
Analiza săptămânii: IPO-ului ABN Systems International (ABN)
Incepand cu 15 decembrie 2021 are loc Oferta Publica Initiala pentru actiunile ABN Systems International (ABN), companie producatoare si distribuitoare de dispozitive pentru SmartPhone-uri, computere si pentru domeniul Smart Home. ABN Systems dezvolta si produse sub brandul propriu – Tellur – acestea reprezentand peste 20% din cifra de afaceri a grupului.
Prospectul publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti poate fi consultat aici, iar investitorii interesati pot subscrie prin oricare intermediar de pe piata romanească de capital.
Rezultate si perspective financiare pentru ABN Systems
Produsele Tellur, precum si celelalte distribuite de ABN Systems ajung in peste 25 de tari de pe 4 continente. Dupa ce in anii 2018 – 2020 cifra de afaceri a companiei a fost intr-o oarecare stagnare, in jurul nivelului de 91 – 94 milioane RON pe an, incepand cu 2021 business-ul si-a reluat traiectoria de crestere:
• Vanzarile in primul semestru al acestui an au fost de 49 milioane de RON (+34% an/an), iar profitul net a fost de aproape 2.5 milioane RON. Pentru intregul an 2021, compania bugetează vânzări de 107 milioane RON (+14%) si un profit net de 9.5 milioane RON, in conditiile in care cea mai mare parte a profitului pe piata de distributie de dispozitive IT & Smart Home se realizeaza in ultimul trimestru.
• Conform unor informatii publicate anterior listarii la bursa, ABN Systems a realizat la 9 luni o cifra de afaceri de 78.7 milioane RON, in crestere cu aproape 30%, iar profitul net s-a situat la 4.27 milioane RON, in crestere cu 80%. In acest context, tintele de buget raman realizabile ca nivel al cifrei de afaceri, in timp ce profitul net bugetat poate fi considerat in continuare drept o tinta ambitioasă.
IPO-ul in care toti investitorii pot licita pretul:
Investitorii pot subscrie un numar de cel putin 200 de actiuni si isi pot alege unul dintre cele 4 paliere de pret: 5.18 – 5.35 – 5.52 – 5.69 RON.
Numarul de actiuni puse la vanzare este de 7.734.000 actiuni ABN, reprezentand 30% din viitorul capital post-oferta. IPO-ul se poate inchide dupa primele 2 zile, practic incepand cu finalul zilei de 16 decembrie, daca oferta va fi vanduta in proportie de cel putin 75% din actiuni. Decizia de a inchide sau nu anticipat oferta apartine companiei, in colaborare cu Tradeville, care este Intermediarul Ofertei.
Suma tintita de companie pentru a fi atrasa de companie este in intervalul 40 – 44 milioane de RON, in functie de pretul la care se va inchide Oferta.
Indicatorii de evaluare:
Pentru a aprecia nivelul pretului de Oferta, utilizam indicatorul P/E Ratio, calculat pe baza estimarilor de profit indicate de companie in Prospectul de emisiune:
* Nota: pentru 2021 s-a calculat utilizand numarul actual de actiuni, inaintea Ofertei Publice, considerand ca acesta este capitalul care a permis realizarea acestor rezultate. Incepand cu anul 2022, indicatorii P/E Ratio sunt calculati utilizand intregul numar de actiuni rezultat dupa inchiderea Ofertei.
Puncte atractive:
» produsele ABN Systems, atat cele din gama Tellur cat si celelalte marci internationale, sunt pe segmente aflate in crestere pe termen mediu. Proiectiile companiei arata o crestere medie de circa 17-18% anual pentru vanzari si profituri in intervalul 2021 – 2024.
» expansiune geografica, compania fiind proactiva in a isi crea noi canale de vanzari pe extern.
» oferta se deruleaza la multipli de evaluare atractivi, un P/E Ratio de 11.6 – 12.8 pentru anul 2022 fiind intr-o zona general acceptata de investitori pe pietele bursiere.
Potentiale riscuri:
» segmentele de business ale companiei sunt supuse unor riscuri de discontinuitate pe stocuri pentru anumite componente. Declaratiile recente ale managementului ABN Systems au aratat ca pana acum compania a reusit sa atenueze aceste potentiale problem, insa pe termen mediu ele pot afecta dinamica afacerilor
» compania mentioneaza in Prospect faptul ca produsele oferite trebuie adaptate frecvent preferintelor clientilor, in conditii de concurenta acerba la nivel international. De aici deriva riscul de a nu reusi de fiecare data adaptari optime, ceea ce ar putea afecta perspectivele de crestere pe anumite segmente.