197,2 mil. lei) și de încasările din vânzarea participațiilor în valoare de 635,4 mil. lei, compensate de plata acțiunilor proprii în urma programului de răscumpărare (790,7 mil. lei), inclusiv ofertele publice finalizate în martie și septembrie și de plățile către acționari privind distribuțiile de numerar în sumă de 396,6 milioane lei.
T3 a arătat semne de redresare treptată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în cazul Sphera Franchise Group (SFG), vânzările consolidate crescând cu 86,2% comparativ cu T2 2020. Îmbunătățirea semnificativă a performanței din T3 2020 a contribuit la recuperarea parțială a evoluției negative cauzate de răspândirea pandemiei în T2 2020. În T3 2020, Grupul a continuat să implementeze măsuri semnificative de reducere atât a cheltuielilor în restaurante cât și a cheltuielilor generale și administrative.
Mai mult, în T3 2020, Grupul a beneficiat de ajutor de stat din partea guvernului român, ce a contribuit la reducerea cheltuielilor cu salariile cu 33,4%. De asemenea, Grupul a purtat negocieri pentru contractele de chirie, ceea ce a condus la scăderea cheltuielilor cu chiriile cu 20,7%. Costurile cu publicitatea au fost reduse cu 34,9% față de T3 2019. În consecință, Grupul a închis T3 cu un EBITDA normalizat de 26,9 milioane RON, cu doar 11,8% mai mic decât rezultatul din T3 2019, și un profit net de 17,6 milioane RON, cu 12,3% mai mic decât în T3 2019.
Cifra de afaceri a companiei AAGES (AAG) a înregistrat o creștere de aproape 10%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019, pe măsura creșterii veniturilor din vânzarea produselor finite în cazul Electroterm (+16,9%) și AAGES SA (+13,4%). Pe același trend se află și marja de profit, în primele două trimestre ale anului compania înregistrând o marjă de profit semnificativ mai mică comparativ cu trimestrul 3. În ceea ce privește datoriile societății, ponderea semnificativă în totalul datoriilor la 30 septembrie 2020 o dețin împrumuturile contractate pe termen scurt, respectiv de +35,8%. Astfel că s-a înregistrat o creștere a cheltuielile financiare cu 206 mii lei, datorită costurilor mai mari cu dobânzile bancare aferente împrumuturilor contractate (+49,4%, de la 189 mii lei până la 283 mii lei).
În ceea ce privește Bursa de Valori București (BVB), veniturile la 9 luni au crescut cu 20%, iar profitul cu 18%, datorită creșterii valorii tranzacționate pe toate piețele, inclusiv ofertele, valoarea acestora crescând cu 56% în primele 9 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut. BVB a demarat proiecte precum: proiectul contrapărții centrale, proiectul ESG, proiectul green bonds, a dezvoltat programul de market making. Dacă analizăm doar perioada de ultimele 3 luni, veniturile companiei au crescut cu 38% iar profitul cu 30%.
Recent intrat în indicele FTSE Russel, compania Teraplast (TRP) și-a crescut la primele 9 luni veniturile cu 13,5% și profitul cu 78,62%. Compania și-a bugetat pentru 2020 un venit de aproximativ 1.1 mld. lei și un profit de 82,5 mil. lei. De asemenea, compania a anunțat construirea în parcul industrial din Sărățel a unei noi fabrici , proiect în valoare de 9,8 Mil EUR. Pentru realizarea investiției compania a depus un proiect de investiții în cadrul schemei de ajutor de stat în valoare de 32 mil. euro, estimând că investiția va genera un EBITDA de 8,6 mil. euro, ceea ce va compensa efectele vânzării diviziei steel.
Cu toate că Transgaz (TGN) a gestionat eficient cheltuielile operaționale, înregistrând economii de 91.989 mii lei, datorită reducerii cheltuielilor cu impozite și alte sume datorate statului (-47,84%), a cheltuielilor cu redevențele (7,67%) și a altor cheltuieli din exploatare (-69,61%), rezultatul operațional se află în scădere comparativ cu perioada de 9 luni a anului 2019. Diminuarea rezultatului perioadei a fost influențată în mod negativ de prețurile de piață mai mici ale țițeiului și gazelor naturale și volumelor mai mici ale vânzărilor. De asemenea, Cheltuielile financiare au înregistrat o scădere în comparație cu perioada anterioară, în special datorită cheltuielilor din diferențe de curs valutar, înregistrând o creștere a rezultatului din activitatea financiară.
Atât Banca Transilvania (TLV), cât și BRD au raportat o scădere a rezultatului perioadei comparativ cu trimestrul 3 al anului 2019, și anume -34,91% (TLV), respectiv -39,82% (BRD). Aceste scăderi sunt cauzate de diminuarea veniturilor nete din comisioane și a altor categorii de venituri, fiind determinate de scăderea volumului creditelor acordate clienților persoane fizice. Restricțiile impuse ca urmare a situației epidemiologice actuale, alături de rate de dobândă mai mici (media ROBOR la trei luni in primele 9 luni din 2020 de 2,49%) și o creștere a depozitelor acordate stau la baza diminuării rezultatelor celor două bănci din sectorul Financiar.
Profitul net de 273 milioane RON realizat de ALRO (ALR) în perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2020, comparativ cu pierderea neta de 23 milioane RON din anul precedent se datorează compensațiilor primite pentru costurile indirecte cu energia, în conformitate cu legislația UE. Cu toate că volumul de vânzări de sârmă de aluminiu și produse extrudate în perioada de 9 luni 2020 a crescut ușor comparativ cu aceeași perioada din 2019, cifra de afaceri consolidată de 1.942 milioane RON este cu 10% mai mică în contextul unei cereri mai scăzute pe piață pentru produsele din aluminiu, din cauza situației epidemiologice actuale. În ceea ce privește prețul aluminiului, cotația acestuia a înregistrat o scădere în luna aprilie a acestui an, de la 1771 USD/tonă (03/01/2020), la 1424,5 USD/tonă (06/04/2020) datorată în special situației epidemiologice actuale. Totuși, începând cu luna mai, se observă un trend ascendent, respectiv o revenire a prețului aluminiului, ajungând să prezintă o valoare de 1933 USD/tonă.
În perioada analizată, profitul obținut de către Conpet (COTE) din activitatea de transport pe cele două subsisteme (Țară și Import) a scăzut, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 4,3 milioane lei, de la 48,5 milioane lei la 44,2 milioane lei. Această scădere a profitului a fost determinată în principal de scăderea cantităților transportate. De asemenea în primele 9 luni 2020 cheltuielile de exploatare au înregistrat o creștere cu 1,9% față de cele înregistrate la nouă luni 2019 datorate creșterii cheltuielilor cu transportul pe calea ferată și a cheltuielilor aferente cotei de modernizare.
Analiză efectuata de casa de brokeraj Goldring