BET
16910.78
0.48%
BET-TR
35087.85
0.48%
BET-FI
59992.59
-0.23%
BETPlus
2495.08
0.46%
BET-NG
1217.88
0.68%
BET-XT
1441.42
0.39%
BET-XT-TR
2957.19
0.38%
BET-BK
3092.94
0.15%
ROTX
37166.71
0.53%



Analiză Prime Transaction: Deși au randamente mai mari față de țările din regiune, multe companii listate la BVB sunt subevaluate. Care sunt acestea?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Gasirea unor „diamante in noroi”, neobservate pana atunci de altii, este visul oricarui investitor. Desigur, asta e greu in ziua de azi, cand toata lumea are acces rapid la informatii, si aproape imposibil pe o piata mica, asa cum este cea din Romania.

Totusi, pe orice piata exista emitenti al caror pret de piata nu reflecta in totalitate fundamentele afacerii, iar cei pe care piata ii subevalueaza pe moment pot aduce randamente peste medie in viitor. Chiar si pe o piata pe care nu exista niciun emitent subevaluat, tot e bine de stiut unde se situeaza un emitent comparativ cu ceilalti din acest punct de vedere.

Mai jos este o astfel de comparatie efectuata de casa de brokeraj Prime Transaction pentru emitentii listati pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, bazata pe cativa indicatori pe care i-am considerat relevanti.

Inainte de a face comparatia propriu-zisa am filtrat emitentii dupa cel mai important criteriu pentru un investitor: lichiditatea. I-am luat in calcul doar pe cei pentru care media zilnica a tranzactiilor a fost mai mare de 5.000 de lei pe mai multe intervale de timp: o luna, 3 luni, 6 luni si un an.

O actiune fara lichiditate are in multe cazuri un pret de piata nerelevant, ceea ce face ca si conceptul de subevaluare sau supraevaluare sa nu i se aplice, iar cumpararea si vanzarea fie sunt imposibile, fie schimba in mod semnificativ acel pret.

De asemenea, nu au fost luati in calcul emitentii cu capital propriu negativ si nici cei aflati pe pierdere in ultimele 12 luni. Daca in primul caz e evident de ce, in cazul emitentilor pe pierdere am avut in vedere pe de o parte faptul ca o companie aflata in aceasta situatie este din start in afara criteriilor pe care le cauta majoritatea investitorilor, si pe de alta parte dificultatea de a face o comparatie intre emitenti fara a lua in calcul cel mai important element, profitul.

Top 20 companii subevaluate dupa P/E

TOP companii subevaluate in functie de indicatorul price earnings ratio

Cel mai des utilizat multiplu de piata pentru evaluarea companiilor listate este, desigur, P/E (pret pe actiune/profit pe actiune), asa ca e normal sa incepem cu el. Desi profitul este cel mai relevant atunci cand facem o astfel de comparatie, el este si cel mai volatil, fiind predispus la variatii mari de la un an la altul sau chiar de la un trimestru la altul si putand fi influentat de factori conjuncturali, care in viitor nu vor mai aparea.

Asa se face ca, in ciuda filtrelor pe care le-am aplicat inca de la inceput, pe lista au ramas companii care nu sunt atat de ieftine precum par. Este si cazul primelor doua din tabelul de mai sus, Impact Developer & Contractor (IMP) si Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO).

Impact are un indicator P/E de doar 2,57, extrem de mic dupa orice standarde, insa acesta are la baza un profit nerecurent obtinut in 2019. Din profitul brut de 183 mil. RON obtinut in total, 80,9 mil. RON au venit din reclasificarea unor active de la stocuri la investitii imobiliare, evaluate la pretul de piata. Alte 63,6 mil. RON au venit din aprecierea valorii unor active, un alt element nerecurent. Fara aceste influente, profitul ar fi crescut comparativ cu 2018, insa intr-un ritm mult mai lent, facand ca si indicatorul P/E sa fie mai mare.

In cazul EFO rezultatele s-au imbunatatit in mod semnificativ in primele 6 luni din 2020, de la o pierdere de 4,7 mil. RON in S1 2019 la un profit de 3,3 mil. RON, insa nu pentru ca ar fi gasit o metoda revolutionara de a contracara efectele pandemiei de COVID, ci pentru ca societatea a vandut cateva active, profitul obtinut de pe urma acestora fiind de circa 13,5 mil. RON.

In cazul companiei hoteliere vanzarea de active pare sa fi devenit o operatiune curenta, avand in fiecare an venituri consistente de pe urma ei.

