BET
16916.57
0.22%
BET-TR
35099.84
0.22%
BET-FI
59745.16
-0.6%
BETPlus
2499.8
0.19%
BET-NG
1204.74
0.2%
BET-XT
1439.77
0.12%
BET-XT-TR
2953.78
0.12%
BET-BK
3109.85
0.11%
ROTX
37147.66
0.25%


Analiză Prime Transaction: Sectorul energetic listat la BVB oferă un randament al dividendului superior companiilor din regiune

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Societățile ce alcătuiesc unul dintre pilonii de baza ai pieței noastre de capital, cel energetic, au publicat rezultatele financiare pe primul semestru din 2020. La această dată, putem cerceta situatia in care se află emitenții de la BVB atât față de mediana globală cat si de cea a pietelor de frontieră.

In tabelul de mai jos, casa de borkeraj Prime Transaction a studiat situatia in care se afla companiile românești din sectorul energetic prin prisma profitabilitaii operationale, eficientei operationale, eficentiei managementului, cat si a dividendului prin care sunt remunerati actionarii.

Sursa Prime Transaction

In primul rand, am examinat profitabilitatea operatională, unde am facut o comparație a marjei EBITDA si a
profitului net. In ceea ce priveste marja EBITDA, Romgaz este singura societate care se află sub mediana
globală si cea a pietelor de frontiera.

In cazul Nuclearelectrica observăm o valoare mult mai mare față de cele doua mediane. Mediana marjei profitului net a fost semnificativ mai mare in cazul companiilor romănești față de cea inregistrată atat la nivel mondial cat si la nivelul pietelor de frontieră.

Urmatorul aspect cercetat a fost eficiența operatională, la care am ales ca referință viteza de rotatie a activelor
totale (care reprezinta raportul dintre cifra de afaceri si totalul activelor).

La acest capitol, Romgaz este singura societate cu o mediana superioara celor de referinta, in timp ce OMV Petrom se afla peste mediana globala, dar sub cea a pietelor de frontiera.

Nuclearelectrica, inregistrand o valoare de 0.27, nu a reusit sa se situeze peste cele doua mediane: 0.39 (mediana globala) si 0.35 (mediana pietelor de frontiera).

CITESTE SI:  LIFE IS HARD S.A își majorează capitalul social printr-o nouă subscriere de acțiuni

Eficenta managementului a fost un alt element studiat, indicatorii cei mai cunoscuti in examinarea
acestui criteriu fiind ROA (rentabilitatea activelor) si ROE (rentabilitate capitalurilor proprii).

Indicatorul ROA inregistreaza o valoare superioară comparativ cu cea a medianelor din tabel, in cazul celor trei emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti.

In cazul rentabilitatii capitalurilor proprii doar OMV Petrom se clasează in partea poztivă a medianelor, in timp ce Romgaz si Nuclearelectrica inregistreaza valori mai mici decat ale medianelor.

Ultimul criteriu pe care l-am avut in vedere este cel al mediei randamentului dividendelor pe ultimii 5 ani.

Nu este deloc surprinzator ca la acest aspect societățile românesti se află la o valoare semnificativ mai mare
decat in cazul medianei globale sau a pietelor de frontieră.

OMV Petrom are un randament de 5.19% a dividendelor pe 5 ani, avand cel mai mic randament dintre cei trei emitenti. In situatia societatilor Romgaz si Nuclearelectrica procentul este semnificativ mai mare, companiile oferind investitorilor o renumeratie de 13,13%, respectiv 12.67%.

Prin compararea indicatorilor din tabel, putem observa cu usurință că predomină valorile pozitive in cazul societatilor listate la bursa de la Bucuresti, si doar in puține cazuri, acestea se află sub valorile celor două mediane.

Un factor caracteristic pietei locale rămâne in continuare randamentul ridicat al dividendului, in special in cazul societăților in care statul este actionar majoritar. Vom vedea pe viitor dacă efectele negative generate de criza COVID-19 vor afecta acest randament superior asteptat in continuare de către investitori.

Autor: Prime Transaction. Articolul initial a aparut prima data aici.