BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Aquila a debutat la BVB în urma celei mai mari Oferte Publice Inițiale derulate pe piața de capital românească

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Aquila, cel mai mare jucator de pe piata de distributie a bunurilor de larg consum cu peste 26 de ani de experienta, a debutat pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul bursier AQ.

Listarea are loc dupa incheierea cu succes a unei Oferte Publice Initiale (IPO) in valoare de 367 milioane lei (74 milioane euro), cea mai mare oferta publica initiala derulata pana in prezent de o companie antreprenoriala pe piata de capital romaneasca. Aquila este a 20-a companie listata anul acesta la Bursa, respectiv a treia pe Piata Reglementata.

„Trendul listarilor la Bursa inregistrat in acest an continua, chiar si la final de an. Astazi marcam listarea Aquila, o companie solida dintr-un domeniu de activitate esential pentru fiecare dintre noi. Aquila aduce cu sine la bursa, pe de o parte, optiunea diversificarii portofoliului pentru investitori.

Pe de alta parte, marcheaza cea mai mare Oferta Publica Initiala a unei companii private din piata de capital romaneasca. Ne bucuram ca fondurile atrase de la investitori in cadrul IPO-ului vor merge spre sustinerea dezvoltarii companiei si ne mandrim ca Aquila intra in randul companiilor de top, listate la Bursa romaneasca”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

„Suntem mandri ca ne alaturam astazi celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Acest pas important  reprezinta urmatorul capitol al dezvoltarii noastre. Din pozitia de lider al pietei distributiei, vrem sa fructificam inteligent oportunitatile oferite de piata, de aceea veniturile obtinute in urma ofertei de actiuni vor fi utilizate pentru crestere, consolidare si digitalizare.

Vom putea astfel sa crestem calitatea serviciilor oferite clientilor, mari volumul si gama de produse distribuite, aducand astfel valoare actionarilor nostri. Strategia noastra de dezvoltare incorporeaza cerintele si recomandarile din domeniul sustenabilitatii si ne permite sa ne adaptam modelul de business la un mediu in continua schimbare”, a declarat Jean Dumitrescu, Director Relatii cu Investitorii, Aquila.

Aquila a derulat oferta publica pentru majorarea capitalului social in perioada 8 – 16 noiembrie prin care a vandut 66.666.800 actiuni noi la un pret de 5,5 lei/actiune, atat investitorilor institutionali cat si celor de retail. Compania va folosi cea mai mare parte a fondurilor pentru achizitionarea de companii care detin branduri importante pe piata bunurilor de larg consum si ale unor companii de distributie cu portofolii de produse complementare.

CITESTE SI:  Meta Estate Trust primește aprobarea acționarilor pentru a distribui profitul realizat în anul financiar 2023 în acțiuni gratuite, printr-o majorare de capital în valoare de 9 mil lei, un program de răscumpărare de acțiuni și o emisiune de obligațiuni

De asemenea, o parte din fonduri vor asigura capitalul de lucru, digitalizarea operatiunilor, cresterea trasabilitatii si productivitatii si dezvoltarea brandurilor proprii. Oferta a fost intermediata de Swiss Capital, iar BRK Financial Group si TradeVille au fost agenti de distributie.

„Prin listarea Aquila, portofoliul de sectoare economice la Bursa de Valori se largeste cu sectorul bunurilor de larg consum, sector ce poate prezenta oportunitati investitionale in contextul pandemiei actuale.

Prin succesul oferte publice primare a Aquila, lider de piata in segmentul distributiei de bunuri de larg consum, speram sa atragem atentia si altor antreprenori locali, cu afaceri de succes, asupra alternativei finantarii si dezvoltarii propriilor afaceri cu ajutorul pietei locale de capital”, a spus Olimpiu Blajut, Director General Adjunct, Swiss Capital.

Aquila a fost infiintata in noiembrie 1994, ca entitate specializata in servicii integrate de distributie de bunuri de larg consum si logistica. Din 2001, compania se extinde in Republica Moldova prin infiintarea companiei de distributie Trigor AVD.

Aquila este in prezent lider de piata in domeniul distributiei bunurilor de larg consum, avand 14 centre de distributie, 4 centre logistice, cea mai mare flota auto de distributie din Romania – 1.647 de autovehicule, o retea de 67.000 de puncte de vanzare, o infrastructura de depozitare de 120.000 mp si o echipa de 3.000 de angajati.

Compania ofera servicii de distributie atat in zona retailului traditional (en-gross, comert local, farmacii si retele de farmacii), cat si pentru lanturile de hypermarketuri si benzinarii, precum si HORECA. Aquila asigura de asemenea si servicii de logistica si transport international de marfuri cu acoperire la nivel european.

Compania a dezvoltat si comercializeaza o serie de produse proprii precum legume si carne congelate, semi-preparate si produse din peste. Echipa Aquila ia in calcul continuarea procesului de dezvoltare a brandurilor proprii intrand si in zona fructelor procesate sau a mancarii sanatoase.

Compania a inregistrat in 2020 o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de lei, o crestere de 6% fata de 2019. In iunie 2021 Aquila inregistra venituri de 901 milioane lei, o crestere de 15% fata de S1 2020.

Profitul anului 2020 este de aproape 58,4 milioane de lei, in crestere cu 171% fata de anul 2019. In urma ofertei publice, doi dintre actionari detin calitatea de actionar semnificativ, respectiv Constantin-Catalin Vasile si Alin-Adrian Dociu cu 33,3% din capitalul social fiecare.