BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Analiză Prime Transaction: Banii fondurilor de pensii obligatorii merg în principal către Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD și Romgaz

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Asa cum era de asteptat, deținerile de acțiuni listate ale fondurilor de pensii, SIF-urilor si FP au rămas concentrate in zona acțiunilor Blue-Chip listate la Bursa de Valori București, primele 10 acțiuni din top cumulând 86,7% din expunerea totala a fondurilor pe piata principala a BVB, iar primele 20 de actiuni, 96,3%.

Banca Transilvania (TLV) a trecut pe primul loc in acest top, chiar daca valoarea actiunilor TLV detinute de fondurile analizate a scazut cu aproape 500 mil. RON in prima jumatate a anului.

Top 20 detineri cumulate ale fondurilor de pensii obligatorii, SIF-urilor si FP

Scaderea inregistrata de Petrom (SNP), actiunea cu cea mai consistenta prezenta in portofoliile fondurilor la finalul lui 2019, a fost considerabil mai mare, 1,34 mld. RON. Acest lucru a avut loc exclusiv din cauza scaderii cotatiei SNP, de la 0,4470 la sfarsitul lui 2019 pana la 0,3240 RON la jumatatea lui 2020.

Valoarea totala a detinerilor pe piata principala a BVB a scazut cu 11,5%, de la 22,28 mld. RON la 31 decembrie 2019 pana la doar 19,72 mld. RON la 30 iunie 2020, echivalent cu 14,7% din capitalizarea totala a actiunilor listate pe acest segment.

La finalul lui 2019 ponderea era de doar 12,3% din capitalizare, prin urmare acumularea de actiuni a continuat si in primul semestru al acestui an, chiar daca cifrele brute ar putea sugera o dezinvestire.

Evident, cresterea acestei ponderi are la baza in principal achizitiile celor 7 fonduri de pensii, care beneficiaza de capital nou in fiecare luna, din partea SIF-urilor si FP neexistand un impact pozitiv semnificativ, ci dimpotriva.

Asa cum se poate observa din tabelul de mai jos, scaderea de 2,56 mld. RON a detinerilor este formata de fapt dintr-o scadere
si mai mare, de aproape 3,8 mld. RON, cauzata de scaderea cotatiilor, compensata partial de o crestere de circa 1,2 mld. RON
datorata achizitiilor de actiuni realizate in aceasta perioada.

Sursa: raportarile fondurilor de pensii; SIF-urilor si FP, calcule Prime Transaction

Calculul nu este unul exact, pentru ca nu avem acces la tranzactiile efective realizate de fonduri si nu stim la ce preturi au avut loc acestea, insa are o acuratete ridicata, data fiind frecventa redusa a acestor tranzactii. Prin urmare, putem spune cu o marja de eroare rezonabila ca fondurile analizate au pierdut cele 3,8 mld. RON din scaderea cotatiilor, determinata de aparitia COVID-19, si au compensat partial investind aproximativ 1,2 mld. RON in achizitii de actiuni.

Tot in tabelul de mai jos am realizat si o ajustare cu dividendele pentru care data de inregistrare a fost in S1 2020, pornind de la ipoteza ca acestea au fost acordate pentru toate actiunile detinute la 30 iunie.

Diferenta a fost de circa 670 mil. RON, destul de mica raportat la scaderea totala determinata de evolutia nefavorabila a preturilor actiunilor.

Daca per ansamblu tendinta a fost una clara, la nivel de emitenti au existat si evolutii diferite. Detinerile la Fondul Proprietatea au avut de departe cea mai mare crestere a valorii, 371 mil. RON, aceasta provenind in principal din achizitiile de actiuni realizate de fondurile de pensii, jumatate dintre ele (118 mil. actiuni) fiind ale fondului administrat de NN Pensii.

