BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Analiză XTB: La ce ne putem aștepta de la evoluția numarului locurilor de muncă din SUA?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Raportul NFP* din SUA este întotdeauna urmărit cu atenție de către traderi, iar de această dată importanța sa pare să fi crescut după datele dezamăgitoare din luna februarie. Indicii americani și dolarul american sunt instrumentele care ar putea resimți cel mai accentuat efectele. În cadrul acestui articol vom discuta despre contextul economic și importanța acestei publicații.

Ar putea raportul NFP să producă o nouă dezamăgire?

Raportul NFP din februarie a adus un rezultat foarte dezamăgitor: doar 20 de mii de noi locuri de muncă, fiind cea mai mică valoare din ultimele 17 luni. Cu toate acestea, situația a venit după 4 luni de creșteri solide, astfel încât investitorii doresc să afle dacă este vorba doar de un caz izolat sau dacă indică începutul unei perioade mai puțin optimiste, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj XTB Online Trading.

Analiza sugerează că gradul de ocupare a forței de muncă ar trebui să crească într-un ritm decent – cel puțin pentru moment. În ultimii 6 ani, au fost doar 5 luni când acest indicator din SUA a crescut cu mai puțin de 100 de mii (conform primei estimări) – fără a lua în calcul luna februarie 2019.

În fiecare caz, creșterea gradului de ocupare a revenit puternic în luna următoare, creșterea medie fiind de 207 mii. În plus, deși raportul ADP** a fost sub așteptări sugerând o creștere a gradului de ocupare a forței de muncă de doar 129 de mii, componentele ocupării forței de muncă ale datelor au sugerat cea mai puternică creștere din ultimele 3 luni.

Evident, există un grad ridicat de volatilitate al rapoartele NFP, dar informațiile de mai sus ne arată că gradul de ocupare a forței de muncă din martie ar fi putut crește cu o valoare cuprinsă în intervalul 150 – 200 de mii. O astfel de estimare nu scoate din calcul posibilitatea încetinirii economiei SUA, întrucât gradul de ocupare a forței de muncă este un indicator care se referă la trecut, ceea ce înseamnă că poate indica valori optimiste, deși condițiile economice se deteriorează.

Raportul ADP a dezamăgit, dar indicii ISM*** au sugerat un nivel solid al gradului de ocupare a forței de muncă. Sursa: Macrobond, XTB Research

US500 rămâne în apropierea maximelor anului 2019

Sursa: xStation5, XTB

Până acum, indicii americani au ignorat datele mai slabe. US500 este supraevaluat, însă o astfel de situație nu a dus în trecut la întreruperea unui raliu. O formațiune hammer a fost cel mai credibil semnal din acest an pentru cumpărători, întrucât a indicat încheierea mișcărilor corective. Totuși, un model puternic de inversare se lasă încă așteptat. Un nivel cheie de suport se află la 2815 puncte, iar o zonă importantă de rezistență se află în vecinătatea maximului istoric de la 2947 de puncte.

CITESTE SI:  Venituri în scădere cu 37% pentru Romgaz dupa prime nouă luni. Cea mai mare parte a producției a fost vândută la prețul reglementat de 150 lei/MWh

O lumânare de inversare pe graficul USDIDX

Sursa: xStation5, XTB

Dolarul american are o evoluție foarte bună, care se datorează în mare parte datelor economice slabe din Europa. Cotația USDIDX (indicele dolarului american) rămâne într-un canal ascendent, dar, în acest caz există un model de inversare – o formațiune confirmată de Falling Star. Principalul nivel de suport se află la 95,17, în timp ce o rezistență cheie coincide cu maximul de la 97,60.

* – NFP – este un termen folosit în S.U.A. care se referă la orice loc de muncă, cu excepția muncii în ferme, a activităților independente și a ocupării forței de muncă in gospodăriile private, organizațiile nonprofit și agențiile militare și de informații. Proprietarii sunt de asemenea excluși.

** – ADP (ADP National Employment Report) este un furnizor american de software și servicii de management al resurselor umane. Până în 2014, ADP a fost una dintre cele patru companii americane din S & P 500 care a obținut un rating AAA atât de la Standard & Poor’s (S & P), cât și de la Moody’s

*** – ISM este un indice de producție larg urmărit al activității economice din S.U.A. Indicele este adesea denumit Indexul managerilor de aprovizionare (PMI).


 

[ajax_load_more]