BET
16848.55
0.11%
BET-TR
34958.74
0.11%
BET-FI
59713.73
-0.69%
BETPlus
2486.59
0.11%
BET-NG
1212.35
0.22%
BET-XT
1435.97
0.01%
BET-XT-TR
2946.02
0.01%
BET-BK
3083.71
-0.15%
ROTX
37012.42
0.12%



Analiză Prime Transaction: Companiile din sectorul energetic listate la BVB, mai atractive decât altele din Uniunea Europeană

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In contextul pandemiei de COVID-19 si al scăderii prețului petrolului, intr-o piață extrem de volatilă, casa de brokeraj Prime Transaction a efectuat o analiză a datelor financiare ale companiilor din sectorul energetic, cele mai importante trei companii ale pietei locale OMV Petrom, Nuclearelectrica, respectiv Romgaz fiind comparate cu societati similare din tarile Uniunii Europene.

Incercăm să avem o imagine de ansamblu a situatiei in care se află emitenții din Romania, față de cei din alte tari europene, plecând de la ultimele rezultate financiare disponibile – cele aferente primului trimestru din anul curent.

Ca o prima observatie la vizionarea tabelului de mai jos, se remarcă o pozitie peste medie a societăților românești
comparativ cu cele studiate, in cazul a sase din cele nouă criterii alese.

La toate aceste criterii, P/E, marja operationala, marja profitului net, media randamentului dividendului pe ultimii 3 ani, ROE si ROA, se constată o valoare cu mult peste celelalte societati si un nivel semnificativ mai mare față de media calculată a celor 12 companii.

Din punct de vedere al modificarii cash-flow-ului OMV Petrom si Nuclearelectrica inregistrează o valoare negativă, in timp ce Romgaz se află peste medie. Nu trebuie să uităm că societățile din Romania au o politică de dividend generoasă, dar care este consumatoare de resurse financiare.

Din perspectiva indicatorului P/E, toate cele trei societăți ce fac obiect al studiului au valori sub media calculată, ceea ce le face atractive pentru investitori, fiind unul dintre cei mai importanti indicatori de piata pe care acestia ii urmaresc.

CITESTE SI:  MedLife a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată 453 mil euro, în creștere cu 25% față de 2022, dar rezultatul final a fost negativ

Analizand indicatorul P/BV, Romgaz este singurul emitent, din cei trei, care se află peste medie, cu un P/BV de 1.55, față de valoarea medie de 1.05, având al doilea cel mai slab rezultat dupa Innogy SE.

In ceea ce priveste profitul net distribuit ca dividende, OMV Petrom este considerabil sub media companiilor studiate cu un procent de 36.64%. Nuclearelectrica a avut o distribuire de 90% a profitului net spre dividende, iar Romgaz a avut al doilea cel mai bun procent de distribuire cu 115.06%, depasit doar de CEZ A.S. cu o valoare de 125.85%.

Privind la media randamentului dividendelor, pe ultimii trei ani, remarcăm, previzibil, că cele mai bune remunerații ale investitorilor le-au inregistrat cei care au mizat pe companiile romanești.

Cea mai mică medie a celor trei companii din țara noastră o are OMV Petrom cu o valoare de 7.16%, in vreme ce Romgaz si Nuclearelectrica au avut randamente de peste 16 procente.

Prima companie din cele 12 studiate care le succede pe cele din Romania este CEZ A.S. cu o medie a randamentului pe ultimii trei ani de 6.01%.

In concluzie, putem spune ca aceste companii vor rămâne in atenția investitorilor in aceste perioade de volatilitate si incertitudine atat prin prisma indicatorilor economici, cat si a istoricului de dividende care le fac atractive in comparatie cu restul societăților din țările europene.

Analiza efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]