BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

Brokerii de la Wood mențin prețul țintă de 1.43 lei/acțiune pentru AROBS Transilvania

Autor: Financial Market
3 min

Analiștii de la Wood & Company au actualizat raportul de analiză care acoperă compania de IT AROBS Transilvania Software și mențin prețul țintă de 1.43 lei/acțiune ceea ce corespunde unei creșteri potențiale de peste 62% raportat la prețul de inchidere de vineri 17 mai.

Anterior, in august 2023, Wood a publicat primul raport de inițiere pentru AROBS in care era prezentat acelasi preț țintă cu recomandare de Cumpărare.

Perspectiva vine totuși pe fondul unui alt trimestru de stagnare în sectorul IT și, prin urmare, câștiguri reduse pentru AROBS – veniturile au scăzut cu 5% față de anul precedent, iar profitul net ajustat cu 30% față de anul precedent.

Însă, managementul companiei a subliniat mai mulți factori, precum întârzieri în semnarea de noi contracte legate de electrificarea auto, rezultate dezamăgitoare din partea AROBS Polska (aerospațial), care este acum reorganizată, veniturile din sistemele de integrare care vor fi amânate până în a doua jumătate a acestui an și noi investiții în vânzări și marketing.

Pe partea pozitivă, un nou proiect semnificativ în servicii software a început în martie, deci va fi reflectat pe deplin în veniturile din trimestrul II, iar aproximativ două treimi din veniturile bugetate pentru serviciile software pentru restul acestui an sunt acoperite de contracte în derulare.

Important este și faptul că AROBS își reproiectează programul ESOP (Employee stock ownership plan) ca un „plan de stimulente pe termen lung”, astfel încât să descurajeze angajații să vândă acțiunile imediat ce le primesc, acesta fiind unul dintre factorii care au afectat prețul acțiunilor în ultima perioadă.

Continuăm să susținem că AROBS ocupă o nișă interesantă în spațiul IT regional, fiind orientată mai mult către contracte pe termen lung și câștiguri mai puțin volatile.

Cu toate acestea, în timp ce clienții IT continuă să fie precauți, va fi dificil pentru acțiunea AROBS să depășească performanțele pieței.

Cu un raport P/E de aproximativ 13x pentru 2024E și un EV/EBITDA ajustat de 6,4x, evaluările nu sunt pretențioase (concurenții săi se tranzacționează la aproximativ 17x și respectiv 8,0x) și suntem cumpărători ai acțiunilor, se arată in raport.

Aspecte negative – Concluzii cheie din teleconferința privind rezultatele din T1

Potrivit CEO-ului, primul trimestru a fost foarte dificil la nivel global, clienții fiind concentrați pe optimizarea operațională și limitarea bugetelor IT, presa locală raportând că unele afaceri internaționale își închid operațiunile din țară.

Cu toate acestea, el este încrezător că AROBS poate atinge rezultatele bugetate pentru anul 2024 (profit net ajustat de 48,8 milioane RON la venituri de 495 milioane RON și EBITDA ajustat de 92,9 milioane RON).

Veniturile din servicii software au rămas constante față de anul precedent, deoarece compania întâmpină întârzieri în semnarea de noi contracte în segmentul auto legate de electrificare.

Cu toate acestea, aproximativ două treimi din veniturile bugetate pentru serviciile software pentru restul acestui an sunt acoperite de contracte în derulare.

O comandă semnificativă a început abia în martie, deci nu a fost complet vizibilă în T1 2024. Mai mult, AROBS a finalizat achiziția Infobest în mai; în buget, se presupunea că va fi consolidată pentru șase luni (Infobest ar trebui să genereze venituri de „5 milioane EUR plus” în acest an, ceea ce implică încă aproximativ 1,7 milioane RON de venituri pentru afacerea de servicii software).

AROBS Polska (aerospațial) a înregistrat pierderi în 1Q24 și este reorganizată, deoarece afacerea nu a livrat conform așteptărilor; unele lucrări care se credea că sunt contractate nu s-au materializat (AROBS a înregistrat o depreciere 2 milioane RON a fondului comercial pentru această unitate).

Afacerea Future Workforce (FWF) – automatizare a proceselor robotice (RPA) și analiză de date profundă – generează afaceri bune, dar a necesitat o investiție mai mare în vânzări și marketing (majoritatea personalului de vânzări al FWF este în România, dar și în Marea Britanie).

Veniturile din serviciile de integrare vor fi amânate pentru a doua jumătate a acestui an, spre deosebire de anul trecut, când un contract mare (aproximativ 60% din totalul anului 2023) a fost înregistrat în primul trimestru.

Programul ESOP va fi reproiectat în lunile următoare datorită faptului că unii angajați ″sunt prea dornici să vândă acțiunile pe care le primesc imediat″, schema urmând a fi prezentată ca un „plan de stimulente pe termen lung”.

AROBS nu se confruntă cu nicio presiune salarială în 2024, cu excepția unor domenii (AI, analiză de date profundă).

Pentru acest an, a încercat să compenseze creșterile salariale – (acordate pentru a compensa întreruperea scutirilor de impozit pe venit pentru angajații din IT de la 1 ianuarie) – prin reducerea numărului de angajați.

Per ansamblu, piața regională de IT și-a domolit ritmul de creștere și AROBS vede oportunități de a achiziționa companii mai mici cu clienți existenți, unele fiind mai orientate spre lucrări de consultanță, spre deosebire de afacerea principală de dezvoltare software a AROBS.