BET
11924.7
1.65%
BET-TR
23194.59
1.65%
BET-FI
50127.35
0.55%
BETPlus
1779.36
1.58%
BET-NG
883.96
0.71%
BET-XT
1042.6
1.5%
BET-XT-TR
2015.11
1.5%
BET-BK
2221.28
1.44%
ROTX
26759.92
1.53%


Analiză Prime Transaction: Indicele BET a avut cea mai bună vară din ultimii 10 ani, urcând cu aproape 14% de la finalul lunii mai

Autor: Prime Transaction
Timp de citit: 2 minute

Indicele BET a avut cea mai buna vara din ultimii 10 ani. De la finalul lunii mai, indicele BET a urcat cu aproape 14%, iar daca tinem cont si de dividende si ne uitam la BET-TR, avansul este de peste 20% .

Autor: Simion Tihon, Senior Portfolio Manager Prime Transaction

Din 2009 nu am mai avut o asemenea creștere in sezonul estival, iar atunci, a fost mai degrabă o revenire din minimele atinse in februarie. Desi vara este de obicei asociată cu o corectie a preturilor (Sell in may and go away) pe fondul unei lichiditati reduse, iată ca in acest an, a fost doar partial respectată aceasta paradigma.

Lichiditatea a fost ce-i drept scazută in a doua parte a verii, dar dinamica a fost in mod evident pozitivă.

Cresterile au inceput la finalul lunii mai. Cu o zi inainte de alegerile europarlamentare, piata a inceput să crească. Sigur ca si rezultatul alegerilor a contribuit la miscarea in sens ascendent a pietei, insa cred ca factorul determinant a fost modificarea ponderii titlurilor romanesti in MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii in liga superioară a Argentinei.

Acest lucru nu face decât să ne arate cat de important este modul in care piata locală este asezată in randul pietelor de capital internationale si cum suntem catalogati de institutiile care evalueaza piata de capital romaneasca, indeosebi MSCI si FTSE.

Sursa: ArenaXT, Prime Transaction

Graficul de mai sus prezintă evoluția BET si BET-TR incepand cu 24 mai, ziua de dinaintea weekendului alegerilor si totodata momentul in care MSCI a anuntat trecerea Argentinei in indicele pietelor emergente.

CITESTE SI:  Distribuitorul de materiale de construcții SIPEX raporteză un profit în creștere cu 40% în primele 9 luni ale anului curent

Din acel moment piata a avut o dinamica pozitiva, atat in ceea ce priveste preturile, cat si in ceea ce priveste lichiditatea.

In aceasta perioadă, jumatate din companiile din BET au avut data de inregistrare pentru dividende, acesta fiind si motivul pentru ecartul dintre BET si BET-TR (+20% BET-TR in timp ce BET a avut un avans de aproape 14%).

In august, piața s-a mai domolit. Lichiditatea a scazut la cote de avarie, oarecum specifice sezonului estival. Totusi, cresterea puternica din iunie si iulie a facut să avem cea mai buna vară de la BVB din ultimii 10 ani.

In prag de toamna au fost reluate temerile privind tratatul comercial dintre SUA si China si totodata dilema Brexit: cu sau fara acord.

Totuși, bursa locală a fost aproape indiferentă in fata corectiilor indicilor internationali. Indicele Dow Jones a recuperat in ultima saptamana mai bine de 1000 de puncte si e la 3,2% distanta de maximul istoric intraday atins pe 16 iulie 2019.

La ce să ne așteptăm în următoarele luni?

Am putea „beneficia” de volatilitate in această toamnă. Motivele care au generat tensiune pe pietele externe sunt departe de a se fi epuizat, iar la noi, scena politica incepe să se reaprindă. Si cum instabilitatea politică nu a fost nicicand pe placul investitorilor, este de asteptat ca septembrie să fie o luna mai dinamica decât cea pe care tocmai o incheiem.

In concluzie, ar fi benefic să fim pregatiți pentru volatilitate in ideea că este posibil să apară oportunitati in urmatoarea perioadă.