BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Analiză Prime Transaction: Nuclearelectrica, FP și Teraplast au avut cele mai bune evoluții din indicele BET-BK în primul semestru

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In primul semestru al acestui an indicele BET-BK s-a depreciat cu 11.73%. Din cele 25 de companii, dacă e să considerăm si influența dividendelor acordate, 13 au inregistrat o evoluție mai bună decat însuși indicele, in timp ce 9 dintre emitenti au avut o evoluție pozitivă la sfarșitul primelor sase luni din an, se arată intr-o analiză a brokerilor de Prime Transaction.

Nuclearelectrica a avut cea mai mare creștere dintre emitenți, cu o evoluție de +21.55%, ajutată si de un randament generos al dividendului. Pe locul doi se situează Fondul Proprietatea cu o apreciere de 9.44% impulsionată de rezultatele financiare pozitive pe anul 2019 si de oferta de cumparare derulată in primul
trimestru.

Urmatoarea pozitie este ocupata de Teraplast, care, asemeni FP, a fost ajutata de rezultatele financiare solide. O grupare de emitenti in zona pozitiva o regasim si la companiile din sectorul de utilitati: Conpet, Transelectrica si Electrica.

Evolutie companii BET-BK in S1 2020

In partea negativa a evolutiilor, Erste Group Bank este societatea cu cea mare depreciere, având o scadere, in
primul semestru, al pretului actiunii de 37.45%.

Compa este urmatorul emitent al acestui top negativ, cu o evolutie de -27.08%. Datorita contextului pandemic societatea a hotarat sa isi reduca activitatea in T2.

Pe locul trei avem o alta banca, BRD SocGen, care ca si in cazul lui EBS a hotarat sa ia nota de recomandarea BCE si a BNR de a nu acorda dividende sau de a derula programe de rascumparare pana la 1 octombrie 2020.

Banca Transilvania, care a votat să acorde dividende si sa distribuie actiuni gratuite, are o evolutie ceva mai buna decat cele doua banci, dar inchide primul semestru cu o depreciere de 17.92%.

OMV Petrom este o alta societate care a fost afectata atat de criza medicala cat si de prabusirea pretului petrolului si a inregistrat o scadere a pretului actiunii de peste 20%.

CITESTE SI:  Cum a evoluat numărul tranzacțiilor imobiliare în aprilie și care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară?

Un alt indicator pe care il prezentam este lichiditatea bursieră, pe care am calculat-o ca fiind raportul dintre volumul tranzactionat si numarul total de actiuni, liderul acestui indicator fiind Teraplast.

Lichiditatea in cazul Teraplast are mai multi factori care cel mai probabil au dus la ocuparea primei pozitii in clasament. Printre acesti factori se regasesc: rezultatele financiare pozitive, acordarea de actiuni gratuite si incheierea unui contract de Market Maker.

Urmatorul emitent din acest top este Banca Transilvania cu o lichiditate bursiera de 11.87%, unde regasim acelasi model, ca in cazul Teraplast, de a distribui actiuni gratuite.

Locul trei este ocupat de Fondul Proprietatea, societate care a rascumparat un numar semnificativ de actiuni. Pe
ultima pozitie a acestui indicator se situeaza Alro, emitent care are o lichiditate bursiera de doar 0.48%.

In primele sase luni ale anului curent, pretul actiunilor a fost puternic afectat de criza medicala provocata de virusul COVID-19 si a inregistrat o volatilitate ridicata pe parcursul acestei perioade.

Daca ne uitam la valorile din primul trimestru observam o imbunatatire a cotatilor actiunilor la nivelul trimestrului al doilea. Valorile unor emitenti au inregistrat si evolutii pozitive la final de semestru, comparativ cu primele trei luni
din 2020, ajutate si de dividendele oferite de catre societati.

In perioada urmatoare vor incepe raportarile financiare pe prima jumatate a acestui an, efectele pandemiei reflectându-se in aceste rezultate, care vor cuprinde intreaga perioadă a stării de urgență continuată cu starea de alerta in care inca se află țara noastră.

Analiză efectuată de Prime Transaction


 

[ajax_load_more]