BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Analiză Prime Transaction: Dupa șapte luni, indicele BET se află la jumătatea clasamentului european

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ne aflăm in a doua jumătate a acestui an, iar multe dintre piețele bursiere mondiale incă nu si-au revenit de la șocul creat de pandemia cu noul COVID19. Avem totuși si situații in care revenirile au fost spectaculoase, cum e cazul burselor din SUA si China.

In SUA au fost luate masuri inedite pentru sprijinirea pietei locale si a economiei, interventia fără precedent a FED-ului in rascumpararea de active menținând bursa la o valoare ridicată, stopând volatilitatea.

Pe plan local, evolutia indicelui BET este oarecum similară cu cea a indicelui STOXX50. Cu toate ca si in cadrul UE au fost acordati stimuli financiari, s-a votat un acord istoric pentru relansarea economiilor, reactia burselor nu a fost
la nivelul celei din America.

In zona Euro revenirea este ceva mai lenta. In Asia, indicele Shanghai Composite nu a consemnat o scădere atât de accentuată, acesta inregistrand cea mai buna evolutie dintre cei 4 indici, conform graficului graficul de mai jos.

Sursa: Prime Transaction, EquityRT

Majoritatea burselor din Europa au valori, dupa primele sapte luni din 2020, sub nivelul la care se aflau la inceputul anului. Indicele bursei din Danemarca OMX Copenhagen 20 Index a avut cea mai buna evolutie reusind sa se aprecieze cu 13.33% la sfarsitul acestei perioade.

OMX Vilnius Index si Latvia OMX Riga Index au fost ceilalti doi indici care au reusit sa inregistreze valori pozitive in cele sapte luni.

La capatul clasamentului regasim indicele Austrian ATX care a inregistrat o scadere de 33.37%. Alte corectii semnificative, ale unor indici reprezentativi pentru continentul nostru, le observam si in cazul Spaniei (27.98%), Regatului Unit (21.85%), Frantei (19.98%) si Poloniei (17.79%).

Romania, reprezentata prin intermediul indicelui BET, ocupa locul 19 din totalul de 34 de tari prezente. Asadar, evolutia pietei locale se afla sub media inregistrata la nivelul continentului.

Sursa Prime Transaction

Bursa de la Bucuresti arată ceva mai bine decât in situatia prezentată in momentul cand pandemia era in fază incipientă.

Fata de situatia din martie, de data asta avem si companii cu evolutii pozitive. In tabelul de mai jos am avut in vedere si dividendul in calculul evolutiei emitentului. Din totalul celor 17 emitenti, 9 societati au inchis cele sapte luni din 2020 pe plus.

Teraplast este lider detasat la acest capitol cu o evolutie spectaculoasa de 50.18%. Cea mai mare parte a acestei cresteri a fost inregistrata in luna iulie pe fondul anuntului de vanzare a liniilor de afaceri Terasteel S.A., Terasteel d.o.o. Serbia și Wetterbest S.A.

CITESTE SI:  Analiză XTB, Radu Puiu: De ce Campionatul European de Fotbal 2024 nu este lozul câștigător pentru economia Germaniei

O alta evolutie semnificativa, a fost cea a societatii Nuclearelectrica, care detine pozitia de lider pe ultimii ani. Avansul societatii a fost ajutat in mare parte de dividendul generos oferit de catre emitent.

Transelectrica ocupa pozitia a treia cu o apreciere de 12.30% la nivelul celor sapte luni trecute din an. Pe partea de scaderi, BRD SocGen are cea mai slaba evolutie din indice. Evolutie datorata pe de o parte sectorului bancar puternic afectat de criza medicala generata de COVID19, iar pe de alta parte, de votul din cadrul Adunarii Generale de a
renunta la plata dividendului la recomandarea BNR si a BCE.

O alta societate cu o scadere importanta a fost Sphera Franchise Group, din cauza domeniului grav afectat de situatia actuala. OMV Petrom inregistreaza a treia cea mai slaba evolutie cu o depreciere de 23.71%. Aceasta evolutie a fost influentata si de scaderea puternica a pretului petrolului, care s-a tranzactionat la minime istorice.

Desi majoritatea societatilor din BET au evolutii pozitive, dupa cum se poate observa din studierea tabelului de mai jos, ponderea acestora in indice este una redusa. Singurul emitent cu o crestere in aceste sapte luni si o pondere semnificativa in indice, este Fondul Proprietatea, care a inregistrat o crestere de 8.20% avand o pondere de 21.42%.

Sursa: Prime Transaction

Piata noastra este in perioada de raportare a rezultatelor financiare. Aceste rezultate ne vor arata efectele pandemiei asupra activitatii companiilor si vor creiona asteptarile viitoare ale societatilor in aceasta perioada plina de incertitudini.

Pana acum, acest an a fost plin de evenimente istorice in ceea ce priveste pietele bursiere, atat pozitive cat si negative, precum: evolutia pretului aurului, prabusirea pretului petrolului, perioade de scaderi record, noi maxime ale indicilor, sedinte de tranzactionare cu scaderi ale indicilor s.a.

In acest moment avem un trend ascendent, de recuperare, prezent pe pietele bursiere, dupa scaderea inregistrata in primele luni din an. Noile temeri legate de al doilea val de infectari si de un nou posibil „lockdown” au puterea de a schimba oricand acest trend pozitiv, avand ca si consecinte noi scaderi drastice si sedinte de tranzactionare cu volatilitate ridicata.


 

[ajax_load_more]