CITESTE SI:  ROCA Industry raportează CA cumulată de peste 553 mil. lei în 2023 și anunță admiterea la tranzacționare pe piața principală BVB începând cu 11 martie

La Cemacon (CEON) si Turbomecanica (TBM) nu exista elemente nerecurente care sa fi distorsionat rezultatul pe ultimele 12 luni, insa ambele sunt pe un trend descendent al profitului, iar in cazul CEON si al veniturilor. Se pare ca investitorii mizeaza pe o continuare a trendului, influentati probabil si de evolutia negativa a pandemiei de COVID.

La Cemacon putem vorbi si de un element extraordinar care a influentat rezultatul, anularea unor provizioane de circa 8 mil. RON, insa astfel de venituri fusesera inregistrate si in 2019, chiar daca la un nivel mai mic. Turbomecanica are o situatie atipica pentru contextul de acum, inregistrand venituri in crestere usoara, dar si cheltuieli considerabil mai mari cu materiile prime, salariile si categoria „alte cheltuieli operationale”

Top 20 companii subevaluate dupa P/BV

TOP companii subevaluate in functie de indicatorul price to book value

Spre deosebire de profitul net, capitalurile proprii sunt mult mai stabile, iar asta face ca in topul companiilor cu cel mai mic indicator P/BV (pret pe actiune/capital propriu pe actiune) sa gasim si companii care sunt supraevaluate din punct de vedere al indicatorului mai dinamic, profitul.

In aceasta categorie se incadreaza chiar primele doua companii de pe lista, Oil Terminal (OIL) si Compa (CMP). Ambele au capitalizarea la un sfert din capitalurile proprii, ceea ce in mod normal inseamna o subevaluare foarte mare. In aceste conditii, daca ar fi vandute toate activele companiei la pretul din bilant si platite toate datoriile, fiecare actionar ar incasa din banii ramasi de 4 ori mai mult decat pretul actiunilor in piata.

Aceasta logica este insa greu de pus in practica daca nu te numesti Paul Singer, iar capitalul propriu mare poate ramane multi ani asa fara sa fie
dublat si de un profit pe masura. De altfel, 24 dintre cei 39 de emitenti care au trecut de filtrele mentionate mai sus au o capitalizare mai mica decat capitalurile proprii.

Existenta unui P/BV mic concomitent cu un P/E mare poate insemna fie o rentabilitate mica a capitalului propriu pentru afacerea respectiva, o utilizare insuficienta sau ineficienta a acestuia, fie faptul ca ea trece printr-o perioada mai proasta, asa cum e cazul cu multi emitenti in anul 2020. Un P/BV mic in combinatie cu P/E la randul sau mic inseamna de obicei o lipsa de incredere a pietei in emitentul respectiv sau in sectorul economic in care activeaza acesta, daca nu cumva e vorba, asa cum am aratat mai sus, de situatii cum este cea de la EFO, unde P/E bazat elementele recurente este de fapt mai mare.

Surprinde prezenta in tabel a doua banci, Erste Bank (EBS) si Patria Bank (PBK), in conditiile in care prin natura businessului acestea au un capital propriu mic comparativ cu activele totale folosite pentru a genera profit. E drept ca activele PBK au generat in ultimii ani mai mult pierderi, 2019 fiind primul an pe profit dupa 2013, iar profitul fiind oricum unul mic.

Ar trebui sa surprinda si prezenta SIF-urilor, insa acestea ne-au obisnuit de multi ani cu o valoare de piata mult sub activul net unitar. Desi in general ponderea activelor nelistate este una destul de mica, comparativ cu Fondul Proprietatea de exemplu, performantele investitionale modeste, conflictele dese dintre actionari si lipsa unei strategii clare care sa atraga atentia investitorilor fac ca aceasta situatie atipica sa se perpetueze la nesfarsit.

Printre companiile cu cele mai mici valori ale indicatorului se numara cateva dintre cele mai mari de la BVB, in principal cele din energie si utilitati. Daca in cazul Transelectrica (TEL) sau Electrica (EL) aceasta situatie are legatura cu limitele de profitabilitate aferente activitatilor reglementate pe care le desfasoara, la Nuclearelectrica (SNN) este vorba de investitia initiala foarte mare necesara pentru a construi si operationaliza reactoarele nucleare.

La OMV Petrom (SNP), raportul mic intre capitalizare si activul net persista de aproximativ 5 ani, dupa scaderea abrupta a petrolului de la circa 100 de dolari pe baril.

Citeste continuarea aici.

Analiză efectuată de Marius Pandele, Departament Analiză, Prime Transaction.