BET
16016.41
0.81%
BET-TR
33229.24
0.81%
BET-FI
58387.75
0.18%
BETPlus
2377.64
0.78%
BET-NG
1147.92
0.41%
BET-XT
1370.72
0.69%
BET-XT-TR
2811.88
0.7%
BET-BK
3003.76
0.54%
ROTX
35760.21
1.05%Bursa a reusit să închidă în crestere. Grupul ING este interesat de cumpărarea Commerzbank

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Finalul ședinței de azi a reusit să aduca pe plus majoritatea indicilor cu exceptia BET-NG care a închis sedința de tranzactionare in scădere cu 0,27%.

Indicii BET si BET-TR s-au apreciat cu 0,29%, BET-FI cu 0,47% in timp ce BET-BK cu 0,23%. Valoarea tranzactiilor a fost din nou la cote de avarie, de doar 3,8 milioane euro. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare creștere a fost cea a acțiunilor MedLife (M) care au avansat cu 1,79% din 4 tranzacții, în timp ce valoarea totală a tranzactiilor a fost de doar 19.000 lei. Crestere de peste un procent am mai avut si la Fondul Proprietatea (FP) +1,27% si Sphera Franchise Group (SFG) +1,13% unde valoarea tranzactiilor a fost de doar 2.738 lei, lucru care spune multe despre lichiditatea bursei in aceste zile.

Capitalizarea bursieră a ajuns la 35,80 miliarde euro, recuperând astfel pierderea inregistrată la finalul anului trecut.

Evolutie companii indice BET. Sursa BVB

Principalele stiri de piață

Valentin Ionescu, ASF – Tehnologia registrelor distribuite sau blockchain poate aduce multe beneficii sectorului financiar nebancar, cu precădere pieței de capital, unde poate fi folosită pentru procesele de compensare şi de decontare, în post-tranzacţionare, poate fi folosită chiar și pentru a raţionaliza fluxul de documente şi pentru a reduce implicarea intermediarilor. Totodată, poate reduce timpul de decontare de la T+2 in acest moment la T+0, a declarat acesta in cadrul Romanian Financial Conference.

Raiffeisen Bank S.A. anunta ca in data de 15 mai 2019 se va efectua plata de dobândă a ultimului cupon si al principalului (rascumpararea la scadenta a valorii nominale) aferente obligatiunilor simbol RBRO19. Banca are in vedere o alta emisiune de obligațiuni pentru finanțarea activității de creditare.

OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit de la Garda Nationala de Mediu o sancțiune pentru desfășurarea la punctul de lucru Sectia Terminal Midia a activitatii de transport titei si gaze prin conducte fară să detina autorizatie de mediu reinnoita. Sanctiunile aplicate sunt amenda de 60.000 RON si masura de suspendare a activitatii pana la obtinerea autorizatiei de mediu. Sursa BVB

CITESTE SI:  Repere 2023: BVB a înregistrat o capitalizare de peste 300 mld. lei și indicii la maxime istorice

• Conform CNBC, Grupul ING Bank este interesat de achizionarea băncii germane Commerzbank aflată deja in discutii avansate de fuziune cu rivala Deutsche Bank. Analiștii estimează ca acțiunea ar fi mai plauzibilă având in vedere că, dacă cele două mari banci germane ar fuziona, procesul ar presupune eliminarea multor locuri de muncă, ceea ce ar atrage antipatia populatiei si ar ridica multe semne de intrebare chiar la nivelul guvernului, avand in vedere ca statul german detine o cota de 15% in Commerzbank.

• Este oare justificat optimismul din piața bursieră? – Indicele de referință german, DE30, a crescut cu 18% de la sfârșitul lunii decembrie, în urma înregistrării unor câștiguri și mai impresionante a indicilor americani. Acest avans a avut loc în ciuda faptului că indicatorul PMI a scăzut sub 45 de puncte pentru a 5-a oară în ultimii 20 de ani. Este optimismul pieței justificat? Va indica raportul pentru luna aprilie o îmbunătățire?

Cu o lună în urmă, piețele au fost doborâte din cauza indicatorului PMI din Germania, care a scăzut sub 45 de puncte, ceea ce ar fi putut sugera o recesiune. Drept urmare, indicele s-a corectat, iar comenzile noi, în special cele pentru export, au scăzut considerabil, ducând la ridicarea unor semne de îngrijorare cu privire la o posibilă decelerare globală. Cu toate acestea, piețele au trecut rapid peste impactul acestor date și au reușit să se aprecieze la niveluri care nu au mai fost observate în mai bine de 6 luni. Sursa XTB


 

[ajax_load_more]