BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Analiză Prime Transaction: Cum au evoluat companiile incluse în indicele BET în prima jumătate a anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Situatiile financiare semestriale, publicate in ultima perioadă de catre emitenții ce intră in componența indicelui BET, au fost așteptate cu un interes deosebit de catre investitori, intrucât ele reflectă intr-o manieră semnificativă influența epidemiei de COVID-19 asupra activitatii acestor companii, se arată in cea mai recentă analiză efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction.

Previziunile unor cifre in scădere, atât la nivelul vânzarilor cat mai ales al profitabilității, au fost confirmate. Insă nu de o manieră mai puternică decât așteptarile pieței, astfel incât ulterior momentul anunțurilor financiare marea majoritate a emitenților, au cunoscut creșteri.

Astfel, veniturile totale ale celor șaptesprezece emitenți din indicele BET totalizează 28,3 mld. lei, in scădere cu peste 12% față de perioada aferentă anului trecut.

Influența semnificativă este generată de catre Fondul Proprietatea in cazul căreia evaluarea activelor detinute la preturile pietei a determinat inregistrarea unor venituri negative.

O altă influență importantă a fost determinată de catre OMV Petrom care a inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu circa 1.15 mld lei. Există totuși patru companii care au inregistrat venituri cu peste 10% mai mari față de anul precedent – Transgaz, Teraplast, Digi Communications si Bursa de Valori Bucuresti.

Sumele sunt in mii LEI. *Datele sunt consolidate. Sursa: BVB, calcule Prime Transaction

La polul opus cele mai mari scăderi ale veniturilor, de peste 20%, le inregistrăm in cazul Romgaz si Sphera Francise Groupă

CITESTE SI:  ROCA Management, administratorul companiei de private equity ROCA Investments, devine cel mai nou membru al Asociației Administratorilor de Fonduri din România

La nivelul profitabilității scăderea este si mai mare, in conditiile in care inregistrăm o profitabilitate totală cu
60% mai mică decât cea din semestrul trecut.

Trebuie să remarcăm, totusi, ca mai mult de jumătate dintre emitenti au inregistrat profituri mai mari decat perioada aferenta a anului trecut.

Acelasi tandem – Fondul Proprietate si OMV Petrom, este principalul responsabil de aceasta scadere. Insa influente importante vin si dinspre titlurile bancare (BRD si Banca Transilvania) care au inregistrat scăderi ale profitabilității sau de la Digi Communications care a inregistrat pierdere netă.

Există patru companii cu creșteri spectaculoase ale profitabilității: Transelectrica (+448%), Alro (+218%), Teraplast (+101%) si Electrica (+74%). In afară de Teraplast, ceilalti trei emitenti au beneficiat de un efect de baza favorabil, raportat la profiturile mai scazute din primul semestru al anului precedent.

La polul opus exista trei companii care au inregistrat pierderi: Sphera Francise Group, Digi Communications si Fondul Proprietatea.