BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Analiză Prime Transaction: Băncile listate la BVB oferă un randament al dividendului mult peste media celor oferite de băncile internaționale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Unul dintre sectoarele reprezentative ale pietei de capital din Romania este sectorul bancar, iar la nivelul acestuia, Banca Transilvania, unul din pilonii bursei de la Bucuresti, urmează a fi inclusă in FTSE Global Equity Index Series (GEIS) in septembrie, ca urmare a reclasificarii României la statul de tara emergenta.

De asemenea, Erste Bank Group, una dintre cele mai mari bani din Austria este compania cu cea mai mare capitalizare prezenta la Bursa de Valori Bucuresti.

In tabelul de mai jos, casa de brokeraj Prime Transaction a analizat principalii indicatori privind profitabilitatea operationala, riscul financiar, eficienta managementului, dar si media randamentului dividendelor acordate in ultimii 5 ani, pentru cele patru banci de pe bursa românească in comparatie cu valorile regasite global, respectiv in cazul pietelor de frontieră.

Sursa EquityRT, Prime Transaction

In ceea ce priveste profitabilitatea operationala, consideram marja profitului net (profit net/cifra de afaceri) ca ratie reprezentativa. Observam o ratie mai buna decat media globala si cea a tarilor de frontiera in cazul Bancii
Transilvania si BRD, la 34.11%, respectiv 35.32%. Patria Bank si Erste Bank Group inregistreaza o profitabilitate operationala mai scazuta decat cea a mediei sectorului bancar la nivel global si la nivelul tarilor de frontiera,” se arată in analiză.

Totodată, se poate observa ca in graficul “marja profitului net”, evolutia ratiei in cazul celor 4 banci din anul 2016 pana in prezent. Atat BRD, Erste Group Bank si Banca Transilvania au inregistrat o evoluție pozitivă din 2016 in 2017, urmată de o scădere semnificativă a marjei in urmatorii 3 ani.

Pe de alta parte, marja profitului net in cazul Patria Bank a inregistrat o evoluție opusă, având o scădere din 2016 in
2017, urmând o creștere rapidă in urmatorii 3 ani, ajungand in sfera valorilor pozitive in anul 2019.

Privind in ansamblu, pe perioada celor 4 ani, BRD, Erste Group Bank si Banca Transilvania au inregistrat o scadere a
marjei profitului net, in timp ce Patria Bank a reusit o crestere a marjei.

In cazul riscului financiar, am analizat ratia (total pasive)/(total active). Aceasta ratie are valori ridicate in cazul sectorului bancar, deoarece prin natura lor, marea majoritate a activelor bancilor, si anume creditele, sunt finantate prin pasive, si anume depozitele bancare.

CITESTE SI:  Rezultate 2023: Norofert s-a axat pe creșterea gradului de încasare și investiții, pentru o nouă etapă de dezvoltare a Grupului

Atat Erste Bank cat si Banca Transilvania, isi finanteaza activele in proportie de 96.75%, respectiv 90.57%, prin pasive, procente peste media bancilor la nivel global.

Pe de alta parte, BRD si Patria Bank au un risc financiar mai scazut comparativ cu bancile globale, si chiar a celor din pietele de frontiera in cazul BRD. La nivelul eficientei managementului, am ales ROE (profit net/capitaluri proprii), ROA (profit net/total active) si multiplicatorul de capitaluri proprii (total active/capitaluri proprii) pentru a evalua pozitia bancilor de pe piața românească cu cea a celor internationale, respectiv prezente in tarile de frontiera.

In cazul ROE si ROA, se observă valori mult peste media globala si a tarilor de frontiera in cazul bancilor BRD si Banca Transilvania, dar si mult sub, in cazul Erste Group Bank si Patria Bank. Multiplicatorul de capitaluri proprii reprezinta levierul financiar al bancii, si anume masoara procentul din active finantat de catre actionari.

Sursa Prime Transaction

In cazul tuturor bancilor, mai putin BRD, mai multe active au fost finantate prin credit decat prin capital. In alte cuvinte, investitorii au finantat mai putine active decat creditorii.

In graficele de mai sus, observam o evolutie negativa a eficentei managementului pe parcursul ultimilor 4 ani in ceea ce priveste BRD, Erste Bank si Banca Transilvania, si o evolutie surprinzator pozitiva in cazul Patria Bank.

In ceea ce priveste media dividendului acordat, neluand in considerare Patria Bank, care nu a acordat dividende in ultimii 5 ani, investitorii in bancile de pe piata de capital romaneasca se bucura de un randament al dividendului mult peste media celor oferite de bancile internationale. BRD inregistreaza cel mai mare randament al mediei dividendelor, la 6.27%, urmat indeaproape de Banca Transilvania, cu un randament al mediei dividendelor acordate de 5.86%.

In ansamblu, bancile de pe bursa romaneasca se situeaza atat peste media sectorului bancar global si cel al tarilor de frontiera in cazul Banca Transilvania si BRD, cat si sub media acestora, in cazul Erste Group Bank si Patria Bank. In ceea ce priveste BRD, observam ca aceasta inregistreaza valori pozitive in cazul tuturor indicatorilor analizati, prin comparatie cu media globala/ a tarilor de frontiera.


 

[ajax_load_more]