Asa cum se observa in tabel, 77% din cresterea de valoare a avut la baza achizitiile de actiuni, iar 23% aprecierea cotatiei. La
acestea se adauga si dividendele acordate de fond in prima jumatate a anului. In cazul Nuclearelectrica (SNN) lucrurile stau diferit, cea mai mare parte a cresterii de valoare avand la baza evolutia pretului actiunilor.

CITESTE SI:  Holde Agri Invest raportează producție în creștere în 2023, într-un an agricol dificil

Achizitiile de actiuni au fost destul de mici, in principal la fondurile Generali si Metropolitan Life, iar Fondul Proprietatea chiar a vandut o parte din actiuni.

O situatie particulara este cea de la Vrancart (VNC), acolo unde cotatia actiunii a avut o evolutie usor pozitiva, in schimb numarul de actiuni a scazut, singurul astfel de caz din randul emitentilor analizati.

In partea de jos a tabelului sunt cateva dintre cele mai mari companii listate la BVB, cea mai mare scadere fiind chiar cea de la OMV Petrom (SNP), compania la care fondurile aveau cea mai mare expunere la finalul lui 2019. Motivul este scaderea destul de mare a pretului actiunilor SNP, care nu a fost compensata decat intr-o foarte mica masura prin achizitii noi.

Una dintre explicatiile acestui fapt este lipsa actiunilor disponibile pe piata, free float-ul real al SNP fiind unul modest, in conditiile in care OMV, Statul roman si Fondul Proprietatea concentreaza pachete mari de actiuni detinute pe termen lung.

Aceasta situatie contrasteaza cu cea de la Fondul Proprietatea, unde exista in continuare spatiu pentru achizitii, dar si cu cea de la Banca Transilvania, unde achizitiile de actiuni au adus o crestere de peste 450 mil. RON, jumatate din scaderea cauzata de evolutia nefavorabila a cotatiei bursiere.

Banca Transilvania conduce, de altfel, intr-un top al achizitiilor de actiuni, pe locul al doilea fiind Fondul Proprietatea, urmat la randul sau de BRD Groupe Societe Generale (BRD) si Romgaz (SNG). Acestea sunt singurele care au depasit pragul de 100 mil. RON in ceea ce priveste cresterea de valoare determinata de numarul mai mare de actiuni, la mare distanta de OMV Petrom, aflata pe locul al cincilea.

Putem spune ca banii fondurilor de pensii (intr-o masura mai mica cei ai SIF-urilor si FP, preocupate mai degraba de dezinvestire) merg in principal catre cei patru emitenti, cel putin in momentul de fata.

La polul opus, cea mai mare dezinvestire a avut loc pe actiunile Erste Bank (EBS), fondul de pensii NN lichidandu-si complet
participatia si lasand SIF Banat Crisana cu singurul pachet de actiuni la banca austriaca dintre cele 13 fonduri analizate. SIFurile au fost la randul lor printre emitentii cu atractivitate scazuta, la toate in afara de SIF Moldova (SIF2) vanzarile de actiuni fiind mai mari decat achizitiile.

Cele mai mari ponderi in capitalul social la emitentii cu capitalizare peste 500 mil. RON

Nu a fost neaparat o tendinta generala. Fondul de pensii Aegon Vital a cumparat actiuni la toate cele 5 SIF-uri, in timp ce fondul administrat de Allianz a vandut pachete mari de actiuni SIF3 si SIF5. La randul sau, Vrancart a iesit complet din portofoliul fondurilor de pensii private, Allianz si NN vanzandu-si participatiile la producatorul de carton catre Paval Holding.

Un aspect interesant este ca in topul celor mai mari pierderi cauzate de scaderea cotatiilor se regasesc trei dintre actiunile care apar si in topul celor mai mari achizitii: TLV, BRD si SNG. Este, totusi, un lucru explicabil prin faptul ca fondurile detin deja pachete mari de actiuni la acesti emitenti, iar scaderile de pret au efect mai mare asupra portofoliului total.

Citeste continuarea aici.

Analiză efectuată de Marius Pandele, Departament Analiză Prime Transaction.